Nyitás a Kárpát-medencére/Doyenek és fiatalok – kiállítás a MNG-ban

Időpont: 
2011. október 18. 0:00 - kedd - 2011. november 6. 0:00 - vasárnap

Tízedik évfordulójához érkezett a Magyar Festészet Napja. A festők védőszentje, Szent Lukács névnapja köré október 11. és 18. között szervezett eseménysorozat idén több mint 50 programot tartalmaz. A középpontban ezúttal a Kárpát-medencei magyar festészetre nyitás szándéka áll, ennek jegyében tárják a közönség elé a beérkezett festményeket a programsorozat keretében megrendezett kiállítások.

A Magyar Nemzeti Galériában 2011. október 18. és november 6. között látható tárlat nemcsak a magyarországi doyenek – a kiteljesedett életművel rendelkező, köztük életműdíjjal kitüntetett mesterek – előtt tiszteleg, hanem a fiatal alkotókat, valamint a határon túl élő idősebb és ifjabb művészek egy részét is bemutatja. Idén a fiatalok között az újonnan alapított Maticska Jenő-díj is kiosztásra kerül. A kiállítás egészéről elmondható, hogy többnyire friss művekkel találkozunk. Ez a szemle a feledésbe merült, egykori országos tárlatok helyét is betölteni hivatott.

A Kárpát-medence hatalmas kulturális olvasztótégely, s ez vonatkozik a festészetre is. Az alkotók többféle világlátást ötvöznek sokszínű, mégis valamiképpen egységes magyar művészetté. A Kárpát-medencére való nyitás bizonyos értelemben ennek a többféle világlátásnak az elismerése és hangsúlyozása.

Stíluskavalkádnak lehetünk tanúi: groteszk expresszionista, geometrikus absztrakt, konstruktívan-kubistán tördelt formák, art brut, szürreális irány, lírai absztrakt, elvont és realisztikus tájkép, meditációs érzület, fotó-, mágikus és hiperrealizmus, figurálisan festett szociális témák, képregény átértelmezések, valamint magánmitológiák egyaránt megjelennek… A teremtő kísérletezés olykor feszegeti a műfajhatárokat. Jelzésszerű a kiállítás: hol tartunk, milyen irányba haladunk?

A kiállítást rendezte: Benedek Katalin művészettörténész

A kiállítás kurátorai: Bukta Norbert festőművész, Szentgyörgyi József festőművész

Még többet a Magyar Festészet Napjáról: http://festeszetnapja.hu

Hirdetés