2018. október 22. - hétfő

Kortárs építészet Rómában

Kinyomtatom...
Helyszín: 
Olasz Kultúrintézet
Időpont: 
Repeats mindennap (Kedd) május 05 2009-ig . 2009. április 7

Andrea Jemolo olasz fényképész fotói bemutatják azokat az építészeti szempontból kiemelkedő létesítményeket, amelyek 1990-től - az Olaszországban megrendezett labdarúgó világbajnokság évétől -, napjainkig épültek Rómában.

Erre az időszakra esett a 2000. jubileumi év megünneplése, mely egyedüli alkalmat kínált a nagyszabású városrendezési tervek megvalósítására, részben a kimagasló pénzügyi támogatások, másrészt pedig a sürgető határidők miatt, mivel fontos volt a gyorsaság és a hatékonyság, és össze kellett hangolni a vallási, a nemzeti és a helyi intézmények rekonstrukciós terveit is. Ezenkívül több mint negyven év után (1962.) megszerkesztették az új Városrendezési Szabályzatot, ily módon megjelenhetnek új városfejlesztési célkitűzések, ezek fogják meghatározni az elkövetkező évekre a teljes városképet. A Renzo Piano-féle új Auditorium megépítéséhez kapcsolódó pályázati történések is a megújulási folyamat jelentős állomásai voltak. Ma Rómában a legfontosabb építkezési beruházások közül néhány épület terveit nemzetközi elismertségnek örvendő építészek jegyeznek:
Zaha Hadid: a XXI. századi Művészetek Nemzeti Múzeuma (MAXXI); Odile Decq: a római Kortárs Művészeti Múzeum (MACRO); Juan Navarro Baldeweg: Biblioteca Hertziana.

A kiállításon helyet kap néhány 1990. előtt elkezdett, de később befejezett létesítmény fotója is. Főleg urbanisztikai jellegű beavatkozásokról van szó, ezek már akkor megelőlegezték az utóbbi években történt városi átalakulást, amely összefoglalva ma hat irányban jelentkezik: Párbeszéd építészet és régészet között; Meglévő épületek átalakítása; A város új megjelenési formái; A szabad területek tervezése; Egyetem és városfejlesztés; A peremkerületek új arca.

Andrea Jemolo itt kiállított fotói dokumentálják ezeket az urbanisztikai átalakulásokat és az építészeti szempontból fontosabb, új megoldásokat.

A római városvezetés felkérésére 2004. és 2006. között készített képek egy körültekintő dokumentációs munka eredményét tanúsítják; a fotók mindegyikéhez tartozik pontos leírás, valamint könnyen konzultálható adatbázisba is bekerültek, és ezáltal különösen értékessé vált az egész projekt.

Az volt a szándék, hogy megteremtődjék a kortárs építészet első vizuális adatnyilvántartása a nemzetközi építészet kiváló mesteri és a fiatal római építészek tervei alapján a közelmúltban megvalósult létesítmények dokumentálására.

Megnyitó: 2009. április 7. 18:00

Megtekinthető: 2009. május 5-ig
Hétfő - Csütörtök 10:00-17:00, Péntek - Szombat 10:00-13:00 között, vasárnap zárva.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

részlet a kiállításból

KOGART kiállítás a Várkert Bazár Testőrpalotájában.

plakát

A Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár és a tranzit.hu közös kiállítása.

 Impossible_Anna Horcinova

A kiállítás a European Month of Photogaphy és a Fotóhónap2018 programsorozat része.