2018. február 19. - hétfő

Jégvirág az ablakon – fiatal tervezők karácsonyi kiállítása

Kinyomtatom...
Helyszín: 
Ezüstgaléria
Időpont: 
2011. december 1 - 2011. december 22

18 tervező – köztük két külföldi és több vendégművész – olyan ékszereket tervezett, melyeket a jégvirág ihletett.

Kevés dolog van a télben, amit élvezni lehet. Hideg, fagy, latyak – legalábbis felnőtt szemmel. A gyerekek mások, ők élvezik a havat és kíváncsian várják, mit rajzol a fagy az ablakra.

A tervezők sok tekintetben hasonlítanak a gyerekekre. Ők is kíváncsiak, játékosak és szeretnek alkotni. Vízből ugyan nem tudnak jégvirágot készíteni, de van helyette számtalan anyag, amit használhatnak. Ezüst, például, amelyből Liliana Guerreriro portugál ötvösművész készített gyűrűt és nyakéket. Gyűrűjén az ezüstcső szeletekék úgy ragadnak egymáshoz, mint a kristályok a hópihén. Nyakéke kevéssé szabályos: ehhez ezüstsodronyból készült drótokat „kócolt” össze.

Jégvirág helyett jégmadarat készített Tóth Zoltán. A madarat, melynek színes tollait irizáló kagylóhéjból készítette, fekete plexiágakra ültette. Bartl Dóra maradt az ablaknál és az üvegnél. A tervező plexi darabokat tört szét (a plexi, akárcsak a drágakő vagy a jég, szilánkosan törik) és foglalt ezüst keretbe, plasztikusan ábrázva az ablaküvegre fagyott jeget.

Bartl Dóra: JégvirágBartl Dóra: Jégvirág

A jégvirág bonyolult fizikai folyamat eredménye, nehezen alakul ki olyan tiszta, sima felületen, mint az ablak. Kivéve az Ezüstgalériát, ahol már most sok jégvirág van az ablakban.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

2018. február 16. és március 18. között tekinthető meg.

Kohán György: Vásárhelyi utca

A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány és a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum közös kiállítása a Várkert Bazár, Testőrpalotában.

Berény Róbert: Weiner Leó arcképe, 1911

A végre közgyűjteménybe került remekművek minden látogató számára megtekinthetőek a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításán.