Alan Gilbert és a New York-i Filharmonikusok

Jegyár: 
5100, 7900, 9900, 12900, 14900 Ft
Időpont: 
2011. május 18. 19:30 - 21:45 - szerda

Alan Gilbert zeneigazgató, a Yoko Nagae Ceschina által alapított ösztöndíj jelenlegi kitüntetettje vezényli a New York-i Filharmonikusokat az EURÓPA / 2011 TAVASZ turnén 2011. május 12. és 24. között. A turné részeként május 18-án – 2007 óta először, fennállása során ötödször – érkezik Budapestre a zenekar, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben elhangzik Bartók II. Hegedűversenye Lisa Batiashvili szólójátékával, és felcsendül Beethoven III. szimfóniája, az Eroica is.

2011. január 27. 21:12 - Alan Gilbert conducts the New York Philharmonic with Karita Mattia as soloist at Avery Fisher Hall, 1/27/11. Photo by Chris Lee ©Alan Gilbert (Fotó: Chris Lee)
Alan Gilbert (Fotó: Chris Lee)

A Solti-díjas, a Genfi Zenei Versenyen első helyezést elért Alan Gilbert egyben a Stockholmi Filharmonikusok tiszteletbeli karmestere és a hamburgi NDR Szimfonikus Zenekar első vendégkarmestere is, többször vezényelte már Beethoven Eroicáját. Elmondása szerint azért szereti a Bartók Hegedűversenyében közreműködő fiatal grúz szólista, Lisa Batiashvili játékát, mert előadásában a dallamok mindig természetesen, erőlködés nélküli könnyedséggel hagyják el a hegedű húrjait.
A Közép-Európa zenei fővárosait megcélzó turnén Gilbert elsőként lép fel zeneigazgatóként Bázelben, Baden-Badenben és Münchenben, Bécsben, Budapesten, Berlinben, Drezdában és Lipcsében, valamint Prágában. A turné szólistái Thomas Hampson bariton és Lisa Batiashvili hegedűművész, a repertoárban pedig Mahler, Beethoven, Sibelius és Bartók művei szerepelnek. A sorozat fénypontjára május 15-én Bécsben kerül sor, amikor Alan Gilbert egy kizárólag Mahler műveiből összeállított műsort vezényel a Musikvereinben – az egykori zeneigazgató halála és utolsó filharmóniai évadja 100. évfordulójának előestéjén –, benne a Gyermekgyászdalokkal Thomas Hampson előadásában, valamint az V. szimfóniával.

Hirdetés