2018. november 15. - csütörtök

Környezetvédelemre hangolva

Kinyomtatom...
Helyszín: 
Eiffel Tér Irodaház
Időpont: 
2011. április 6. 18:00

A 21. században az emberiségnek nem csak a múlt démonaival, a jelen problémáival, hanem a jövő kihívásaival is szembe kell néznie. Az emberiségnek egyre nagyobb térre van szüksége, miközben leigázza a természeti környezetet. De vajon hol vannak a határok, meddig törhet utat magának a civilizáció a 21. században a környezet rovására? A Japánban történt földrengés és cunami betudható-e annak, hogy nem tiszteljük a Földet, ahol élünk? Találjuk ki együtt, az U26 Vitaszínház sorra kerülő felvonásában április 6-án, este 6-kor az U26 Clubshop-ban.

Azt, hogy jövőnk záloga a természet egyensúlya, nem lehet eléggé hangsúlyozni. Fel kell ismernünk, mennyire függünk környezetünktől. Törekednünk kell arra, hogy a Földet, melyen élünk, védjük és tiszteljük. Nem csupán azzal, hogy néha elgondolkozunk ezen egy tévében látott reklám hatására, hanem tettekkel, még ha csupán olyan aprósággal is, hogy a szemetet szelektíven gyűjtjük. A természettel való jövőbeni kapcsolatunkat hosszú távú tervezéssel előre meg kell alapoznunk, mert ha ezt nem tesszük meg, a Föld ma már láthatóan véges erőforrásai katasztrofális gyorsasággal kimerülnek, nem adva esélyt arra, hogy a kiváltásukhoz, helyettesítésükhöz elegendő idő álljon rendelkezésünkre.
Tudatosítanunk kell magunkban, hogy létünk minden elemében függünk a környezetünktől. Ma már nem lehet a mögé a jól csengő mondat mögé bújni, hogy az általunk okozott hatás csak helyi, nem terjed ki a tágabb környezetünkre. Tudomásul kell venni mindenkinek, aki ezen a bolygón él és tevékenykedik, hogy azok a káros hatások, amelyeket okoz, az egész bioszférára kihatással vannak. A 21. század legnagyobb kihívásai közé tartozó feladat természeti környezetünk védelme, fenntartása olyan állapotban, hogy utódaink is megfelelő minőségű életet tudjanak élni. Ez természetesen egyáltalán nem könnyű, és nem is olcsó vállalkozás. A természetvédők és aktivisták egyik fontos feladata, hogy mindezt hangsúlyozzák a kevésbé tudatos emberek felé. Néha azonban túlzásokba esnek és a törvény határait átlépve próbálnak határozottan fellépni a környezetromboló tevékenységet folytató vállalatok vagy személyek ellen. Mit tehet egy átlagos fiatal? Mit tehet az aktivista? Mit tehet a vállalatvezető? És mi az, amit minden egyes embernek tennie kellene?

Az U26 Vitaszínházban többek között a következő kérdésekre keressük ez alkalommal a válaszokat:

  • Természetellenes-e az emberiség civilizálódása?
  • Van-e olyan ügy/érték/körülmény, ami felülírhatja a környezetvédelmi alapelveket?
  • Megszeghetjük-e a törvényt a természet megóvása érdekében?
  • Át szabad-e alakítani a természeti környezetet, ha annak nincs közvetlen, jelentős természetkárosító következménye?
  • Kockáztatható-e a természet a tudományos fejlődés érdekében?
  • Számít-e, ha az emberek magánakciókba kezdenek a környezet megóvása érdekében?

Nem a meggyőzés, hanem a részvétel a fontos! Érvelésre fel!

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

A héten Magyarországra érkezik Nick Szabo kriptográfus, a bitcoin szellemi atyja, a digitális szerződések koncepciójának kidolgozója.

plakát

Egyedülálló angol nyelvi klub jött létre.

A tarokk pakli lapjai

„Itt van az ősz, itt van újra”, sőt, lassan már a tél is a nyakunkon van, cseppeget [sic] az eső ezért több CSEPPEK.hu-t olvasunk, korábban sötétedik, az időjárás hidegebbre fordul, az ember pedig több időt kénytelen tölteni a benti szobában mint a kinti térben. Persze nem kell megijedni, ennek a helyzetnek is meglehet az előnye. Mivel foglaljuk el magunkat ilyen napokon? Segítünk! A megoldás: kártyázással! Hiszen a kártyázás annyi minden egyszerre: szórakozás, személyiség és memória fejlesztés, közösségi program, szenvedély, kikapcsolódás és mindenekfelett kultúránk része. Manapság a régi játékokat vagy felváltotta a nagy póker (talán még a blackjack) őrület, vagy pedig inkább társasok felé kacsingatnak az emberek. Mi ezek helyett most egy pár híresebb, tipikusan magyar kártyajátékhoz hozzuk meg kedves olvasóink kedvét.