Kortárs tánchét a Trafóban

Időpont: 
2012. január 10. 0:00 - kedd - 2012. január 15. 0:00 - vasárnap

Január 10-től egy héten át a kortárs táncé és a magyar kortárs táncosoké a főszerep a Trafó nagytermében. Maday Tímea Kinga, Hámor József, Eléonore Valère-Lachky, Kun Attila, Badora Dance Company, keleti harcművészetek, aikido és kortárs tánctechnikák, táncpremier, táncórák demonstrációja… a kulcsszó a sokszínűség!

Több izgalmas előadás minden este és csupa kiváló alkotó; olyan koreográfusok és táncosok, akik már több ízben dolgoztak a Trafóban és olyanok is, akik most mutatkoznak be először.

2012. január 10. 20:00
Gangaray Dance Company – Közép-Európa Táncszínház: ArTeRrOr
Az ’ArTeRrOr’ (Art Techniques Random Opportunities) című est három rövid koreográfiából áll, e három hangulatában, zeneiségében eltérő mű szünet nélkül olvad egymásba.

 1. Arterror
  Két ember találkozása, egybeolvadása, egymásra hangolódása aikido-partneringben elbeszélve.
 2. Ocean's Five
  Katatónia, sűrű massza, imádkozás… Öt férfi valósága egy világban, melybe egyikük személye által mélyebb betekintést kaphatunk.
  „Az emberi természeten kívül egyetlen más élőlény sincs birtokában a testet hangokra mozgató érzés parancsának. Ezt a ringató parancsot ritmusnak nevezzük, s azt a parancsot, mely a magas és mély hangok összefonódását kormányozza: harmóniának. Ezek együtt pedig a táncot teremtik meg.” (Platón)
 3. Ocean’s Six+1
  Keleti harcművészetek, kortárs tánc, aikido: összeforrottság, harmónia-diszharmónia, robbanékonyság, egyéni jellemek, női és férfi dominancia.

2012. január 13-14. 20.00
Eléonore Valère-Lachky (F/B): Whirling & Badora Dance Company (H): Bestia
Majdnem ugyanaz, mégis más – újra. A Whirling új párt kap: a Bestiát. A belga koreográfus darabja mellett ezen az estén a Badora Dance Company és Kun Attila új, közös produkciója kerül színre.

Eléonore Valère-Lachky (F/B): Whirling
A Whirling öt táncosa folyamatosan feszegeti fizikai korlátait, önmagukból és egymásból nyert energiájuk állandó megosztásával és újrahasznosításával. A vitalitás, az egyszerűség és a nyers erő olyan élő energiamezőként jelenik meg a színpadon, melynek egyik végpontján a különböző egyéniségek állandóan konfrontálódnak egymással, a másik szélén pedig ott egy csendes, nyugodt, idilli hely, egy menedék, ahol legszívesebben mindenki álomra hajtaná a fejét. Mindez John Zorn fantasztikus zenéjével!
Eléonore Valère-Lachky a brüsszeli P.A.R.T.S.-ban végzett, majd a Wim Vandekeybus vezette Ultima Vez társulat tagja volt. Dolgozott Michele Anne de Mey-jel, a Sinfonia Eroica című előadással a Trafóba is eljutott. 2009-ben készült el első szólója Lands címmel. Az elmúlt években dolgozott a Ballets C de la B (B) társulatával, Smeds Ensemble-lal (FIN) és Isabella Soupart-ral (B). Jelenleg a belga Needcompany tagja.
A magyar közönség már többször láthatta koreográfiáit a Budapest Tánciskola diákjaival On Friskin (2008), Skonifrin (2009), Time strecher (2010).

Badora Dance Company (H): Bestia
„Barta Dóra a Badora Dance Company életének egy cseppet sem könnyű pillanatában kért fel arra, hogy együttesének darabot készítsek. Nem kevesebbre vállalkozik, mint arra, hogy egy friss trauma után a hazai kortárs táncélet lávafolyamában megvesse a lábát és dacolva a nehézségekkel új értéket hívjon életre. Örömmel mondtam igent felkérésének! Már csak azért is, mert Svájcból hazatérve egy féktelen dance macabre irtózata játszódik a szemem előtt. Figyelve a felvonások ritmikáját és a kibontakozó szomorú tanulságot, kérdések rögzültek bennem: Mi marad egy művésznek, ha bestiális ellenféllel kell szembenéznie? Mi adja erejét az egyénnek? Honnan táplálkozik a művész, az ember kiapadhatatlan ereje, hite és humora?
Kodály Zoltán 1915-ben írt virtuóz cselló szonátája meglepő tisztasággal rezonál a fenti kérdésekre. Rohmann Ditta és Kántor Balázs markáns és dinamikus előadásában az élő zene, az élő tánc, az élő ember kerül terítékre, pőrén és makacsul küzdve a Bestia ellen.” (Kun Attila)

2012. január 15. 20.00
A Műhely Alapítvány szervezésében: Az állandó táncórák demonstrációja
A Műhely Alapítvány 1999-ben indította el Állandó Táncórák programját a Trafó
Stúdióban. A program célja, hogy a mozogni vágyó fiatalok és idősebbek, bármilyen képzettség nélkül kipróbálhassák a különböző kortárs tánctechnikai és kompozíciós órákat, tanulhassanak a hazai kortárs táncélet kiemelkedő táncosaitól, táncpedagógusaitól.
Az elmúlt évek nagy sikerein felbuzdulva a Műhely Alapítvány az idei évad során 2 alkalommal nyújt betekintést az adott óráról és az órák hangulatáról. Januárban a különböző táncórákból bemutatott részletek segítségével lehet tájékozódni, hogy mi is történik egy-egy kurzuson. A következő, májusi demonstráción pedig terveink szerint az órák résztvevőitől egy rövid koreográfiát láthatunk majd.