Szeptemberben újra Könyvünnep

Jegyár: 
Ingyenes
Időpont: 
2011. szeptember 2. 0:00 - péntek - 2011. szeptember 4. 0:00 - vasárnap

Idén immár 9. alkalommal várja az irodalom és a kultúra kedvelőit a Magyar Nyelv és a Magyar Könyv Ünnepe a Budai Várba, a Szentháromság térre. Mintegy 30 kiadó hozza el kiadványait és mutatja be szerzőit. A közönség olyan neves alkotókkal találkozhat, mint Jókai Anna, Jankovics Marcell, Bogár László, Szigethy Gábor, Lackfi János.

A színpadon gyermekprogramok, folklór- és táncbemutatók, könyvbemutatók és koncertek váltakoznak. A Phyteas Kiadó felajánlásának köszönhetően ismét lesz óriás-kifestő. A rendezvény ideje alatt a selection.hu boráruház borkóstolóival és a Fekete Holló Étterem büfésátrával várjuk a vendégeket.

A belépés valamennyi rendezvényre ingyenes.

Részletes program:

2011. SZEPTEMBER 2. PÉNTEK

 • 15.30. "MERT MIBENNÜNK ZENG A LÉLEK..." -
  A Bartók Táncegyüttes műsora
 • 16.00. ÜNNEPÉLYES MEGNYITÓ
  Köszöntőt mond dr. Nagy Gábor Tamás polgármester, a rendezvényt megnyitja L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke.
 • 17.00. ÜDVÖZLET ZOBORALJÁRÓL
  A Kárpát-medence nyugati felében a zoboraljai magyarok alkotják a legészakibb, még összefüggőnek mondható magyar csoportot. A Zoboraljaként ismert nyelvsziget a Nyitrától északkeletre húzódó Tribecs hegység déli nyúlványainál, a Zobor és a Zsibrice közötti hegylánc és a Piliske két oldalán meghúzódó 13 falut foglalja magában, amelyek mindegyike Árpád-kori település. Zolboralja „fővárosa" Gímes, más írásmóddal Ghymes község.
  A Kolonyi Gyöngykoszoró folklórcsoport Szentiványi népdalokat, lakodalmas részleteket ad elő, a Zobor Hangja Vegyeskar pedig népdalfeldolgozásokat és egyházi műveket mutat be.
 • 18.00 BUDA ELIBERATA
  A csaknem másfél évszázadon át a török kezében lévő Budai Várat a keresztény európai nemzetek egyesített csapatai, a Szent Szövetség katonái foglalták vissza Lotharingiai Károly herceg vezetésével több mint két hónapos ostrom után, 1686. szeptember 2-án, azaz éppen 325 éve. A színpadon megelevenedik az ostrom, korabeli viseletbe öltözött zenészek hagyományőrző hangszerek kíséretével énekszóval mesélik el a dicső csatát.
 • 19.00. HOMO HUNGARICUS - A PYTHEAS KIADÓ ÚJDONSÁGAI
  A Pytheas Kiadó idén is egy óriásfestménnyel örvendezteti meg a Könyvünnepre látogatókat: kicsik és nagyok Buda középkori ábrázolását festhetik ki. A színpadon a kiadó könyvújdonságait is bemutatják: Hídvégi János: Hulló magyarság című könyvének újra kiadása - sajnos! - időszerűbb, mint valaha.
  Dr. T. Túri Gábor: Nyisd fel a szemed és lássál című kötete azokkal a történelmi eseményekkel foglalkozik, amelyek a magyarság sorsát a múltban és a jövőben egyaránt meghatározzák. Írásaiban sokszor az elfogadott nézetekkel szemben új irányvonalat képvisel, amely nem csak a vallás- és kultúrtörténeti témákban, hanem a gyógyításról alkotott felfogásaiban is megmutatkozik.
 • 20.00 KORMORÁN MEMORY BAND
  Gál Péter hegedűs, Margit József basszusgitáros-énekes és Jenei Szilveszter gitáros több mint tizenöt esztendőn keresztül egyengették a Kárpát-medence népzene hagyományaira épülő, semmi máshoz nem hasonlítható folk-rock zenét játszó Kormorán együttes pályáját. Előadóként, zeneszerzőként és szövegíróként is meghatározó szerepük volt az Európa-szerte ismert, és elismert „Kormorán-hangzás" kialakításában. Hat éve alapították meg a Kormorán Memory Band-et. Ars poétikájuk a hagyománytisztelet, az értékmentés, az üzenetközvetítés egy olyan „nyelven", amit értenek a határon innen és túl is.

2011. SZEPTEMBER 3. SZOMBAT

 • GYERMEKMATINÉ
  10.30 CSUPACSIGA - A TIMP KIADÓ BEMUTATKOZÁSA
  Péter Erika verseskötete Csigaországba kalauzolja az olvasókat, ahol a csigalakók majdnem olyan sokfélék, mint mi, emberek.
 • GYERMEKMATINÉ
  11.00 BÁNFFY MIKLÓS: OSTOBA LI
  Bánffy Miklóst kevésbé tartja számon a magyar színházi élet, de szülőföldjén, Erdélyben sem játszák gyakran a XIX. század második és a XX. század első felében élt polihisztor életművét. Az ostoba Li című mesés novelláját a zalaegerszegi Griff Bábszínház állította színpadra és mutatja be. A történet szórakoztató, ugyanakkor elgondolkodtató; főhőse IAIA országban vígan és gondtalanul éli világát. Butaságát és jóhiszeműségét mindenki kihasználja, meglopják, becsapják. Egy kalandos éjszakán kérésére Pokolisten a legokosabb emberré varázsolja. Azt gondolja, csak úgy lehet boldog igazán, ha mindenki bámulja, csodálja...
 • GYERMEKMATINÉ
  12.00 TÖRTÉNELMI JÁTSZÓHÁZ GYEREKEKNEK
  Ősz Gábor pedagógus vezetésével a gyermekek játékos formában ismerhetik meg a magyar történelmi hősöket és eseményeket. Fejtörők, fegyverbemutatók várják a családokat.
 • 13.30 WASS ALBERTTEL AZ OLVASÁS NÉPSZERŰSÍTÉSÉÉRT
  A Duna International Kiadó és a marosvásárhelyi Mentor Kiadó kampányt indított az olvasás népszerűsítésére: Magyarország egyik legnépszerűbb írójával, Wass Albert műveinek díszkiadásával és országos akcióval hívják fel a figyelmet az olvasás fontosságára. A kampány Budavári állomásán színészek és középiskolások olvasnak fel részleteket Wass Albert műveiből.
 • 14.00 VÁLOGATÁS A MAGYAR NAPLÓ REGÉNY-ÚJDONSÁGAIBÓL
  Dobozi Eszter: Sánta Kata, Iancu Laura: Szeretföld című regényéről és Ferdinandy György: Kérdések Istenkéhez című novelláskötetéről a szerzők mesélnek.
 • 14.30 A KORTÁRS KIADÓ KÖNYVBEMUTATÓJA
  Benyhe János (1926-2010) műfordító, író, szerkesztő majd' egy évtizeden át „dohogott" nyelvművelő tárcáiban a Heti Válasz hasábjain. A mostani posztumusz gyűjtemény, a Ráadás dohogó az utolsó százötven tárcát foglalja magába.
 • 15.00 TOLLFOSZTÁS ÉS LAKODALMAS
  A Zoboraljaként ismert nyelvszigetről zsérei és a gímesi hagyományőrző csoportok tollfosztást és lakodalmast, valamint zoboraljai dalokat és prózát mutatnak be a budavári közönségnek.
 • 15.30 BUDAPESTI SÉTÁK LISZT FERENCCEL
  A Liszt emlékév tiszteletére jelent meg a Helikon kiadó gondozásában a Budapesti séták Liszt Ferenccel című turisztikai-ismeretterjesztő kiadvány, amely végigkalauzolja olvasóját azokon a helyszíneken, ahol Liszt Ferenc megfordult. A könyvről a szerző, Watzatka Ágnes beszél.
  Szigethy Gábor új könyvét ismerteti, és bemutatják a Ki kicsoda a magyar irodalomban...? című kártyajátékot is
 • 16.00 BUDAVÁRI TÓTH ÁRPÁD MŰFORDÍTÓI DÍJ ÁTADÁSA
  A Budavári Önkormányzat idén, Tóth Árpád előtt tisztelegve, születésének 125. évfordulóján alapította meg azt a díjat, amellyel a műfordítók munkáját ismeri el. Egyik esztendőben a magyarról idegen nyelvre, míg másik évben az idegen nyelvről magyarra fordító szerző kaphatja meg az elismerést. Hogy ki kapja az első alkalommal kiosztandó díjat, azt megtudhatja, ha ellátogat az ünnepségre!
 • 17.00 A PATAK ÉNEKE
  A Kálvin Kiadó gondozásában jelent meg Petrőczi Éva: A patak éneke című verseskötetem, amelyet a szerző mutat be. Közreműködik: Csörsz Rumen István lantművész.
 • 17.30 MAGYAR KULTURÁLIS KALAUZ
  A magyar uniós elnökség záróakkordjaként jelent meg a Magyar Kulturális Kalauz, amelyben tizenhat ismeretterjesztő tanulmány mutatja be, hogy mi mindenben tették le magyar művészek, tudósok, feltalálók, építészek, gondolkodók saját névjegyüket a magyarság kulturális életében. Az országimázsnak is beillő kötet a szerkesztő Szondi György szerkesztő mutatja be.
 • 18.0 AZ ANIMA KIADÓ ÚJDONSÁGAIBÓL
  Kevés lett volna a győztes antant- nagyhatalmak gátlástalan érdekérvényesítése és a román diplomácia legendás trükkjei, hogy 1919-'20-ban létrejöjjön Nagy-Románia, ha nincs Mária királynő, aki hat hét alatt meggyőzte a Nyugatot? Ezt a kérdést boncolgatja Koszta István Mária román királynő párizsi követsége című kötete. A szerzővel Schengel Ferenc újságíró beszélget.
 • 18.30 SZÉP SZERELMEM MAGYARORSZÁG
  Nemcsák Károly és Tolcsvay Béla zenés pódiumestje.
  „Öregapám megőrizte,
  Édesapám jól becsülte,
  Édesanyámtól tanultam:
  A magyar nyelvet én."
 • 20.30 JAMIE WINCHESTER ÉS ZENEKARA
  Az ír származású Jamie Winchester a Baba Yaga formációban kezdte karrierjét, majd sorra kapta a felkéréseket a magyar zenei élet legkiemelkedőbb művészeitől. Játszott mások mellett Koncz Zsuzsával, Révész Sándorral, Charlie-val, Ákossal, a Jazz+Az formációval, Tolcsvay Lászlóval, Tátrai Tiborral. A Jamie Winchester & Hrutka Róbert duó feloszlása után alakította meg a The Jamie Winchester Band-et, amely most a Könyvünnepen is bemutatkozik lendületes, színesen hangszerelt zenéjével.

2011. SZEPTEMBER 4. VASÁRNAP

 • GYERMEKMATINÉ
  10.0 KICSIK TÁNCA
  Táncház gyerekeknek a Bartók Táncegyüttessel
 • GYERMEKMATINÉ
  11.00 GRYLLUS VILMOS KONCERTJE
  Gryllus Vilmos Kossuth díjas előadó - és alkotóművész gyermekeknek készült színházi, rádiós és televíziós műsorok megálmodója, megteremtője. Gyermekdalain már több generáció is felnőtt.
 • 12.0 ÚJDONSÁGOK A SCOLAR KIADÓTÓL
  Margittai Gábor arra tette fel az életét, hogy magyarok után kutasson, távoli vidékeken leljen testvéreinkre, és beutazva a fél világot magyar tudatú néptöredékekre leljen. A közelmúltban jelent meg a Külső magyarok című riportkötete és A trianoni menyecske című műve, amely riportokban, interjúkban, útirajzokban és esszékben mutatja meg a magyarság örökségét. A szerzővel a Kárpát-medencei magyarság elbizonytalanodó létéről, közös felelősségünkről beszélgetnek a házigazdák.
 • 12.30 MAGYARORSZÁG VILÁGÖRÖKSÉGEI
  E kötet bemutatásához mi is lehetne jobb helyszín, mint a Budai Vár, amely a magyar helyszínek közül 1987-ben elsőként került fel a világörökségi listára? Illés Andrea könyve a magyarországi világörökségeket - kulturális emlékeket, tájakat, természeti kincseket - ismerteti. Nemcsak a világörökségi helyszíneket, hanem a jelenleg még „csak" várományosi listán lévő „jelölteket" is bemutatja.
 • 13.00 VERSESKÖTETEK A MAGYAR NAPLÓ KIADÁSÁBAN
  A Dante-paradoxon Horkay Hörcher Ferenc harmadik verseskötete, amelyben a szerző úgy fordul Dantéhoz, ahogy a halhatatlan firenzei egykor Vergiliushoz fordult útmutatásért.
  Csontos János Delelő című kötetében az egyedi költemények és az elmaradhatatlan játékos ráadásversek mellett a költő a 2010-es viharos esztendő bőséges lírai válságkrónikáját ugyancsak megosztja az olvasóval. A versekről a két szerző beszél a színpadon.
 • 13.30 BEMUTATKOZIK A FRÍG KIADÓ
  Varga Csaba: A finnugorista áfium ellen való orvosság, Záhonyi András: A tatárlakai csillagóra, és Barabási László: Az emberiség története című könyveket a szerzők ismertetik a színpadon.
 • 14.30 A BARTÓK TÁNCEGYÜTTES MŰSORA
 • 15.00 JÓKAI ANNA
  A Széphalom Könyvműhely vendége Jókai Anna, Kossuth-díjas magyar író- és költőnő.
 • 15.30 KÖLTŐK A KÖLTŐRŐL
  A Nap kiadónál jelent meg Ady Endre: Az eltévedt lovas - Költők a Költőről sorozat legújabb kötete. A költők, akik a költőről vallanak: Ágh István, Lukács Sándor, Papp Zoltán, Szepesi Attila, Tóth Erzsébet.
 • 16.00 VERSEK ÉS NOVELLÁK - LACKFI JÁNOS
  „Miért éppen Élő hal? Hát mert élek, akár hal a vízben. Mert a hal ősi szakrális jelkép. Mert élek-halok életért-halálért. Mert élő és holt költők társaságában szeretek mulatni. Mert az élő halak olyan esendően tátognak az áruházi akváriumokban, hogy nem tudja nem önmagát látni bennük az ember. Mert próbálom élőben közvetíteni, hogy nap mint nap élünk és egy kicsit meg is halunk."
 • 16.30 BOGÁR LÁSZLÓ: LEFELÉ A LÉTEZÉS LEJTŐJÉN
  A Kairosz Kiadó gondozásában jelent meg Bogár László kötete, amely a magyar társadalom válságának okait vizsgálja. Miben rejlik a megoldás? - erre keresi a választ a szerző.
 • 17.00 MÁRAI SZALON A SZABADBAN
  A népszerű Márai Szalon „Babits, Márai, Latinovits"című irodalmi összeállítása a Könyvünnepen is várja az irodalom kedvelőit. Szigethy Gábor vendégei: Pápai Erika színművész, Maszlay István színművész és Heinczinger Miklós zenész.
 • 18.00 TRENDHAGYÓ IRODALOMÓRA - KÁVÉSZÜNET EGYÜTTES
  Popovics György és Németh Ferenc 2005 tavaszán, egy kollégiumi klubhelyiségben ültek, és versesköteteket olvasgattak. Korábban külön-külön is foglalkoztak már zenével, de közös pályafutásuk itt vette kezdetét... Megzenésített verseiket hallgatva mindenki elkortyolhat egy kávét.
 • 18.30 SZÍNÉSZEK A DRÁMAÍRÓRÓL - HUBAY MIKLÓSRA EMLÉKEZÜNK
  Piros Ildikó, Lőte Attila, és Huszti Péter színművészek az idén elhunyt Hubay Miklós drámaíróra emlékeznek. A beszélgetés házigazdája Szakonyi Károly író.
 • 20.0 ODAVAGYOK MAGÁÉRT - A HOT JAZZ BAND KONCERTJE
  Az 1985-ben alakult Hot Jazz Band az 1920-as, '30-as, '40-es évek melódiáinak hiteles tolmácsa, a háború előtti magyar filmek slágereinek eredethű megszólaltatója. Zenéjük olyan nagy előadókat idéz, mint Karády Katalin, Kalmár Pál, Latabár Kálmán, Kabos Gyula és olyan szerzőket, mint Eisemann Mihály, Fényes Szabolcs, Márkus Alfréd.

Még több: http://www2.budavar.hu/index.php?node=programs&id=541