Tükör-kép – Alkotónap a Skanzenben

Helyszín: 
Időpont: 
2011. május 1. 0:00 - vasárnap

Gyerekek és fiatalok pályamunkáiból nyit kiállítást a szentendrei Skanzen a múzeum minden évben megrendezendő Alkotónapján, május 1-jén. Az idei Alkotónap középpontjában a Tükör áll. A Skanzen Tükör-kép címmel hirdette meg gyermek-képzőművészeti pályázatát, melyben arra késztették a fiatalokat, hogy a képzőművészet eszközeivel tükrözzék vissza azt, amit számukra az egyes irodalmi alkotások jelentenek.

Az idén 13. alkalommal meghirdetett pályázatra 464 fiatal küldte be pályamunkáját. Az alkotások gazdag fantáziával és gondolattársításokkal ragadják meg a tükör közvetlen és szimbolikus jelentéseit. A műveket május 1-től október 31-ig állítja ki a múzeum a Kisalföld tájegység Süttöri lakóházában. Az ünnepélyes díjátadóra a megnyitón, 11:30-kor kerül sor.

A megnyitót különleges, „tükrös” programok kísérik a Skanzen két tájegységében, az Alföldi mezővárosban, és a Kisalföldön. Fellép a Tükrös együttes és a Görbe Tükör Színi Társulat, a játékudvarban trükkös tükrös fizikai-kémiai kísérletek és tükörpontyhalászat fogadja a látogatókat. Az Undi lakóházban berendezett tükörtárlat a tükör eredetét, történetét és a hozzá fűződő, a népi kultúrában elterjedt szokásokat ismerteti meg az érdeklődőkkel. A kézműves foglalkozásokon kipróbálható a tükörvágás, a tükörfestés, a tükrös mézeskalács szív díszítése, a rajzpantográfos arckép és a kaleidoszkópkészítés is. A "Tükröm, tükröm mondd meg nékem…!" szépészeti szalonban különböző praktikákkal ismertetik meg a Skanzen mesterei a szépülni vágyókat. Nem csak a lányokat, hanem a fiúkat is várják, hiszen előkerül például a bajuszpödrő is. Május lévén a Lajta Néptánc Egyesület tagjaival sor kerül a májusfaállításra, a Tündértó titka eredetmonda megismerése pedig a látogatók bevonásával történik.
A hiúság vásárában nemez- és üvegékszerek, bőrtárgyak, tükrök, kerámiasípok, ékszerkellékek, gyerekcipők, mesekönyvek, tükrös Rubik-Kockák, kecsketej, szörpök és lekvárok kaphatók.