2018. február 24. - szombat

A költészet ünnepére hívnak a Versmondók

Kinyomtatom...
Helyszín: 
Műcsarnok
Időpont: 
2011. április 9. 17:00

A Kávészünet együttes, Gerendás Péter, Galkó Balázs, az Aphonia-Sajtkukaczok, Kinizsi Ottó, Bakos-Kiss Gábor, Lutter Imre, Turczi István, Kiss László és versmondók, verszenészek invitálnak a Műcsarnokba!

A magyar uniós elnökség alkalmából a magyar költészet gyöngyszemei mellett Európa verseitől lesz hangos a Műcsarnok április 9-én, szombaton 17.00 órától a Magyar Versmondók Egyesülete és az Első Magyar Versszínház közös költészet napi ünnepén.

Impozáns programmal, borral, verssel, zenével és fogadással készülnek a Versmondók a Költészet Napja megünneplésére. A magyar és az Európai Unió költészetének különleges csemegéi a Kávészünet együttes dalai mellett művészek és fiatal versmondók tolmácsolásában kapnak hangot. Lackfi János József Attila-díjas költő szerkesztésében színpadra kerülnek például József Attila, az évfordulós Tóth Árpád, Márai Sándor, Orbán Ottó és a magyar kortársak mellett többek között Villon, Eminescu, Dante, Monika Rinck és Shakespeare versei is. A program érdekessége, hogy az esélyegyenlőség jegyében a Budapesti Versmondó Klub nagyothalló csoportja is mond és jelel majd verset. A költészet európaiságát Turczi István József Attila-díjas költő, műfordító, a Magyar Versmondók Egyesületének irodalmi alelnöke, a Költők Világkongresszusának harmadik alelnöke méltatja.
Fellép Bakos-Kiss Gábor színművész, előadóművészek, és az Északkelet-magyarországi Regionális Versmondó Egyesület Uni-Klubjának együttese.

Az est második felében az Első Magyar Versszínház bemutatja Gerendás Péter és az Aphonia-Sajtkukacz együttes közös lemezbemutató verskoncertjét, amelyen közreműködik Galkó Balázs színművész, és személyes video-üzenettel John Ridland, Balassi karddal kitüntetett amerikai költő, műfordító.
Az est moderátorai immár hagyományosan Kinizsi Ottó színész, a Magyar Versmondók Egyesületének kreatív alelnöke és Lutter Imre előadóművész, ügyvezető elnök lesznek. Az ünnepségen átadják az idei „Ki viszi át a Szerelmet” és a Versgondnok díjakat, a Verskultúra Lovagja kitüntető címet, valamint az Eszterházy Károly Főiskola, a Miskolci Egyetem és az Uni-Hotel Diákotthon Kortárs hangon című költészeti antológiájának díjait, hazai és határon túli magyar diákköltőknek és íróknak.

Az izgalmas műsor után a Versmondók fogadás keretében közös koccintásra invitálják az érdeklődőket. A házigazda szerepét Kiss László, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke látja el, aki leleplezi a „Keltsd életre…” című kötetet, a Magyar Versmondók Egyesülete kiadásában. Köszöntőt mond Pataki András rendező, szakmai alelnök, a Forrás Színház igazgatója és Wiegmann Alfréd rendező, az Első Magyar Versszínház művészeti vezetője. Belépődíj idén sincs, ám a jelentősen megcsappant kulturális támogatások miatt a szervezők megköszönik, ha a nézők akár jelképes összegekkel is támogatják a helyszínen az egyesület és a Versszínház művészeti munkáját.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

borító

Az élethosszig tartó csúcsteljesítmény titka az amerikai futball sztárjától.

fotó Álomgyár Kiadó

Álneve miatt sokan azt sem tudták, hogy Borsa Brown magyar.

plakát

A Kossuth-díjas ének- és mesemondó egész estés műsora Budakalászon.