Bokréta és biciklilánc: Magyar néprajzi filmfesztivál

Jegyár: 
A helyszín a Művészetek Völgye érvényes (napi, heti stb.) belépőjével látogatható.
Időpont: 
2011. július 22. 0:00 - péntek - 2011. július 31. 0:00 - vasárnap

A Néprajzi Múzeum MaDok-program és a DocuArt Dokumentumfilmes Központ közös szervezésében megrendezésre kerül a Művészetek Völgye fesztivál történetében első Magyar néprajzi filmfesztivál.

A Bokréta és biciklilánc. Magyar néprajzi filmfesztivál a DocuArt Dokumentumfilmes Központ (Palantír Film Alapítvány) és a Néprajzi Múzeum MaDok-program (kortárs múzeumi hálózat) közös filmes rendezvénye. A fesztivál egyben a Dialëktus Európai Dokumentum- és Antropológiai Filmfesztivál 2011. évi különkiadása.

A fesztivál célja, hogy felfedezze a mozgó-néprajz, a néprajzi film legjobb magyar alkotásait, és tágítsa képünket a filmről és a néprajzról egyaránt. A szervezők úgy érzékelik, hogy a magyarországi filmes kultúrából hiányzik a hagyományos életvilágokat, tudásokat és életmódokat korszerűen bemutató néprajzi filmek nyilvánossága. A fesztivál rendezői célul tűzik ki a kortárs magyar néprajzi mozgóképkészítés teljes vertikumának feltérképezését, a fesztiválon láthatóvá teszik az alkotásokat a szűkebb szakmai és a szélesebb nézőközönség számára. A Bokréta és biciklilánc fesztivál üdítő, inspiráló, sőt, szórakoztató esemény. Nem kirakat, nem (csak) a filmes elit felvonulása, hanem tartalmas műhely is, melyben a gondolatok és a filmek formálódnak.

Versenyfilmek vetítése: 2011. július 26-31
A versenyfilmek teljes listája itt. található.
A fesztivál áttekintő programja itt található.

A filmfesztivál előzsűrizés és műfaji megkötés nélkül mutatja be az elmúlt évek olyan amatőr és profi alkotásait, amelyek a hagyományos életvilágok, az anyagi és szellemi kultúra „archaikus” rétegei, a hagyományőrzés és az újraalkotott hagyományok, az etnikus, vallási, kulturális és társadalmi sokféleség témaköreihez kapcsolódnak, mégsem nélkülözik a kortárs és kritikus hangot.

A fesztivál filmjei versenyeznek egymással. A díjakat neves szakemberekből álló zsűri ítéli oda a legjobb alkotásoknak. A zsűri tagjai: Kovács Éva szociológus, Szijártó Zsolt kommunikációkutató, Sebő Ferenc népzenei előadó, zenetörténész, Szilágyi Kornél filmrendező és Kabarcz Zsófi filmrendező.
Hivatalos díjkiosztó: 2011. július 30. szombat, 19.00 óra.

helyszín:Vigántpetend, Kultúr (Kossuth Lajos u. 76.), Művészetek Völgye fesztivál

A rendezvény hivatalos honlapja: itt