Shantel & Bucovina Club Orkestar (D), DJ Suefo

Helyszín: 
Jegyár: 
3000 Ft, 2500 Ft (elővételben)
Időpont: 
2011. június 15. 21:00 - szerda

Májusi, elsöprő fellépése (és a tervezett, de betegség miatt elmaradt decemberi koncert) után ismét az A38 Hajóra látogat a német, de bukovinai származású Stefan Hantel, azaz Shantel, hogy Bucovina Club Orkestar nevű zenekarával vad balkáni táncmulatságba rántsa a közönséget. A decemberi koncertre megváltott jegyek érvényesek!

A frankfurti születésű Stefan Hantel jó pár évig tolta a techno szekerét Németországban, és hosszú ideig az égvilágon semmi sem emelte ki a szcéna középmezőnyéből. Készített pár tisztesen összerakott, átlagos, technót-funkot-soult-bossa-novát elegyítő lemezt, hétvégenként lenyomta tisztesen összerakott, átlagos szettjeit, és ez valószínűleg így ment volna a jól megérdemelt nyugdíjig, ha......ha - talán bukovinai, Cernoviciből származó ősei jóvoltából - észre nem veszi, hogy a négynegyedekbe belefásult fiatalokra milyen elemi hatást gyakorol egy-két ellenpontos ritmusú, rezesbandával megtámogatott balkáni muzsika. Shantel érdeklődése egyre inkább a Fanfare Ciocarlia-, Boban Markovic- és Kocani Orkestar-féle zenék felé fordult, és ezeket játszva, ötvözve némi elektronikával, megbolondítva dubbal, house-zal, hamarosan Frankfurt egyik kultikus klubestjét, a Bucovina Clubot tudhatta magáénak. A DJ köré lassan élő zenekar került, az eddig megjelent két Bucovina Club-válogatás pedig felvonultatta a műfaj legnagyobbjait, és messzire vitte a kultikus frankfurti klub hírét. És nem csak a klubokban, hiszen Shantel fellépett a Montreux Jazz Festivalon vagy a patinás North Sea-n is, ahol az egyébként decens közönség székeit félredobálva vetette bele magát a Bucovina Club klasszikus tornagyakorlatába: a páros lábbal DJ-pult felett átugrásba.

2010. február 4. 10:59 - Shantel ©Shantel
ShantelA Bucovina Club maga a balkáni őrület. Eszetlen tempójú ritmusok, szerb, bolgár, román, roma és török muzsikák némi elektronikával, programozott alapokkal megtámogatva, bővérű menyecskék, ugrálás a DJ-pult tetején, a nekivadult közönség talán még bankjegyeket is dugdos a mixerbe... Shantelnek óriási szerepe van abban, hogy a balkáni zene meghódította a klubokat, de az Outkast és a Basement Jaxx hangmintái, a Gogol Bordello jóvoltából a stadionokat és a Borat révén a mozikat is. Ez utóbbihoz kapcsolódik, hogy Shantel állította össze a Fallal szemben rendezője, Fatih Akin három évvel ezelőtti, Oscar-díjra nominált filmjének, az Auf der andern Seitének zenéjét.A legújabb Shantel-nagylemez, a Planet Paprika (melynek sodró lendületű bemutató turnéján az A38-on is keresztülcsapott a balkáni áradat) tavaly jelent meg. A mostani koncert az elmaradt decemberi pótlásaként jött létre – az apropó is változatlan: az új kislemez, az Authentic, amit a rajongók követeltek ki, de ez valóban csak apropó. A lényeg: a vad, elektronikával megbolondított balkáni klubzene.