Környezetvédelemre hangolva

Időpont: 
2011. április 6. 18:00 - szerda

A 21. században az emberiségnek nem csak a múlt démonaival, a jelen problémáival, hanem a jövő kihívásaival is szembe kell néznie. Az emberiségnek egyre nagyobb térre van szüksége, miközben leigázza a természeti környezetet. De vajon hol vannak a határok, meddig törhet utat magának a civilizáció a 21. században a környezet rovására? A Japánban történt földrengés és cunami betudható-e annak, hogy nem tiszteljük a Földet, ahol élünk? Találjuk ki együtt, az U26 Vitaszínház sorra kerülő felvonásában április 6-án, este 6-kor az U26 Clubshop-ban.

Azt, hogy jövőnk záloga a természet egyensúlya, nem lehet eléggé hangsúlyozni. Fel kell ismernünk, mennyire függünk környezetünktől. Törekednünk kell arra, hogy a Földet, melyen élünk, védjük és tiszteljük. Nem csupán azzal, hogy néha elgondolkozunk ezen egy tévében látott reklám hatására, hanem tettekkel, még ha csupán olyan aprósággal is, hogy a szemetet szelektíven gyűjtjük. A természettel való jövőbeni kapcsolatunkat hosszú távú tervezéssel előre meg kell alapoznunk, mert ha ezt nem tesszük meg, a Föld ma már láthatóan véges erőforrásai katasztrofális gyorsasággal kimerülnek, nem adva esélyt arra, hogy a kiváltásukhoz, helyettesítésükhöz elegendő idő álljon rendelkezésünkre.
Tudatosítanunk kell magunkban, hogy létünk minden elemében függünk a környezetünktől. Ma már nem lehet a mögé a jól csengő mondat mögé bújni, hogy az általunk okozott hatás csak helyi, nem terjed ki a tágabb környezetünkre. Tudomásul kell venni mindenkinek, aki ezen a bolygón él és tevékenykedik, hogy azok a káros hatások, amelyeket okoz, az egész bioszférára kihatással vannak. A 21. század legnagyobb kihívásai közé tartozó feladat természeti környezetünk védelme, fenntartása olyan állapotban, hogy utódaink is megfelelő minőségű életet tudjanak élni. Ez természetesen egyáltalán nem könnyű, és nem is olcsó vállalkozás. A természetvédők és aktivisták egyik fontos feladata, hogy mindezt hangsúlyozzák a kevésbé tudatos emberek felé. Néha azonban túlzásokba esnek és a törvény határait átlépve próbálnak határozottan fellépni a környezetromboló tevékenységet folytató vállalatok vagy személyek ellen. Mit tehet egy átlagos fiatal? Mit tehet az aktivista? Mit tehet a vállalatvezető? És mi az, amit minden egyes embernek tennie kellene?

Az U26 Vitaszínházban többek között a következő kérdésekre keressük ez alkalommal a válaszokat:

  • Természetellenes-e az emberiség civilizálódása?
  • Van-e olyan ügy/érték/körülmény, ami felülírhatja a környezetvédelmi alapelveket?
  • Megszeghetjük-e a törvényt a természet megóvása érdekében?
  • Át szabad-e alakítani a természeti környezetet, ha annak nincs közvetlen, jelentős természetkárosító következménye?
  • Kockáztatható-e a természet a tudományos fejlődés érdekében?
  • Számít-e, ha az emberek magánakciókba kezdenek a környezet megóvása érdekében?

Nem a meggyőzés, hanem a részvétel a fontos! Érvelésre fel!

Hirdetés