II. Paint Up! az MTA-nál

Jegyár: 
Ingyenes
Időpont: 
2011. június 26. 21:30 - 23:59 - vasárnap

Idén már II. alkalommal rendezik meg a Paint Up! Virtuális épületfestő versenyt. A varázslatos éjszakai esemény kihagyhatatlan élmény. Ezúttal a Magyar Tudományos Akadémia a célpont. Ezzel búcsúzik Magyarország soros uniós elnökségétől.

Tavaly a Múzeumok éjszakáján a Nemzeti Galéria egyik főszenzációjaként debütált a Paint Up! virtuális épületfestő verseny. Akkor még kevesen tudták miről is van szó és miért érdems aznap este ellátogani pont ide. Aztán a nagy sikerre való tekintettel szeptemberben kaptunk már önálló programként a Múzeum megismételte a vetítést. Óriási tömeg gyűlt össze az oroszlános udvarban, amely megelevendett a homlokzatra vetített képektől.

A versenyről
A nyílt versenybe az architekturális vetítés stílusában készült, 3 perces, zenei aláfestéssel ellátott filmmel lehetett nevezni.
A virtuális épületfestés rendkívül látványos, különleges műfaja a kivetítésnek. Az épületek architekturájával összhangban elkészített mozgóképek (pl.: animációk) óriás fényerejű projektorokkal történő vetítése a kortárs vizuális kultúra egyik legfiatalabb megjelenítési formája.

A szórakoztatás e válfaja világszerte nézőcsalogató eseménynek számít. Külföldön az ilyen és hasonló jellegű vetítések népszerűsége, a kreatív tartalmakból eredő lehengerlő látványnak és a monumentalitásnak köszönhetően, egyre nő.
Az „épületmozgató” animációkat ez alkalommal a Magyar Tudományos Akadémia Széchenyi téri székházának középső homlokzatára kellett megálmodniuk az alkotóknak. A pályázatra az előzetes kiírás alapján közel 50 izgalmas pályamunka érkezett.

Tavalyi kedvencünk: Hétnyolcad - Tamás Iván


A döntőről
A Paint Up! döntőt 2011. június 26-án, vasárnap 22 órától, az MTA Széchenyi téri Székházánál, az EU Tanácsának Magyar Elnöksége - Hivatalos Záróeseményének Kapcsolódó Programjaként, a „Duna party” keretében rendezik meg. 

A Közönségdíjról a nézők sms-ben döntenek, a helyszíni vetítést követően.

Program
21.40 – Bemelegítés (A legjobb 12 pályamunka után sorrendben következő +5 alkotás versenyen kívüli vetítése)
22.00 – Megnyitó
22.05 – Az előzsűrizés során kiválasztott 12 pályamű nyilvános vetítése, az egyes alkotások előtt a pályázók bemutatása
23.00 – Az est fénypontja!
A nemzetközi hírű architekturális vetítéssel foglalkozó Bordos László Zsolt (Bordos.Artworks) és meghívott alkotótársai: Kovács Ivó, Szalkó Dániel és Lóránt Demeter (ez utóbbi a 2010-es Paint Up! győztese) által, kifejezetten erre az alkalomra készített bemutatófilm vetítése
23.10 – A zsűri visszavonul, az értékelés ideje alatt a döntős pályaművek újbóli bemutatása
23.45 – A Bordos-Kovács-Szalkó-Deme bemutatófilm újbóli vetítése
23.55 – Eredményhirdetés, díjátadás
24.00 – Rendezvényzárás, fotózás

A késő estig tartó eseményen nem árt melegen öltözni, de olyan egyedülálló és kihagyhatatlan élmény ez, amelyet felvétel vagy fénykép nem ad vissza.