Soap&Skin (A), Jack November (D)

Helyszín: 
Jegyár: 
2500 Ft, 2000 Ft (elővételben)
Időpont: 
2011. október 20. 21:00 - csütörtök

A kortárs osztrák zene egyik legnagyobb ígérete, egyben - fiatal kora ellenére teljesen kiforrott – egyénisége érkezik az A38 Hajóra október 20.-án. A huszonegy éves Anja Plaschg, Soap&Skin néven az európai koncerttermek kedvence tavalyi, betegség miatt elmaradt koncertjét pótolja be. A rég várt első magyarországi fellépés zongora-laptop szólókoncert lesz, előzenekar pedig a hasonlóan érzékeny és fiatal német előadóművésznő, Jack November.

A mindössze 21 éves Anja Plaschg, azaz Soap&Skin alig múlt 18, amikor a kritika és a közönség szerint is az elmúlt évek legjelentősebb osztrák lemezét jelentette meg tavalyelőtt. A csodagyerekként egy Graz melletti kis faluból indult Anja képzőművésznek tanult, de hamar otthagyta az iskolákat, és autodidaktaként képezte tovább magát. A szövegileg-zeneileg egyaránt elképesztően érett hangon megszólaló első album, a Lovetune for Vacuum letarolta a slágerlistákat és nemzetközi fesztiválokat, annak ellenére, hogy egyáltalán nem „könnyű” zene. Elektronikával finoman átitatott akusztikus art-pop, zongorára, laptopra és kamarazenekarra, amit egyértelműen Soap&Skin mély, érzelmes, már-már tragikusba hajló személyisége ural.

2011. szeptember 7. 13:30 - Soap&Skin ©Soap&Skin
Soap&Skin

Soap&Skint sokan hasonlítják a könnyűzene és a kortárs előadóművészet határán egyensúlyozó nagy énekesnőkhöz, Laurie Andersonhoz, Diamanda Galashoz, Meredith Monkhoz. Minden összehasonlításban van valami, ugyanakkor Anja Plaschg teljesen önálló, eredeti utat jár, amiben elegáns, zongorára-énekhangra épülő minimalizmus vegyül a mély, áhítatos érzelmességgel, helyenként egészen expresszív kitörésekkel.

Első magyarországi koncertje egy intimitásában valószínűleg felülmúlhatatlan, különleges szólókoncert lesz.

A koncert a Literature in Flux elnevezésű, kétnapos irodalmi fesztivál része. A rendezvény a HALMA (Irodalmi Központok Európai Hálózata) szervezésében egyfajta határokon átívelő kulturális utazást valósít meg, amelynek során a Nyugat-Balkán és Törökország kulturális fórumaival működik együtt. A bulgáriai Ruszétől Bécsig tartó irodalmi hajóúton tíz ország írói, fordítói és újságírói folytatnak párbeszédet a kulturális régiók fontosabb kérdéseiről. A legfőbb cél, hogy a kulturális szereplők kapcsolatba lépjenek egymással.

A Literature in Flux irodalmi fesztivál két napján az A38 Hajón, illetve a vele szemben, a Duna pesti oldalán kikötött MS Stadt Wien hajón a legkülönbözőbb irodalmi és képzőművészeti programokra kerül sor (közöttük az osztrák festőművésznő, Moje Menhardt Duna-képeinek tárlatára az A38 Kiállítótermében). A részletes programról az A38 Hajó honlapján kaphatnak felvilágosítást.

Hirdetés