2018. november 16. - péntek

Fogadjon örökbe Magyarosaurust! - Magyarosaurus Nap az Ernst Múzeumban

Kinyomtatom...
Helyszín: 
Ernst Múzeum
Időpont: 
2011. október 28. 17:00

Szolnoki József Homeopatikus valóság című kiállításához kapcsoló előadások láthatók az Ernst múzeumban a Magyarosaurusról egy magyar tudós által a mai Romániában felfedezett dinoszauruszról.

A Magyarosaurust az 1933-ban tragikus körülmények között elhunyt, kalandos életű Nopcsa Ferenc fedezte fel a ma Romániában található Hátszegen.
A román családi gyökerű magyar paleontológus, geológus, albanológus – emellett az MTA tagja, albán trónaspiráns, dupla titkosügynök, az első repülőgépeltérítő – teóriáját a Magyarosaurus dacusról több mint száz évvel később Koen Stein belga paleontológus bizonyította be végérvényesen: a megtalált csontleletek nem fiatal egyedektől származnak, hanem a Magyarosaurus valóban törpe volt. Egy paleo-sziget lakójaként szép lassan póni nagyságúra zsugorodott össze. Izolált zsugorodásnak nevezi ezt a jelenséget a tudomány.
Nopcsa Ferenc - MagyarosaurusNopcsa Ferenc - Magyarosaurus
17:00 - Szolnoki József bevezetője

17:15 - Koen Stein (Steinmann Institute Goldfuss Museum University of Bonn)
The evolution of dwarfism on islands, and the case of Magyarosaurus dacus (A törpenövés evolúciója a szigeteken, a Magyarosaurus dacus esete) – angol nyelvű előadás tolmácsolással

17:40 - Prondvai Edina (ELTE-MTA Lendület Program, Dinoszaurusz Kutatócsoport) 
Magyar törpék, avagy a Kárpát-medence zsugorodó dinoszauruszai

18:10 - Hála József (Magyar Állami Földtani Intézet)
Nopcsa Ferenc. Tudós és kalandor

A Magyarosaurus Nap együttműködő partnerei: ELTE-MTA Lendület Program, Dinoszaurusz Kutatócsoport; Magyar Természettudományi Múzeum; Steinmann Institute Goldfuss Museum University of Bonn; Goethe Intézet; Magyar Állami Földtani Intézet

Szolnoki József: HOMEOPATIKUS VALÓSÁG – össznemzeti Rorschach-teszt, avagy privát adalékok Kompország irányváltásainak emlékezetéhez
2011. szeptember 16. – november 13.
Kurátor: Készman József

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

A héten Magyarországra érkezik Nick Szabo kriptográfus, a bitcoin szellemi atyja, a digitális szerződések koncepciójának kidolgozója.

plakát

Egyedülálló angol nyelvi klub jött létre.

A tarokk pakli lapjai

„Itt van az ősz, itt van újra”, sőt, lassan már a tél is a nyakunkon van, cseppeget [sic] az eső ezért több CSEPPEK.hu-t olvasunk, korábban sötétedik, az időjárás hidegebbre fordul, az ember pedig több időt kénytelen tölteni a benti szobában mint a kinti térben. Persze nem kell megijedni, ennek a helyzetnek is meglehet az előnye. Mivel foglaljuk el magunkat ilyen napokon? Segítünk! A megoldás: kártyázással! Hiszen a kártyázás annyi minden egyszerre: szórakozás, személyiség és memória fejlesztés, közösségi program, szenvedély, kikapcsolódás és mindenekfelett kultúránk része. Manapság a régi játékokat vagy felváltotta a nagy póker (talán még a blackjack) őrület, vagy pedig inkább társasok felé kacsingatnak az emberek. Mi ezek helyett most egy pár híresebb, tipikusan magyar kártyajátékhoz hozzuk meg kedves olvasóink kedvét.