2018. november 15. - csütörtök

Kortárs tánchét a Trafóban

Kinyomtatom...
Időpont: 
2012. január 10 - 2012. január 15

Január 10-től egy héten át a kortárs táncé és a magyar kortárs táncosoké a főszerep a Trafó nagytermében. Maday Tímea Kinga, Hámor József, Eléonore Valère-Lachky, Kun Attila, Badora Dance Company, keleti harcművészetek, aikido és kortárs tánctechnikák, táncpremier, táncórák demonstrációja… a kulcsszó a sokszínűség!

Több izgalmas előadás minden este és csupa kiváló alkotó; olyan koreográfusok és táncosok, akik már több ízben dolgoztak a Trafóban és olyanok is, akik most mutatkoznak be először.

2012. január 10. 20:00
Gangaray Dance Company – Közép-Európa Táncszínház: ArTeRrOr
Az ’ArTeRrOr’ (Art Techniques Random Opportunities) című est három rövid koreográfiából áll, e három hangulatában, zeneiségében eltérő mű szünet nélkül olvad egymásba.

 1. Arterror
  Két ember találkozása, egybeolvadása, egymásra hangolódása aikido-partneringben elbeszélve.
 2. Ocean's Five
  Katatónia, sűrű massza, imádkozás… Öt férfi valósága egy világban, melybe egyikük személye által mélyebb betekintést kaphatunk.
  „Az emberi természeten kívül egyetlen más élőlény sincs birtokában a testet hangokra mozgató érzés parancsának. Ezt a ringató parancsot ritmusnak nevezzük, s azt a parancsot, mely a magas és mély hangok összefonódását kormányozza: harmóniának. Ezek együtt pedig a táncot teremtik meg.” (Platón)
 3. Ocean’s Six+1
  Keleti harcművészetek, kortárs tánc, aikido: összeforrottság, harmónia-diszharmónia, robbanékonyság, egyéni jellemek, női és férfi dominancia.

2012. január 13-14. 20.00
Eléonore Valère-Lachky (F/B): Whirling & Badora Dance Company (H): Bestia
Majdnem ugyanaz, mégis más – újra. A Whirling új párt kap: a Bestiát. A belga koreográfus darabja mellett ezen az estén a Badora Dance Company és Kun Attila új, közös produkciója kerül színre.

Eléonore Valère-Lachky (F/B): Whirling
A Whirling öt táncosa folyamatosan feszegeti fizikai korlátait, önmagukból és egymásból nyert energiájuk állandó megosztásával és újrahasznosításával. A vitalitás, az egyszerűség és a nyers erő olyan élő energiamezőként jelenik meg a színpadon, melynek egyik végpontján a különböző egyéniségek állandóan konfrontálódnak egymással, a másik szélén pedig ott egy csendes, nyugodt, idilli hely, egy menedék, ahol legszívesebben mindenki álomra hajtaná a fejét. Mindez John Zorn fantasztikus zenéjével!
Eléonore Valère-Lachky a brüsszeli P.A.R.T.S.-ban végzett, majd a Wim Vandekeybus vezette Ultima Vez társulat tagja volt. Dolgozott Michele Anne de Mey-jel, a Sinfonia Eroica című előadással a Trafóba is eljutott. 2009-ben készült el első szólója Lands címmel. Az elmúlt években dolgozott a Ballets C de la B (B) társulatával, Smeds Ensemble-lal (FIN) és Isabella Soupart-ral (B). Jelenleg a belga Needcompany tagja.
A magyar közönség már többször láthatta koreográfiáit a Budapest Tánciskola diákjaival On Friskin (2008), Skonifrin (2009), Time strecher (2010).

Badora Dance Company (H): Bestia
„Barta Dóra a Badora Dance Company életének egy cseppet sem könnyű pillanatában kért fel arra, hogy együttesének darabot készítsek. Nem kevesebbre vállalkozik, mint arra, hogy egy friss trauma után a hazai kortárs táncélet lávafolyamában megvesse a lábát és dacolva a nehézségekkel új értéket hívjon életre. Örömmel mondtam igent felkérésének! Már csak azért is, mert Svájcból hazatérve egy féktelen dance macabre irtózata játszódik a szemem előtt. Figyelve a felvonások ritmikáját és a kibontakozó szomorú tanulságot, kérdések rögzültek bennem: Mi marad egy művésznek, ha bestiális ellenféllel kell szembenéznie? Mi adja erejét az egyénnek? Honnan táplálkozik a művész, az ember kiapadhatatlan ereje, hite és humora?
Kodály Zoltán 1915-ben írt virtuóz cselló szonátája meglepő tisztasággal rezonál a fenti kérdésekre. Rohmann Ditta és Kántor Balázs markáns és dinamikus előadásában az élő zene, az élő tánc, az élő ember kerül terítékre, pőrén és makacsul küzdve a Bestia ellen.” (Kun Attila)

2012. január 15. 20.00
A Műhely Alapítvány szervezésében: Az állandó táncórák demonstrációja
A Műhely Alapítvány 1999-ben indította el Állandó Táncórák programját a Trafó
Stúdióban. A program célja, hogy a mozogni vágyó fiatalok és idősebbek, bármilyen képzettség nélkül kipróbálhassák a különböző kortárs tánctechnikai és kompozíciós órákat, tanulhassanak a hazai kortárs táncélet kiemelkedő táncosaitól, táncpedagógusaitól.
Az elmúlt évek nagy sikerein felbuzdulva a Műhely Alapítvány az idei évad során 2 alkalommal nyújt betekintést az adott óráról és az órák hangulatáról. Januárban a különböző táncórákból bemutatott részletek segítségével lehet tájékozódni, hogy mi is történik egy-egy kurzuson. A következő, májusi demonstráción pedig terveink szerint az órák résztvevőitől egy rövid koreográfiát láthatunk majd.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

jelenet

Könnyed vígjáték, Szurdi Miklós rendezésében.

Kodák Anna és Zsilák Olivér

Összművészeti gálaest New Yorkban.

Hegedűs D. Géza köszönti Galambos Erzsit

Pénteken, október 26-án ünnepelte a József Attila Színház társulata Galambos Erzsit, aki épp hetven éve lépett a világot jelentő deszkákra.