Veszprémi Utcazene Fesztivál 2011

Időpont: 
2011. július 13. 0:00 - szerda - 2011. július 16. 0:00 - szombat

A hazai fesztiválszezon egyik legegyedibb darabja, a Veszprémi Utcazene Fesztivál idén immár 11. alkalommal pezsdíti fel a Királynék Városának zenei életét, július 13-16. között. A rendezvénynek köszönhetően az elmúlt 10 év alatt a város felkerült a világzene térképére: ma már a veszprémi fesztivál a jelentkező versenyzők, a zsűri és a sztárfellépők tekintetében is nemzetközi eseménynek számít.

“Egyik kedvenc fesztiválunk a Veszprémi Utcazene. Amikor legelőször itt játszottunk, még annyira kezdetleges volt a dolog, hogy emlékszem, virágágyások körül álltunk a Lecsóval”- nyilatkozta korábban Lovasi András, a kezdeti körülményeket ecsetelve. Annak ellenére, hogy a szervezést eleinte inkább az amatőr lelkesedés jellemezte, abban mindenki egyetértett, hogy ilyen jellegű fesztivál nincs szerte hazánkban. “Annyira spontán volt a buli, hogy a Kispál és a Borz nem is volt meghirdetve” – mondta a zenekar frontembere. A fesztivál indulása óta eltelt 10 évben sok minden változott: a markánsan egyedi rendezvénynek külföldön is elterjedt a híre. A népszerűség és az ennek köszönhetően növekvő látogatószám mellett ugyanakkor a baráti-családi-közvetlen hangulat továbbra is megmaradt. “Az Utcazene zenei felhozatala ma már felveszi a versenyt bármely világzenei fesztiváléval és nem csak idehaza” – mondta büszkén Muraközy Péter, a rendezvény megálmodója és főszervezője, kiemelve, hogy többek között a Gentleman (D), Roy Paci (I), a Los del Abajo (MEX), Tonino Carotone (ES), az Electric Bazar Cie (F), a Desorden Público (VEN) is szereplnek az esemény fellépői között.

A külföldi sztárok mellett az OTP Bank Nagyszínpadon a magyar vonalat az Irie Maffia Soundsystem képviseli a ghanai Fokn Bois duóval kiegészülve, míg az Óváros Tér Nagyszínpadán a nemzetközi line-up mellett a Kiscsillag hozza a hazai színeket. Továbbra is virul a Veszprém Zenéi Nagyszínpad, ahol országosan is ismert, de veszprémi illetőségű, zenekarok - így például a Vad Fruttik, a Hoolywoodoo vagy a Hősök - lépnek a nagyérdemű elé. Az ország jelentősebb fesztiváljai mára már elképzelhetetlenek veszprémi zenekarok nélkül, és hogy e folyamat ne szakadjon meg és a város újabb zenekarokat, zenészeket adjon az országnak, ezen a színpadon szerda délután egy középiskolai tehetségkutató versenyt szerveznek, szombaton pedig a középiskolás zajzenészek és dj palánták mérettetnek meg a tavaly debütált elektronikus zenei helyszínen. “Ez utóbbiaknak “Alkotó Álom” címmel egész évben - heti rendszerességű - elektronikus zenei szakkört szerveztünk két helyi gimnáziummal közreműködve, jelezvén, hogy az Utcazene már rég nem csupán egy fesztivál”- mondta Muraközy Péter.

A sztárfellépők mellett egyre nagyobb számban jelentkeznek külföldi zenészek az utcazenészek vetélkedőjére is, sőt már a zsűriben is találhatók nemzetközi szakemberek. Így a legjobb zenekarok kiválasztásában részt vesz az olasz Ferrara Buskers Festivál programigazgatója, Stefano Bottoni, valamint Jehan Paumero zenész, promoter Franciaországból és Martinka János, a Sepsiszentgyörgyi Utcazene Fesztivál részéről. A nemzetközi vonalat erősíti, hogy a zsűri a legjobbaknak más utcazenei fesztiválokon is lehetőséget biztosít a fellépésre. Hasonló konstrukcióban a veszprémi fesztiválon is fellép idén az erdélyi utcazene fesztivál győztese.
Újdonságnak számít idén a fellépők kiválasztása is – említette Dolezsai Gergely az OTP Bank marketingkommunikációs osztályvezetője. A fesztiválon összesen húsz zenész vagy zenekar vehet részt, amelyből 18 előadót a beküldött anyagok alapján a zsűri választott ki. Mellettük és a 19. tavalyi erdélyi győztes mellett további egy fellépőt a közönség szavazhat be az OTP Bank Facebook és Iwiw oldalán.
Az esemény ideje alatt az összekalapozott "apró" mellett akár 1.000.000 forint összdíjazásban is részesülhet az a szólista vagy zenekar, akit a zsűri, illetve a közönség „Veszprém utcái legjobb muzsikusá”-nak választ. Háromtagú szakmai zsűri dönt 500 000 forint sorsáról, további 500 000 forintot pedig a fesztivál közönsége ítél oda az általa legjobbnak tartott előadónak, az OTP Bank közösségi oldalán zajló szavazáson.

További részletekért látogasson el a Veszprémi Utcazene Fesztivál honlapjára: www.utcazene.hu