Fekete-Kovács Kvintett és a Pannon Filharmonikusok

Jegyár: 
1500, 2500, 3500 Ft
Időpont: 
2011. április 15. 19:30 - péntek

A Fekete-Kovács Kvintett és a Pannon Filharmonikusok friss dzsessz-szimfonikus albuma 2011 márciusában elnyerte az idei Fonogram díjat „Az év hazai jazz albuma” kategóriában, a 19. Fonogram – Magyar Zenei Díj március 2-i gálaestjén a pécsi zenekar és a Fekete-Kovács Kvintett közös albuma kapta a rangos zenei díjat, a lemezen Fekete-Kovács Kornél új dzsessz-szimfonikus szerzeményei hallhatók a BMC Records kiadásában.

A különleges album bemutatására kiemelt koncerttel készül a Fekete-Kovács Kvintett és a Pannon Filharmonikusok: 2011. április 15-én 19.30-tól csendül fel a lemez anyaga a Művészetek Palotájában, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Az eredeti felvételtől eltérően itt a Pannon Filharmonikusok és Kovács László dirigens mellett a Fekete-Kovács Kvintett ezen az estén a világhírű amerikai szaxofonossal egészül ki: Rick Margitza lesz a koncert sztárvendége.

A Fekete-Kovács Kvintett
Az együttes 2005 őszén alakult, eredetileg egy filmzenei felvétel okán. Vezetője Fekete-Kovács Kornél, elsősorban nagyzenekari munkáiról ismert kétszeres Artisjus-, eMeRTon-, Orszáczky- és Liszt Ferenc-díjas zeneszerző-trombitaművész. Az általa irányított nagyzenekar, a Modern Art Orchestra mellett a Fekete-Kovács Kvintett, a combo jazz-ből táplálkozó ambícióinak megvalósítására alakult.

Az együttes tagjainak nyitottsága más zenei irányzatok felé, felismerhető jegyeket eredményez a kvintett hangzásában. A mainstream jazzmuzsika egy kissé fanyarabb, európaibb megfogalmazása jellemzi ezt zenei világot, ami gyakorta a kortárs klasszikus zene elemeit is használja. A zenéjükben a megkomponáltság és szerkesztettség mellett erős jelenléttel bír az interakció és a spontán, improvizatív játékmód, több esetben a freejazz határait is érintve.

Előzmények
A zeneszerző és hangszeres szólista Fekete-Kovács Kornél szerzeményeit eddig elsősorban jazz nagyzenekarra, azaz big bandre hangszerelve ismerhette meg a nagyközönség. A számos „egészestés“ és kisebb kompozíció után a szimfonikus zenekari hangzás érdekelte leginkább zeneszerzőként.

A szimfonikus dzsessz nem ismeretlen fogalom a zenehallgatók számára. Magyarországon és világszerte egyaránt népszerű előadási módja ez a dzsesszmuzsikának, mindemellett a klasszikus zene és a mai dzsessz ötvözése már nem nevezhető hétköznapi formának. Ez az, amit Fekete-Kovács Kornél céljai közt elsőként nevezett meg.

A több mint 90 percnyi zenei anyag Fekete-Kovács Kornél saját kompozícióiból áll.
Hosszú zeneszerzői folyamat és előkészítő munka után, 2009 novemberében készült elt az anyag felvétele. A produkció 2011-ben már CD-n is meghallgatható. A BMC kiadásában megjelent album a produkció közel 70 perces részét örökíti meg a Fekete-Kovács Kvintett és a Pannon Filharmonikusok közreműködésével, Kovács László dirigálása mellett.

Rick Margitza
A detroiti születésű, 49 éves szaxofonművész, Rick Margitza négyéves korában hegedűvel kezdte zenei tanulmányait. Nagyapja csellón, édesapja hegedűn játszott a Detroit Symphonic Orchestrában. Rick zongorázni és oboázni tanult, majd középiskolás évei alatt választotta hangszeréül a szaxofont. Tanulmányait több kiváló iskolában folytatta: Wayne State University, Berklee College of Music, University of Miami és Loyola University New Orleans.

Pályáját olyan személyiségek és együttesek határozták meg, mint Meynard Ferguson, Airto Moreira és Flóra Purim zenekarai a ’80-as években. 1988-tól Miles Davis együttesében játszott, egészen a dzsesszikon haláláig, akivel közösen három albumot rögzített: Amandla, Live Around The World, Live In Montreaux.

Az elsősorban szólistaként ismert művész zeneszerzőként is elismert muzsikus. Számos kisebb kompozíciója mellett szaxofonversenyt és két szimfóniát is írt.

Hirdetés