A Budapesti Tavaszi Fesztivál megtartotta sajtótájékoztatóját

Időpont: 
2012. március 16. 0:00 - péntek - 2012. március 26. 0:00 - hétfő

2012. január 26. 13:40 - btf ©btf
2012. január 24-én tartották a fesztiválnyitó sajtótájékoztatóját a Művészetek Palotája Üvegtermében. A sajtótájékoztatón Vitézy Zsófia beszámolt a rendezvény előkészületeiről és arról, hogy a finanszírozás bizonytalansága miatt idén kénytelenek voltak hat nappal lerövidíteni az eseményt.

Kiemelte továbbá, hogy a fesztiválnak a gazdasági nehézségek ellenére is komoly szerepe van, hiszen az ország jó hírnevét növeli, hazánkban pedig műértő közönségre találnak a művészek. Csomós Miklós a harminckét éves múltra visszatekintő Tavaszi Fesztivál tradíciójának fontosságát hangsúlyozta, Szőcs Géza pedig kijelentette, a magyar kultúra önfelmutatásának első lehetőségét látja benne. Káel Csaba ismertette a fesztivál és a Művészetek Palotája koprodukciós projektjeit, majd Vitézy Zsófiával aláírták a két intézmény együttműködési szándéknyilatkozatát.

Csemegék a fesztivál programjai közül: a nyitókoncerttel a 120 éve született Lajtha László emléke előtt tisztelegnek. Természetesen az idén is  lesznek nemzetközi sztárok: többek között a hegedűvirtuóz Maxim Vengerov, Özcan Ulucan társaságában.

A fából faragott királyfival és Sztravinszkij Orfeusz-balettjével készül Bartók születésnapjára a Szegedi Kortárs Balett, valamint Juronics Tamás és a Nemzeti Filharmonikusok. Először látogat Magyarországra Israel Galván, korunk egyik legjelentősebb kortárs flamencotáncosa és koreográfusa, a jazz szerelmesei pedig Gary Burton és Chick Corea koncertjének, illetve Szakcsi Lakatos Béla jazzt és világzenét egyesítő koncertjének örülhetnek.

Folytatódik a Nemzeti Színház és a fesztivál közös rendezvénye, a Nemzetközi Színházi Fesztivál is. Az 1920-30-as évek európai városainak zenés kávéházait idézi meg a Música, Musique, Musik című előadás.

Kocsis Zoltán, Ingrid Fliter és az Amadinda muzsikusainak oldalán Bartók kétzongorás-ütős Szonátáját adja elő. Ugyanezen a hangversenyen a pianisták „trónkövetelő” nemzedéke egy pazar Sztravinszkij-kompozíció, a Menyegző előadásában vesz részt.

A zongora új generációjának további képviselőivel szólóesteken találkozhatunk.

Mint oly sok felfedezésre váró Händel-kompozíciót a közelmúltban, a Herkulest is Vashegyi György és együttesei, az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus hozza közelebb a publikumhoz, a rendező Káel Csaba lesz.

Egy hollywoodi filmsztárral is bővült a fesztivál vendégeinek névsora: egy rendhagyó produkcióval a világhírű színész, John Malkovich lép majd fel. A Pokoli vígjáték – Egy sorozatgyilkos vallomásai (The InfernalComedy – Confessions of a Serial Killer) című mű egy operarészletekkel tarkított monológ.

További felsorolás helyett inkább ideteszek egy linket: http://www.btf.hu/btf2012/, amelyen a fesztivál eseményeire lehet rákeresni.