Magunkból gyúrtunk ördögöt.”

Jegyár: 
Ingyenes
Időpont: 
2011. június 9. 18:00 - csütörtök
2011. június 6. 21:00 - bab 1 ©Babiczky Tibor A jóemberek című kötetének bemutatója. A költővel Grecsó Krisztián író beszélget. A „jóemberek” az ír mitológia alakjai, akik „túl rosszak ahhoz, hogy a mennyországba kerüljenek, és túl jók, hogy a pokolba.” A cím magyarázata azért is lényeges, mert a több mint négy év költői termésének legjavát közlő köteten erősen érezhető az angolszász líra hatása.
Ritka kortárs irodalmunkban és az irodalmunk történetében egyaránt, hogy ennyire meg tudjon termékenyülni, bele tudjon oltódni ez a hatás a magyar költészeti hagyományokba, ahogyan az Babiczky lírája esetében tapasztalható. Vörösmarty, Arany vagy a maiak közül Rakovszky - viszonylag kevesen találták maguk számára otthonosnak az angolszász költészetet. Az öt ciklusba rendezett versek között a balladák, mintegy a kötet gerincét képezve, komor sűrűségükkel húzódnak végig a gyűjtemény egészén; titkuk legtöbbnyire valamely rémtett vagy gyilkosság, azaz maga a bűn. A sűrűséget oszlató líraibb darabokkal pedig levegőhöz jut az olvasó az újabb alámerüléshez.
 
2011. június 6. 21:00 - bab2 ©View on Flickr
Babiczky Tibor
Költő, Budapesten él. 1980. december 24-én született Székesfehérváron. Az Élet és Irodalom, a Heti Válasz és a Népszabadság külsős munkatársa. 2005-ben szerzett diplomát a Pázmány Péter Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának magyar-angol szakán.
2007-től 2009-ig a Magyar Narancs könyvkritika rovatába írt. Publikációi jelentek meg többek között a Holmiban, az Élet és Irodalomban, a Vigiliában, a Beszélőben és a Mozgó Világban.
Versei megjelentek angolul, csehül, franciául, görögül, horvátul és lengyelül.
 
Helyszín:
FSZEK Bosnyák könyvtár (XIV. ker. Bosnyák u. 1/a)
 
 
 
 
 

Hozzászólások (1)

  • anon
    mazsu (nem ellenőrzött)

    Babiczky Tibor A jóemberek című kötetének bemutatója szeptember 21-én szerdán 18 órakor a Nyitott Műhelyben lesz(Budapest XII., Ráth György u. 4.). A szerzővel András László író beszélget.

    szept. 12, 2011

Hirdetés