II. Tudományfesztivál

Időpont: 
2012. április 20. 0:00 - péntek - 2012. április 22. 0:00 - vasárnap

Sok humort, sok érdekességet és sok tudományt ígérnek a II. Tudományfesztivál programjai az április 20-22-i hétvégén a Nemzeti Múzeumban és környékén: kiállítások, street science típusú programok, öko-játszótér gyermekeknek, energia tanösvény fiataloknak, Tudásfeltöltés helyszíni középiskolai döntő, tudományos talk-show akadémikus vendégekkel, Delta műsorvezetés virtuális környezetben.

A fesztivál a Föld Napja programsorozathoz kíván csatlakozni, valamint az ENSZ által 2012. esztendőre meghirdetett Fenntartható Energiát Mindenkinek Nemzetközi Éve hazai rendezvényeihez.

A Múzeumkert a street science típusú programelemeknek ad otthont. Itt többek között egy erre az alkalomra kifejlesztett megújuló energia tanösvényen szerezhet ismereteket a nagyközönség. A fenntartható közlekedés szekcióban az érdeklődők megújuló energiával működő, valamint energiatakarékos járművekkel és egyedülálló magyar fejlesztésekkel találkozhatnak. Ezek közül néhányat a Pollack Mihály téren szervezett fenntartható futamon ki is próbálhatnak. A fenntartható energiapavilon a különféle alkalmazási területekbe enged betekintést. A felnövekvő nemzedék képviselői pedig az öko-játszótéren szerezhetnek ismereteket szórakoztató módon.

Ezzel egy időben, a Kossuth Klubban tudományos népszerűsítő előadásokra, beszélgetésekre, technológia bemutatókra, tudományos ismeretterjesztő vetítésekre, ifjú tehetségek tudományos versenyeire kerül sor. A szombat délelőtti Tudásfeltöltés tudomány-vizualizációs vetélkedő egyértelműen igazolja, hogy a tizenéveseket igenis érdekli a tudomány! Több mint 16 500 szavazat érkezett arra az 52 kisfilmre, amelyet középiskolás diákcsapatok készítettek az országosan meghirdetett felhívásra. Az OTP Fáy András Alapítvány támogatásával indult versenyben a diákok lehetőséget kaptak arra, hogy az őket érdeklő tudományos jelenségeket, összefüggéseket a maguk módján feldolgozzák és hozzájuk közel álló eszközökkel filmre vegyék.

2012. április 17. 18:35 - Az MTA munkatársa nanotechnológiai foglalkozást tart a 2010-es Tudományfesztiválon ©Az MTA munkatársa nanotechnológiai foglalkozást tart a 2010-es Tudományfesztiválon
Az MTA munkatársa nanotechnológiai foglalkozást tart a 2010-es Tudományfesztiválon

A Magyar Nemzeti Múzeum épületében pedig több tudományos témát felölelő kiállítás is nyílik erre az alkalomra. Bemutatkozik a 110 éves Eötvös-inga, a Gömböc kiállítás, valamint „Az évszázad katasztrófája” címmel nyílik fotótárlat a vörösiszap-katasztrófáról és az újjáépítésről. A múzeum Pollack csarnokában helyet foglaló TudásPresszóban dr. Fábri György tudománykommunikátor napi aktualitásokhoz kapcsolódva beszélget majd tudós vendégeivel: Demetrovics Zsolt addiktológussal arról, meddig élhetünk-e függőként; Kocziszky György közgazdásszal a leszakadó magyar régiók esélyeiről; Aszódi Attila energetikus-mérnökkel arról, létezik-e biztonságos atomenergia, és el tudják-e ezt hitetni velünk. Erdei Anna immunológus szervezetünk természetes védőrendszerének legújabb titkait mutatja be; Lőrincz András informatikus pedig arról is beszél majd, hogyan szolgálják az intelligens számítógépes játékok a gyermekeink fejlődését. A záró beszélgetésekben Nyíri Kristóf filozófus arról mesél, mi is az a konzervatív időfilozófia és miért érdekes, Kiss Ádám atomfizikus elmondja, milyen atomreaktorokra van szükségünk, ifj. Kistelegdi István építésztől pedig arra is választ kaphatunk, mikorra terjedhetnek el hazánkban az ökoházak.

A fesztivált a Magyar Nemzeti Múzeum, a tudományos ismeretterjesztésben és a tehetséggondozásban sok évtizedes tapasztalatokkal rendelkező TIT Kossuth Klub Egyesület, az ifjúsági tudományos programok szervezésében élenjáró Bolyai Pedagógiai Alapítvány, valamint a rendezvényszervezés és a társadalmi felelősségvállalás terén szerzett tapasztalatait kamatoztatva az Outdoor Mission szervezi.

Részletes fesztiválprogram a II. Tudományfesztivál weboldalán: www.tudomanyfesztival.hu, valamint a www.facebook.com/tudomanyfesztival oldalon található.

Hirdetés