A költészet ünnepére hívnak a Versmondók

Helyszín: 
Időpont: 
2011. április 9. 17:00 - szombat

A Kávészünet együttes, Gerendás Péter, Galkó Balázs, az Aphonia-Sajtkukaczok, Kinizsi Ottó, Bakos-Kiss Gábor, Lutter Imre, Turczi István, Kiss László és versmondók, verszenészek invitálnak a Műcsarnokba!

A magyar uniós elnökség alkalmából a magyar költészet gyöngyszemei mellett Európa verseitől lesz hangos a Műcsarnok április 9-én, szombaton 17.00 órától a Magyar Versmondók Egyesülete és az Első Magyar Versszínház közös költészet napi ünnepén.

Impozáns programmal, borral, verssel, zenével és fogadással készülnek a Versmondók a Költészet Napja megünneplésére. A magyar és az Európai Unió költészetének különleges csemegéi a Kávészünet együttes dalai mellett művészek és fiatal versmondók tolmácsolásában kapnak hangot. Lackfi János József Attila-díjas költő szerkesztésében színpadra kerülnek például József Attila, az évfordulós Tóth Árpád, Márai Sándor, Orbán Ottó és a magyar kortársak mellett többek között Villon, Eminescu, Dante, Monika Rinck és Shakespeare versei is. A program érdekessége, hogy az esélyegyenlőség jegyében a Budapesti Versmondó Klub nagyothalló csoportja is mond és jelel majd verset. A költészet európaiságát Turczi István József Attila-díjas költő, műfordító, a Magyar Versmondók Egyesületének irodalmi alelnöke, a Költők Világkongresszusának harmadik alelnöke méltatja.
Fellép Bakos-Kiss Gábor színművész, előadóművészek, és az Északkelet-magyarországi Regionális Versmondó Egyesület Uni-Klubjának együttese.

Az est második felében az Első Magyar Versszínház bemutatja Gerendás Péter és az Aphonia-Sajtkukacz együttes közös lemezbemutató verskoncertjét, amelyen közreműködik Galkó Balázs színművész, és személyes video-üzenettel John Ridland, Balassi karddal kitüntetett amerikai költő, műfordító.
Az est moderátorai immár hagyományosan Kinizsi Ottó színész, a Magyar Versmondók Egyesületének kreatív alelnöke és Lutter Imre előadóművész, ügyvezető elnök lesznek. Az ünnepségen átadják az idei „Ki viszi át a Szerelmet” és a Versgondnok díjakat, a Verskultúra Lovagja kitüntető címet, valamint az Eszterházy Károly Főiskola, a Miskolci Egyetem és az Uni-Hotel Diákotthon Kortárs hangon című költészeti antológiájának díjait, hazai és határon túli magyar diákköltőknek és íróknak.

Az izgalmas műsor után a Versmondók fogadás keretében közös koccintásra invitálják az érdeklődőket. A házigazda szerepét Kiss László, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke látja el, aki leleplezi a „Keltsd életre…” című kötetet, a Magyar Versmondók Egyesülete kiadásában. Köszöntőt mond Pataki András rendező, szakmai alelnök, a Forrás Színház igazgatója és Wiegmann Alfréd rendező, az Első Magyar Versszínház művészeti vezetője. Belépődíj idén sincs, ám a jelentősen megcsappant kulturális támogatások miatt a szervezők megköszönik, ha a nézők akár jelképes összegekkel is támogatják a helyszínen az egyesület és a Versszínház művészeti munkáját.

Hirdetés