Énekesnőkre hangolt Jazztavasz

Időpont: 
2011. május 7. 0:00 - szombat - 2011. május 12. 0:00 - csütörtök

A Művészetek Palotája idén is jazzel köszönti a tavaszt, a négy Grammy-díjjal büszkélkedő Dianne Reeves május 7-i produkcióját az új generáció legsikeresebb énekesnőinek fellépései követik. Kozma Orsi, Szőke Nikoletta, Harcsa Veronika és együtteseik lemezbemutatókkal, rendhagyó koncertekkel hangolnak a Müpában a tavaszra.

Dianne Reeves tartja a Grammy-díjak történetének egyik rekordját, hiszen 2001 és 2003 között egymás után háromszor is az ő albumai kapták meg a világ legismertebb zenei díját. Sőt, a 2006-os, George Clooney szereplésével futó Oscarra is jelölt Good Night, and Good Luck című film zenéjéért 2006-ban egy negyedik szobrocskát is elhozhatott. A Művészetek Palotájába két különleges gitárossal, Russell Malone-nal és Romero Lubamboval érkezik május 7-én. Russell Malone-nak van tapasztalata a Grammy-díjas énekesnők kíséretében, hiszen Diana Krall díjazott albumán, a When I Look In Your Eyes korongon is közreműködött. Az amerikai gitáros szving stílusát Romero Lubambo brazil gyökerekből eredő zenei gondolatvilága fűszerezi.

Május 9-én a Jazz+Az és a Cotton Club Singers egykori tagjáé, Kozma Orsié a Fesztivál Színház. Az énekesnő kísérletező időszakának végére maga mögött hagyta a popzenét, és a jazz mellett horgonyzott le. Előző lemezét, a Hide and Seeket rögtön Fonogram-díjra jelölték, és megjelent Japában is. Jelenleg az Embrace című albumával turnézik, a Jazztavasz második állomásaként megtartott koncertje is ennek zenei anyagára épít. Az album kapcsán kritikusai kiemelték az énekesnő technikai felkészültségét, makulátlan, és a világtrendekbe jól illeszkedő sallangmentes előadásmódját. Az esten vendége Vince Mai, a Tom Jones, Natalie Cole és Robben Ford produkcióiban is közreműködő trombitás lesz.

Szőke Nikoletta és együttese május 10-én mutatja be új albumát, a Shape of My Heartot a Fesztivál Színházban, az est vendége Tony Lakatos szaxofonos lesz. Az új CD-n ezúttal saját szerzeményekkel is találkozhatunk az egyedi hangvételben feldolgozott popdalok, így Sting, George Michael és Aretha Franklin számai mellett. Az énekesnő számára a 2005-ös Shure Montreux Jazz Voice Competition első helye mellett a Golden Earrings című lemeze hozta meg a sikert, amely Japánban és az Egyesült Államokban is megjelent. Legújabb albuma, amelyet Magyarországon a Művészetek Palotájában mutat be először a Szőke Nikoletta Quartet, a világ legnagyobb jazzlemez boltjában,  a JazzTokyóban műfajában a második legkeresettebb felvétel volt Miles Davis Bitches Brew Live című lemeze után, megelőzve ezzel Brad Mehldaut is.

Harcsa Veronika régi vágya válik valóra május 12-i koncertjével: a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben végre magyarul énekelhet közönségének. Együttesével nemrég fejezte be új, Lámpafény című lemezét, amelyen a legnépszerűbb huszadik századi magyar költők kevésbé ismert költeményeit dolgozták fel. József Attilától elhangzik például a Műterem és az Ülni, állni, ölni, halni című vers, Nemes Nagy Ágnestől a Szomj és a Szobrokat vittem, és a lemez címadója Tóth Árpád Lámpafénye, valamit Kosztolányi Dezső, Babits Mihály, Weöres Sándor, Kassák Lajos és Karinthy Frigyes művei. Az est vendége Kulka János lesz, aki az albumon szereplő költők által írt prózai szövegeket ad elő. A költőkről, költészetről, versekről szóló írásokat Lackfi János szerkesztette.

Hirdetés