2017. december 12. - kedd

A Budapesti Tavaszi Fesztivál megtartotta sajtótájékoztatóját

Kinyomtatom...
Időpont: 
2012. március 16 - 2012. március 26

btf2012. január 24-én tartották a fesztiválnyitó sajtótájékoztatóját a Művészetek Palotája Üvegtermében. A sajtótájékoztatón Vitézy Zsófia beszámolt a rendezvény előkészületeiről és arról, hogy a finanszírozás bizonytalansága miatt idén kénytelenek voltak hat nappal lerövidíteni az eseményt.

Kiemelte továbbá, hogy a fesztiválnak a gazdasági nehézségek ellenére is komoly szerepe van, hiszen az ország jó hírnevét növeli, hazánkban pedig műértő közönségre találnak a művészek. Csomós Miklós a harminckét éves múltra visszatekintő Tavaszi Fesztivál tradíciójának fontosságát hangsúlyozta, Szőcs Géza pedig kijelentette, a magyar kultúra önfelmutatásának első lehetőségét látja benne. Káel Csaba ismertette a fesztivál és a Művészetek Palotája koprodukciós projektjeit, majd Vitézy Zsófiával aláírták a két intézmény együttműködési szándéknyilatkozatát.

Csemegék a fesztivál programjai közül: a nyitókoncerttel a 120 éve született Lajtha László emléke előtt tisztelegnek. Természetesen az idén is  lesznek nemzetközi sztárok: többek között a hegedűvirtuóz Maxim Vengerov, Özcan Ulucan társaságában.

A fából faragott királyfival és Sztravinszkij Orfeusz-balettjével készül Bartók születésnapjára a Szegedi Kortárs Balett, valamint Juronics Tamás és a Nemzeti Filharmonikusok. Először látogat Magyarországra Israel Galván, korunk egyik legjelentősebb kortárs flamencotáncosa és koreográfusa, a jazz szerelmesei pedig Gary Burton és Chick Corea koncertjének, illetve Szakcsi Lakatos Béla jazzt és világzenét egyesítő koncertjének örülhetnek.

Folytatódik a Nemzeti Színház és a fesztivál közös rendezvénye, a Nemzetközi Színházi Fesztivál is. Az 1920-30-as évek európai városainak zenés kávéházait idézi meg a Música, Musique, Musik című előadás.

Kocsis Zoltán, Ingrid Fliter és az Amadinda muzsikusainak oldalán Bartók kétzongorás-ütős Szonátáját adja elő. Ugyanezen a hangversenyen a pianisták „trónkövetelő” nemzedéke egy pazar Sztravinszkij-kompozíció, a Menyegző előadásában vesz részt.

A zongora új generációjának további képviselőivel szólóesteken találkozhatunk.

Mint oly sok felfedezésre váró Händel-kompozíciót a közelmúltban, a Herkulest is Vashegyi György és együttesei, az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus hozza közelebb a publikumhoz, a rendező Káel Csaba lesz.

Egy hollywoodi filmsztárral is bővült a fesztivál vendégeinek névsora: egy rendhagyó produkcióval a világhírű színész, John Malkovich lép majd fel. A Pokoli vígjáték – Egy sorozatgyilkos vallomásai (The InfernalComedy – Confessions of a Serial Killer) című mű egy operarészletekkel tarkított monológ.

További felsorolás helyett inkább ideteszek egy linket: http://www.btf.hu/btf2012/, amelyen a fesztivál eseményeire lehet rákeresni.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

A Balaton Sound történetének legerősebb felhozatalát ígéri már a szervezők első bejelentése is.

Fortepan

Rendhagyó időpontban, rendhagyó helyszínen, rendhagyó témával jelentkezik az idei év utolsó HajóHíd Estje!

borító

Kozma Rita első kötete, mely nem csak Magyarországon, hanem világviszonylatban is egyedülálló.