V. Szakrális Művészetek Hete

Időpont: 
2011. szeptember 17. 0:00 - szombat - 2011. szeptember 25. 0:00 - vasárnap
2009. szeptember 16. 9:10 - Szakrális Művészetek Hete ©Szakrális Művészetek Hete
A szakrálist „isteni, természetfeletti eredetűnek tartott, szent, szentséges dolog”-nak lehet fordítani.
Az Ars Sacra Alapítvány azt a cél tűzte ki maga elé a Fesztivál-sorozat elindításával, hogy: „Magas művészi színvonalú és térítésmentes kulturális programsorozatainkkal minden szépre jóra fogékony ember számára biztosítani szeretnénk annak lehetőségét, hogy értékvesztett világunkban a művészeteken átszűrődő remény, a bennük rejlő szépség segítségével tekintetét, szívét, lelkét felemelve közelebb kerüljön az igazsághoz, a valódi értékekhez.(idézet az Alapítvány honlapján található „Rólunk”-ból - www.szmh.hu )
A hivatkozott honlapon megtalálható naponkénti részletezésben a program, valamint felhívnám a figyelmet a nyitott templomok éjszakájának eseményeire, amelyről az alábbi linken tájékozódhatunk: http://www.szmh.hu/esemenyek/nyitott-templomok-ejszakaja-2011/2011-09-17
 

Hozzászólások (2)

 • anon
  morzsa

  A civil kezdeményezést 2007-ben indította útjára 3 lelkes nő. A Kulturális Örökség Napokhoz kapcsolódó Nyitott templomok éjszakája program eleinte fővárosi szintű, aztán országos rendezvénnyé nőtte ki magát, a 37 program 4 000 látogatót vonzott. Majd a nyitottságot látva, a művészet egyéb területeiről, sok esetben szándékosan profán helyszíneken, több magas színvonalú kortárs képző- és iparművészeti kiállítást, komoly és könnyűzenei koncertet, színházi, irodalmi előadást szerveztek, és még egy építészeti konferencia is megvalósult. Budapest legnagyobb múzeumait sikerült bevonni az együttműködésbe, saját felajánlásaikból kamara kiállítások, hangversenyek, keresztény szellemiségű előadások, beszélgetések születtek az impozáns helyszíneken.
  Míg a rendezvény második évében néhány vidéki város csatlakozott a kezdeményezéshez – 6 településen összesen 8 000 látogatóval –, 2009-ben a főváros mellett 20 vidéki településen összesen 16 000-en vettek részt a programokon.
  A SzMH mára határokon ível át, az elmúlt 4 év alatt összesen 82 helyszínen, 52 000 érdeklődő látogatta a fesztivál eseményeit.
  Az Ars Sacra Alapítvány évről évre támogatásokból és pályázatokból, továbbá adományokból tudja megszervezni a Szakrális Művészetek Hetét. Gyakran a fellépő művészek lemondanak tiszteletdíjukról, az intézmények térítésmentes helyszíneket biztosítanak.
  A fesztivál a hagyományőrzés és értékmentés mellett fiatal alkotók és előadó művészek bekapcsolásával a jövő szakrális nyelvének megalkotását, továbbá a különböző művészeti ágak közötti szekularizáció megszűntetésével, a párbeszéden keresztül, egy mai egyházművészeti nyelv kialakítását is céljának tekinti.
  A különböző művészeti ágak legkiemelkedőbb képviselői mellett roma művészek és fogyatékkal élők bevonásával új kulturális területeket hívnak meg az együttműködésre.
  A szervezők ismét nagy munka előtt állnak: tovább szándékoznak vinni ezt a kezdeményezést, amely az európai keresztény művészeti hagyományokat a mai ember számára érthetően teszi közkinccsé, és amely a párbeszéd jegyében szólítja meg a művésztársadalmat, bevonva a nagy történelmi egyházakat – katolikus, evangélikus, református, zsidó – az együttműködésbe. Mindezt azzal a meggyőződéssel teszik, hogy a művészet mindnyájunkat megérintő egyetemessége, a benne rejlő szépség által segít csökkenteni a távolságokat, és különbözőségeket, közelebb hoz minket egymáshoz, és összeköti az eget a földdel.

   

  szept. 13, 2011
 • anon
  morzsa

  A Budai Várban
  – Kalyi Jag: Istenhez fohászkodó roma énekek, valamint az együttes hálaadó szentmiséje az elmúlt 20 évért Az együttes zsoltár feldolgozásokkal szolgál a szentmise alatt
  – „Árnyék és Fény”– roma festők kiállítása az Örökség Galériában
  – „Vigilia” - Kárpáti Tamás Munkácsy díjas festőművész kiállítása
  – a szentendrei IKON CSOPORT kiállítása (válogatás szakrális művekből),
  – a brazíliai Shalom Katolikus Közösség színielőadása
  – a dublini Palestrina kórus és az Ars Nova Énekegyüttes hangversenye
   
  szeptember 16. 18 óra
  MásKép-p – kiállítás a különböző fogyatékkal élők alkotásaiból a Pázmány Egyetem Információs Technológiai Karán. A kiállítás a művészeti alkotásokon keresztül bemutatja, hogy a fogyatékkal élők ugyanolyan problémákkal küzdenek, mint egészséges társaik. Közreműködnek: a Nemadomfel együttes tagjai és Napsugár Anna jeltáncművész.
   
  szeptember 17. 19 óra
  Liszt: Missa Solennis – Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében, az eredeti próbák helyszínén, a Mátyás templom Ének- és Zenekara előadásában
   
  szeptember 18. 15 óra
  Egyházak közös zenei áhítata a Szent István Bazilikában (katolikus, református, evangélikus, zsidó és görög katolikus énekesek énekelnek). „Ne azt keressük, ami elválaszt, hanem ami összeköt.” (XXIII. János pápa) – a zsoltárok, közös alapként gazdag anyagot biztosítanak az öt résztvevő együttes műsorához.
   
  szeptember 19. 19 óra
  Élő halak, nehéz kabátok – Lackfi János estje az Óbudai Társaskörben
   
  szeptember 20. 19 óra
  Versenygyőztes zeneakadémisták kamara koncertje a SOTE Semmelweis Szalonban, Hámori József agykutató professzor bevezetőjével.
   
  Szeptember 20. 19 óra
  Dante életéről szóló monodráma budapesti bemutatója Oberfrank Pál előadásában, a Barabás Villában
   
  szeptember 22. 19 óra
  Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos, Sebestyén Márta előadásában – 15 Zsoltár a Néprajzi Múzeumban
   
  szeptember 23. 19.30
  Liszt: Via Crucis – Klukon Edit és Ránki Dezső koncertje a Belvárosi Nagyboldogasszony templomban, ott, ahol e művet először bemutatták. A Család éve alkalmából a művészházaspár 16 éves különleges tehetségű fiuk is fellép, Fülöp egy kis meglepetésműsorral készül.
   
  szeptember 23. 19 óra
  Szeretetnyelv – Irodalmi est a szerelemről
  Kéri Kitty és Oberfrank Pál előadása a Csekovszky Árpád Művelődési Házban
  szeptember 24., 19.30
  „Az angyalok bűvöletében” – Sass Sylvia koncertje a Városmajori Jézus Szíve templomban
   
  szeptember 25. 18 óra
  Boldóczki Gábor (trombita) és Szabó Teréz (zongora) koncertje a Budavári Önkormányzat aulájában.
  A koncert előtt a brazil Shalom Közösség táncos előadása a Kapisztrán téren.
   
  19 óra
  „Dícsérjétek az Urat” Záróünnepség az Iparművészeti Múzeumban, a Pro Musica leánykar hangversenye Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy vezényletével
   
  A Székelyudvarhelyi Ferences templom is várja az érdeklődőket!
  Séta Székelyudvarhelyen: Forrásközpont – Kossuth utca, Városháza tér, történelmi városközpont
  Fő látnivalók: Református templom, Szent Miklós-hegyi templom, Egykori vármegyeháza, Tamási Áron Gimnázium és Benedek Elek Gimnázium, Ferences templom.

  szept. 13, 2011

Hirdetés