2018. október 21. - vasárnap

II. Paint Up! az MTA-nál

Kinyomtatom...
Jegyár: 
Ingyenes
Időpont: 
2011. június 26. 21:30 - 23:59
Paint Up! verseny

Idén már II. alkalommal rendezik meg a Paint Up! Virtuális épületfestő versenyt. A varázslatos éjszakai esemény kihagyhatatlan élmény. Ezúttal a Magyar Tudományos Akadémia a célpont. Ezzel búcsúzik Magyarország soros uniós elnökségétől.

Tavaly a Múzeumok éjszakáján a Nemzeti Galéria egyik főszenzációjaként debütált a Paint Up! virtuális épületfestő verseny. Akkor még kevesen tudták miről is van szó és miért érdems aznap este ellátogani pont ide. Aztán a nagy sikerre való tekintettel szeptemberben kaptunk már önálló programként a Múzeum megismételte a vetítést. Óriási tömeg gyűlt össze az oroszlános udvarban, amely megelevendett a homlokzatra vetített képektől.

A versenyről
A nyílt versenybe az architekturális vetítés stílusában készült, 3 perces, zenei aláfestéssel ellátott filmmel lehetett nevezni.
A virtuális épületfestés rendkívül látványos, különleges műfaja a kivetítésnek. Az épületek architekturájával összhangban elkészített mozgóképek (pl.: animációk) óriás fényerejű projektorokkal történő vetítése a kortárs vizuális kultúra egyik legfiatalabb megjelenítési formája.

A szórakoztatás e válfaja világszerte nézőcsalogató eseménynek számít. Külföldön az ilyen és hasonló jellegű vetítések népszerűsége, a kreatív tartalmakból eredő lehengerlő látványnak és a monumentalitásnak köszönhetően, egyre nő.
Az „épületmozgató” animációkat ez alkalommal a Magyar Tudományos Akadémia Széchenyi téri székházának középső homlokzatára kellett megálmodniuk az alkotóknak. A pályázatra az előzetes kiírás alapján közel 50 izgalmas pályamunka érkezett.

Tavalyi kedvencünk: Hétnyolcad - Tamás Iván


A döntőről
A Paint Up! döntőt 2011. június 26-án, vasárnap 22 órától, az MTA Széchenyi téri Székházánál, az EU Tanácsának Magyar Elnöksége - Hivatalos Záróeseményének Kapcsolódó Programjaként, a „Duna party” keretében rendezik meg. 

A Közönségdíjról a nézők sms-ben döntenek, a helyszíni vetítést követően.

Program
21.40 – Bemelegítés (A legjobb 12 pályamunka után sorrendben következő +5 alkotás versenyen kívüli vetítése)
22.00 – Megnyitó
22.05 – Az előzsűrizés során kiválasztott 12 pályamű nyilvános vetítése, az egyes alkotások előtt a pályázók bemutatása
23.00 – Az est fénypontja!
A nemzetközi hírű architekturális vetítéssel foglalkozó Bordos László Zsolt (Bordos.Artworks) és meghívott alkotótársai: Kovács Ivó, Szalkó Dániel és Lóránt Demeter (ez utóbbi a 2010-es Paint Up! győztese) által, kifejezetten erre az alkalomra készített bemutatófilm vetítése
23.10 – A zsűri visszavonul, az értékelés ideje alatt a döntős pályaművek újbóli bemutatása
23.45 – A Bordos-Kovács-Szalkó-Deme bemutatófilm újbóli vetítése
23.55 – Eredményhirdetés, díjátadás
24.00 – Rendezvényzárás, fotózás

A késő estig tartó eseményen nem árt melegen öltözni, de olyan egyedülálló és kihagyhatatlan élmény ez, amelyet felvétel vagy fénykép nem ad vissza.

 

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

56' falun

Az ötvenes évek falusi történéseit élő történelmi játék jeleníti meg a Skanzenben a négynapos ünnepi hétvégén.

plakát

Oscar-díjas és -jelölt alkotók filmjei premier előtt a mozikban – színes kiegészítő programokkal.

plakát

Sok-sok látnivalóval és jelentős kedvezményekkel várja a családokat a Fővárosi Állat- és Növénykert az őszi iskolai szünet ideje alatt.