Advent Óbudán 2011

Időpont: 
2011. november 26. 0:00 - szombat - 2011. december 18. 0:00 - vasárnap

2010. december 14. 22:00 - Adventi koszorú ©Bizonyára idén is sokakat vonz majd a Fő térre a múlt és a jelen értékeinek egyaránt otthont adó műsorfolyam. Jólesik majd a hétköznapok rohanó tempóját elfeledni és ráérősen körbejárni az ünnepi díszben pompázó teret, ahol összefuthatunk a barátokkal, ismerősökkel, s lélekben töltekezve várhatjuk a legszebb ünnepet.

S míg a karácsonyi vásár pavilonjai előtt azon tanakodunk, hogy mivel ajándékozhatnánk meg a szeretteinket, rádöbbenünk, hogy a legnagyobb ajándék a meghitt együttlét maga.

Mert gyereknek, felnőttnek egyaránt örömet okoz, hogy néhány órára béke költözik a lelkekbe és még a fázós, borongós időjárás ellenére is meghitt melegséget áraszt a tér, mely ilyenkor mutatja legidillibb arcát.

November 26-tól szombatonként már 11 órától benépesül a színpad. A programok első felében a legkisebbek szórakoztatása a cél, s a meseszínházak mellet a kerület intézményei, civil szervezetei is képviseltetik magukat ünnepi műsorukkal. Délutánonként népszerű kórusok, zenei formációk, előadóművészek lépnek fel, akárcsak a gyertyagyújtással záruló vasárnapi programokon.

A megnyitón a Kormorán Együttes ad koncertet, előtte pedig a Mistrál Együttes, Dsida Jenő költeményeinek átdolgozásával lép színpadra. Másnap Harcsa Veronika és a Hot Jazz Band forrósítja fel a hangulatot a Fő téren.

Advent második hétvégéjének szombatján a Buda Folk Band, Ferenczi György és a Rackajam ad koncertet. Vasárnap pedig a gyerekek kedvét keresve a Mikulás tesz látogatást a Fő téren. Este, a Vivat Bacchus karácsonyi műsora után Betlehemi csillagvizsgálás és előadás vár a látogatókra.

A következő hétvégén a Szabó Balázs Band és a Kerekes Band lesz a szombati sztárvendég, míg vasárnap Szabó Ádám harmonika koncertje és a Kaláka együttes fellépése teremt ünnepi hangulatot.

Advent utolsó hétvégéjén a Fabula Rasa, a Besh o Drom, illetve Berecz András és a Muzsikás Együttes műsorát láthatják a látogatók, s vasárnap újból lesz Betlehemi csillagvizsgálás és előadás is.

Ám nem csak a színpad kínál látnivalót, a tér minden pontjára igazi karácsonyt megelőző, hangulatot varázsol a műsort összeállító Óbudai Kulturális Központ. Minden bizonnyal ezúttal is népszerű lesz a korcsolyapálya, hiszen november 26-tól január 31-ig, minden nap ingyenes vár kicsikre és nagyokra, ahol a jó minőségű jég mellett az is csábító, hogy helyben van és korcsolyát is kölcsönözhetnek a siklani vágyók.

A kézműves foglakozásokon a vállalkozó kedvű gyerekek szakavatott segítséggel elkészíthetik a szeretteiknek szánt ajándékaikat, s mindeközben mézes- és kürtőskalács, valamint fűszeres forró italok illata lengi be a teret.

A várakozás időszakában a Fő téri programok mellett az Óbudai Kulturális Központ házaiban is hamisítatlan karácsonyi hangulat fogadja a látogatókat. A San Marco utcában december 4-én a Mikulásra várnak a kicsik, 6-án Karácsonyi vallási népszokásokról szóló előadás lesz felnőttek számára, de 11-én és 14-én a Diótörő már a karácsonyi hangulat megalapozását szolgálja. S végül 18-án a Betlehemi csillag című bábelőadás zárja a sort.

A hagyományoknak megfelelően a Csobánka téren is karácsonyfa áll és idén már december 3-án sor kerül a Benkó Dixieland Band karácsonyi koncertjére. A hónap közepén tartják a Német-szlovák- lengyel adventet, amit 17-én az Animus együttes csengettyűs koncertje követ, másnap pedig a Nyiss kaput Angyal című bábelőadás lesz műsoron.

Csillaghegyen november 26-án Betlehemi történettel köszöntik az Adventet, s december 17-én Karácsonyváró szombatot tartanak.

Sok éves hagyománya van annak, hogy Advent idején benépesül a Fő tér, s az Önkormányzat jóvoltából családi programok, tartalmas műsorok sora várja a kerület lakosságát. S míg a színpadokon egymást váltják a kerületi iskolák, közösségek ének és tánccsoportjai, addig a díszes bódékban kolbász sül és kürtőskalács, amit fűszeres forralt borral, vagy zamatos teával lehet leöblíteni. Míves portékáikat kelletik a mesterek s hol Mikulás jön látogatóba, hol távcsővel kémlelik az eget. S mindvégig neves művészek szórakoztatják a nagyérdeműt, míg felfénylik az adventi koszorú utolsó gyertyájának fénye is. Igazi ajándék dömping ez a négy hétvége, hiszen minden korosztály számára tartogat kellemes meglepetéseket.

Minderről részletesen tájékozódhat: www.adventobudan.hu

2011. november 22. 20:35 -   ©Advent Óbudán