Kulturális Örökség Napjai 2011 - 1000 magyar ház

Jegyár: 
ingyenes
Időpont: 
2011. szeptember 17. 0:00 - szombat - 2011. szeptember 18. 0:00 - vasárnap

Újra közeleg szeptember harmadik hétvégéje, ami egyben a Kulturális Örökség Napjait jelenti Magyarországon. Olyan hétvége ez, amikor be lehet menni olyan épületekbe, közintézményekbe, kastélyokba, templomokba, ipari emlékekbe, lakóházakba, ahova egyébként nincsen lehetőség a mindennapi bejutásra.

Az ingyenes épületlátogató hétvége programját más-más időpontban Európa 49 országában megtartják, mégpedig az Európa Tanács és az Európai Unió ajánlásaival.
Az ajánlások pedig úgy szólnak: legyen ingyenes a bejutás, jelölje zászló a homlokzatot, válasszanak évente valamilyen kiemelt központi témát, a program lépje át az ország határait, és lehetőleg mindenütt legyen szakavatott vezetés!
Magyarország tizenöt éve vesz részt ebben az egész Európát átfogó programban, egyre bővülő kínálattal, egyre nagyobb látogatói létszámmal. Évekre előre be lehet jegyezni a naptárba, mert nálunk mindig szeptember harmadik hétvégéjén van a rendezvénysorozat.
Ugyan kit ne érdekelne az, amit nem mindennap láthat, amit nem mindenkinek mutatnak meg, amit nem mindenkinek mesélnek el? Valahol ebben is rejlik a Kulturális Örökség Napjainak
sikere.
A szó szoros értelmében ezernyi szépség tárul fel a két nap alatt, mert az idei szlogen, az „Ezer magyar ház”.
Érdemes figyelni a vezetett séták időpontjára és találkozási helyére, mert így csoportosan, házról-házra járva jó élményt és esetleg még barátokat is szerezhetünk.
Elolvasva a településjegyzéket látható, hogy kicsi falvak, nagyobb városok mind készülnek az eseményre, és a ház homlokzatára zászlót kitűzve várják az érdeklődőket.
Sok helyütt kötik össze az épített örökség ünnepét avatással, évfordulók megünneplésével, találkozók szervezésével, a hagyományok felelevenítésével.
Ebben az évben is lesz Templomok éjszakája 17-én, szombaton, amikor is a szervezők kívánsága szerint „este nyolc órakor Liszt Ferenc valamelyik műve csendüljön fel a templomokban”.
Valamint külföldi helyszíneken Ausztriában, Szlovákiában, Romániában és Lengyelországban is várják a látogatókat ezen a napon.

További információ és programok ezen a honlapon találhatók: www.oroksegnapok.hu