Julius Caesar – A Bibrax-legenda kiállítás - Beszámoló

Helyszín: 
Jegyár: 
Felnőtt 2500 Ft/hétvégén 3000Ft, Diák/nyugdíjas 1700 Ft/hétvégén 2000Ft
Időpont: 
2011. október 18. 0:00 - kedd - 2012. január 15. 0:00 - vasárnap

Már megszokhattuk, hogy a VAM Design pincéjébe mindíg nagyszabású és igényes kiállítások költöznek. Sajnos a Julius Caesar kiállítás esetében ez a két állítás nem teljesen igaz.

Julius Caesar a történelem egyik olyan alakja, akiről olyan nagyszabású kiállítást lehetne szervezni, hogy nemhogy a VAM design pincéjébe, de a Nemzeti Galériába sem férne be. A kiállítás nem is ezzel próbálkozik, bár beharangozójában Caesar egész életútját ígéri. A téma inkább az úgynevezett Bibrax legenda, amely egy régészeti ásatási helyszín, amelynek reprodukcióját a kiállításon is láthatjuk. A tárgyak nagy része erről az ásatási helyszínről (www.bibracte.fr) került elő, a többit pedig gyűjtőktől szerezték be.

2011. október 27. 20:24 - Caesar - A Bibrax legenda ©Caesar - A Bibrax legenda
Caesar - A Bibrax legenda

Belépéskor, ami mindenképp szembetűnik az a szinte teljes sötétség. Csak a kiállítási tárgyak kaptak megvilágítást. A tárgyak 40x40cm-es vörös belsejű fekete fa dobozokban csücsülnek. Sajnos elég szellősen. Így a bemutatás tematikája a hirdetménnyel ellentétben egyáltalán nem különbözik más megszokott kiállításoktól. Bár a kiállítási tárgyak nincsenek üveg mögé zárva még sincs sehol egy utalás, hogy a tárgyakat meg lehetne fogni. (Valószínű nem is lehet.) Feliratok hiányában, csak a szervező, Mezei Tamás szavaira tudunk hagyatkozni, aki élvezetesen vezet végig. Ő a kiállítás talán legjobb színfoltja, esküszöm, ha ugyanezt a szöveget egy történelemkönyv fotóit mutogatva mondja végig, ugyanolyan élvezettel figyelem.
A kiállítás egyes részein számomra túl nagy a sötétség. A nagyobb tárgyak nyílvető gép, vagy hajítógép egyáltalán nincsenek megvilágítva. Vagy például a régészeti feltárás abszolút semmilyen világítást nem kapott, remélem ez csak ideiglenes. Sajnos én sokkal nagyobb volumenü kiállításra számítottam. Szerintem a kiállított tárgyak mennyisége kevés, a 850 m2-es területen szinte lézengenek, vagy hiányzik mellé valami plusz. Se Julius Caesar életét nem ismertem meg alaposan, se a Bibrax-legendáról nem tudtam meg sokat. A kiállítás végén látható installáció bár ötletes, nem szolgál semmi plusz információval.

Szakmabelieknek és gyűjtőknek talán érdekes lehet a kiállítás, viszont aki olyan nagyszabású kiállításra számít, mint a korábbi VAM designos kiállítások, gondolok itt a pazar Tutanhamon kiállításra az biztosan csalódni fog. Mindenképp szakmai vezetéssel nézzük végig a kiállítási anyagot, különben az elénk tárt kincsek mennyiségét rémesen kevésnek fogjuk érezni.

Hozzászólások (1)

  • anon
    Visitor (nem ellenőrzött)

    A kiállítás másolatokat vonultat fel, semmi sem eredeti. Kedvencem a plakáton lévő " A KIÁLLÍTÁS MEGÉRKEZETT MAGYARORSZÁGRA!" Ezt a kiállítást most rakták össze, soha sehol nem jelent meg külföldön.

    Átverés nem kevés pénzért. Sajnálom, hogy a VAM Design Center ennyire levitte a színvonalat, mert az előző nagy-kiállításait szerettem.

    okt. 30, 2011