Art Market 2011

Helyszín: 
Időpont: 
2011. október 27. 0:00 - csütörtök - 2011. október 30. 0:00 - vasárnap

2011. augusztus 18. 12:40 - artmarker ©Kiemelkedő hazai és nemzetközi érdeklődés mellett zajlik az Art Market Budapest, Közép-Kelet Európa képzőművészeti vásárának megszervezése. A Magyarország egyetlen tisztán kortárs képzőművészeti vásáraként létrejövő eseménynek 2011. október 27. és 30. között a kedvelt budapesti kulturális központ, a Millenáris „B” épülete, a kiegészítő programoknak elsősorban a Millenáris egyéb épületei adnak majd otthont.

Budapest. – Magyarország egyetlen kortárs nemzetközi képzőművészeti vásáraként és Közép-Kelet-Európa művészeti életének meghatározó mozzanataként kerül megszervezésre az Art Market Budapest, amelynek célja a magyarországi és közép-kelet-európai kortárs művészet és művészeti piac elismertségének és fejlődésének előmozdítása, a régió képzőművészete felé irányuló belső és külső érdeklődés felkeltése és a már ma is kézzelfogható nemzetközi érdeklődés kielégítése. A szervezők és együttműködő partnerek törekvése, hogy Magyarország és Közép-Kelet-Európa legnépszerűbb és a globális nemzetközi művészeti élet ismert, elfogadott és vonzó kortárs képzőművészeti eseménye jöjjön létre. A befolyásos diplomata és ismert műgyűjtő, a vásár népszerűsítésére néhány napig Magyarországon tartózkodó Nancy G. Brinker szerint „az Art Market Budapest egyedülálló eszköze annak, hogy Közép és Kelet Európa különleges és értékes képzőművészetét megmutathassa a világnak”.

Az Art Market Budapest helyszíne a Millenáris ’B’ épülete, időpontja 2011. október 27-30 lesz.

A közép-kelet-európai régió művészete felé szakmai vélemények és az elmúlt évek nemzetközi kiállítási sikerei alapján egyre növekvő nemzetközi érdeklődés fordul. Az igazán alkalmas globális bemutatkozási lehetőség és a megfelelő találkozóhely azonban eddig hiányzott. Ezt a szerepet igyekszik betölteni az új művészeti seregszemle, amelyhez Budapest történelmi és művészeti hagyományainál, központi elhelyezkedésénél és kiépült infrastruktúrájánál fogva a legmegfelelőbb helyszínt biztosíthatja. Az Art Market Budapest kiállítás és vásár illetve az ahhoz kapcsolódó programelemek alkalmat és tartalmat teremtenek a találkozásra, a művészettel való kapcsolatteremtésre, a szakértő és a laikus közönség számára egyaránt színvonalas szórakozásra, nem utolsósorban pedig a magas színvonalú műkereskedelmi tevékenységre.

Az Art Market Budapest klasszikus formában megrendezésre kerülő nemzetközi művészeti vásár, amelynek keretében az előzetes visszajelzések alapján mintegy 50 kiállítási standon galériák és művészeti projektek (non-profit szervezetek, alkotóházak, művészcsoportok, stb.) mutatják be elsősorban magyarországi és közép-kelet-európai kortárs képzőművészek alkotásait. Különleges eredmény, hogy szinte az összes jelentős hazai galéria mellett már az első évben közel tucatnyi külföldi kiállító jelezte érdeklődését. A kiállítási standok minimálisan 30 négyzetméter nagyságúak, de már az eddigi jelentkezők között is akad ennél jelentősen nagyobb, egy hazai galéria 100, az egyik külföldi kiállító 120 négyzetméteres standra jelezte igényét. A jelentkezések folyamatosan érkeznek, a jelentkezések lehetőségét ezért még néhány hétig tervezik nyitva hagyni a szervezők. A Millenáris B csarnoka által biztosított különleges helyszínen a kiállítók és a közönség igényeinek kielégítése, a sikeres kiállítói tevékenység és a kényelmes szórakozás körülményeinek megteremtése magas színvonalon megoldott. A kiállító galériák és művészeti projektek változatossága, a kiállított művészek és műtárgyak nagy száma és műfaji sokszínűsége a képzőművészet bemutatásának talán leglátványosabb, a széles közönség számára is hozzáférhető és élvezetes formáját biztosítja.

A vásár védnöki pozícióit Nancy G. Brinker, az USA kormányának korábbi protokollfőnöke, korábbi budapesti nagykövet, a Susan G. Komen alapítvány vezetője, az Egészségügyi Világszervezet jószolgálati nagykövete, az USA befolyásos közéleti személyisége, ismert nemzetközi diplomata és Martonyi János külügyminiszter tölti be.

A jelentős nemzetközi művészeti vásárokhoz hasonló módon a kiállítás és vásár magas művészeti színvonalának biztosítása, illetve a nemzetközi szakmai elfogadottság valamint a vásár jelentőségének és vonzerejének növelése érdekében az Art Market Budapest nemzetközileg ismert és szakmailag nagyra becsült szakemberekből álló kuratóriumot hozott létre. Soraya von Stubenberg, a Sotheby’s és az Uniqa kelet-európai tanácsadója, Nicola Trezzi, a Flash Art Magazin szerkesztője és a Prágai Biennálé vezető kurátora, Hegyi Lóránd, a Musée d'Art Moderne de Saint-Étienne Métropole, Európa egyik legjelentősebb kortárs múzeumának igazgatója valamint Gulyás Gábor, a Műcsarnok vezetője biztosítja a kuratórium rendkívül magas szakmai színvonalát.

A szakmai testület mellett az Art Market Budapest támogatására egy úgynevezett Tiszteletbeli Kuratórium (Honorary Board) is létrejött. Ennek folyamatosan bővülő tagsága olyan vezető diplomatákból, a régió jelentős vállalatainak vezetőiből, kulturális, gazdasági és társadalmi vezetőkből, ismert és tiszteletreméltó személyiségekből áll, mint például a brit és az osztrák nagykövetek, az Amerikai Kereskedelmi Kamara volt és az Olasz Kamara jelenlegi elnöke és mintegy tucatnyi hasonló jelentőségű támogató.

Az Art Market Budapest köré az Art Week Budapest elnevezésű programsorozat keretében különböző művészeti műhelyek, csoportok, alkotóházak, kulturális intézmények és helyszínek bevonásával olyan események sokasága jön létre, amelyek az Art Market Budapest szervezőivel egyeztetve szerveződnek egyfajta fesztivállá. Az Art Week Budapest létrehozásával a szervezők célja Budapest kulturális turisztikai vonzerejének illetve a városban lakók és tartózkodók számára hozzáférhető művészeti produkciók gazdagságának növelése.

A vásár helyszínén a galériák standjai mellett külön szekcióban bemutatkozó művészeti projektek teszik vonzóbbá és különlegesebbé az eseményt. Előkészületek zajlanak egy cigány képzőművészeti program létrehozására, amelynek keretében a kifejezetten közép-kelet európai társadalmi-művészeti jelenség látványos bemutatására és az ehhez kapcsolódó szakmai kerekasztal-beszélgetésre is sor kerül. Bemutatkozási lehetőséget kap a világszerte ismert Krinzinger Galéria által kelet-európai művészek támogatására létrehozott Krinzinger projekte speciálisan erre a helyszínre válogatott kiállítása is, amelynek kapcsán az eseményre az ismert galériatulajdonos, Ursula Krinzinger asszony is ellátogat. A magyar és közép-európai fotóművészet szintén a vásár kiemelt témái közé tartozik. A 20. század globális fotóművészetét meghatározó magyar és közép-európai kötődésű alkotók, André Kertész, Moholy-Nagy László, Brassai és mások hagyományaira építve a régió modern és kortárs alkotóinak látványos bemutatására mintegy fél tucat hazai és külföldi kiállító vállalkozik, így a vásárnak ez a tematikus eleme nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi érdeklődők felé is jelentősen növeli az Art Market Budapest vonzerejét.

Nemzetközi szakértők bevonásával további hasonló projektek kidolgozása is folyamatban van.

Az Art Market Budapest számos további programelemmel is kiegészül majd.

Az ’Inside Art’ szakmai program keretében kerekasztal-beszélgetések, személyes művészinterjúk, könyvbemutatók kerülnek megrendezésre kihasználva a vásár kapcsán Magyarországon tartózkodó külföldi szakemberek közreműködését is.

Elsősorban a vásár helyszínéhez kapcsolódóan kiegészítő szórakoztató programok jönnek létre, a vásár napi zárása után például a Millenáris Fogadó épületében mindennap zenés szórakozóhelyet alakítanak ki a szervezők, ’Factory’ címmel pedig különleges szombat éjszakai záróparty létrehozását tervezik.

A vásárhoz kapcsolódó kulturális VIP program kialakításával egyrészt a fontos külföldi vendégek, intézményi vezetők, műgyűjtők, a későbbi részvétel iránt érdeklődő galériák, másrészt a hazai társadalmi és gazdasági elit igényeit igyekeznek kielégíteni az Art Market Budapest szervezői.

A jövő művészetszerető és műkedvelő közönségének nevelése az Art Market Budapest egyik kiemelt törekvése. A kiállítás és vásár kapcsán múzeumpedagógusok bevonásával külön munkacsoport dolgozik iskolai csoportok szervezésén, tárlatvezetések és művészeti foglalkozások kialakításán. A legfiatalabb generáció számára művészeti gyermekfoglalkoztató jön létre.

“Akkor szerettem először bele Magyarország és Közép Európa művészetébe, amikor nagykövetként dolgoztam Budapesten. Különös izgalommal figyelem ma is, ahogy a régió nagy tehetségű művészeinek globális elismertsége egyre növekszik. Az Art Market Budapest egyedülálló eszköze annak, hogy Közép-Kelet Európa különleges és értékes képzőművészetét megmutassa a világnak.” – fogalmazta meg az Art Market Budapest jelentőségét a vásár népszerűsítésére néhány napra Magyarországra érkezett Nancy G. Brinker.

Hirdetés