Megnyitotta a kapuit a Budavári Libamáj Fesztivál

Időpont: 
2012. június 1. 0:00 - péntek - 2012. június 3. 0:00 - vasárnap

2012. június 1. 10:41 -  

 

  ©Liba
A kép senkit se tévesszen meg, igaz, nincs rajta libamáj – de ez a kép mégis a Budavári libamájfesztiválon készült: a krumpliköret jobb és bal oldalán levő húsos finomságok libából vannak!
Nem kell azon se sokat töprengeni, hogy pénteken (jún.1-én) délelőtt 11 órakor már megvolt a megnyitó, sőt elmúlt az első napja is, amikor mintegy ötezer vendég látogatott ki a Budai Vár Hunyadi udvarára.

Mert ha csak most, szombat (június 2-én) délután olvasod ezeket a sorokat és felkelti érdeklődésedet az a sok finomság - amelyről mindjárt írni fogok – még akkor is ki tudsz menni a Libamáj fesztiválra ma este avagy vasárnap egész nap. Egyedül, haverokkal, a család aprajával-nagyjával, mert mindenki találhat magának való elfoglaltságot!
Kezdjük a szombat estével! Az ajánlat egy jó buli hangulatos környezetben, mert 19:30-kor a Balkán Fanatik, 21:00-kor pedig a Holdviola szórakoztatja a nagyérdeműt. Igaz, esőre áll kicsit az idő, de egy meleg öltözet, esőkabát és/vagy esernyő máris elviselhetőbbé teszi az egészet – nem beszélve arról, hogy melegítés céljából jobban össze lehet bújni ….
Vasárnap pedig újból kézműves-foglalkozásokkal várják a gyerekeket, lesznek gyermekprogramok, a Kolompos Együttes műsora 11 órakor, a Vivat Bachus zenéje 20 órakor kezdődik.
Mielőtt még az ételekről szót ejtenék - elmondanám, hogy még mit is lehet látni ott a helyszínen: hát először is libákat – ha ez nem hoz lázba, akkor Te nem a kisgyermekes szülők táborába tartozol – de hidd el, a gyerekeknél ez nyerő. A megnyitón járva, kicsit eldugva láttam a libákat. Nem mondom, lehetnének kicsit „dizájnosabban is kiállítva” – de igazi élő libák.
A fiúkat (mondhatnám a fiú korosztálytól kezdve a férfiakat) igazán érdekelheti a „Tarjányi késes” árukészlete, ahol halas bicskák, ennek gyöngyház berakásos fajtáji is láthatók. Persze, a nők is találhatnak ”maguknak valót” – no, ne gondoljunk rosszra, konyhába való késekre célzok. Nekem szerencsém volt, mert találkozhattam a „feleséggel” (Tarjányi késes A halas bicska eredete címszó alatt a honlapján
ezt írja: Feleségem ősei négy dinasztiáig visszamenően késes mesteremberek voltak) – szóval találkozhattam a feleséggel, és a dinasztiáról, a gyöngyházas bicskákról is válthattunk pár szót.
Az alkalomra való, kimondottan drága hímzésektől nem messze a kékfestős árulja termékeit: kis ruhák, dióbabák, ezután a vidám színű bögrék, csuprok.
Kis találkozás: Gyopárosfürdőre invitálnak, kezembe nyomnak egy kiadványt.
- Jé – mondom - ebben a hotelben már párszor megszálltunk.
- Mi ebből a hotelból vagyunk, – mondják – jöjjenek az idén is!

2012. június 1. 17:22 - Libamáj fesztivál 2012 ©Libamáj fesztivál 2012

A libatoll, mint nem mellékes melléktermék is a képbe kerül. Tollat igaz nem árulnak a hajdúsámsoniak sem magában, sem termékben, de ott a hűtőben a gusztusosan becsomagolt nem hízott liba, amely német piacra kerül. Ha időm lenne, megkérdezném, hogy mit lehet a nem hízott libából főzni, mert hogy annak a megvan a maga étele, abban biztos vagyok.

A sajtos már messziről mutatja a portékáit, kis darab ebből, kis falat abból – mondom:
- jóember, lenyelni sem tudom, nem hogy megízlelni, annyira azért nem sietek!
A kecske-, birka- és tehéntejből készült sajtok ízei csábítóak és változatosak. A kisboltok trappista sajt gurigáival, kockáival, szeleteivel össze nem hasonlíthatóak. Mivel pedig egyik kedvenc mesém (Minden egér szereti a sajtot) kedvenc dalában valami ilyesmit énekelnek: „nincs szebb, mint sajtban a lyuk” – hát gyorsan megkérdezem rámutatva egy sajtra: ebben miért ilyen lyukak vannak?
Ezen kívül persze árulnak: mézet, kürtőskalácsot, fűszereket és fel sem tudom sorolni még mit. Tessék megnézni, ezek a kis árusító helyek a bejárattól jobbra – nem a fő helyen vannak.
Mert a fő helyen a libamájból és libahúsból készült ételek, valamint a hozzávaló borok találhatók. Libamáj - tokaji bor, mondják a szervezők. Minőséghez minőség, márkához márka illik.

2012. június 1. 14:48 - Borbás Marcsi a Libamáj fesztivál fővédnöke. ©Borbás Marcsi a Libamáj fesztivál fővédnöke.
Borbás Marcsi a Libamáj fesztivál fővédnöke.

Mit is lehet készíteni a libamájból? Én a sült libamájat szeretem - kicsit megsózva, kenyérrel, számomra ez a csúcs. De ha a szakácsok fantáziája beindul, akkor királyi ételek, ételköltemények születhetnek. Itt hallottam először sóban eltett libamájról, amit aztán természetesen megsütnek, vagy a melegen füstölt libamájról. De nemcsak ezek a „költemények”, hanem a köretek is, valami ilyesmi például, hogy „vörösboros aszaltszilva” . És a libahús, az általában ismert a „ludaskása”, a már nem annyira ismert „konfitált libazúza” – amelynek csak a neve kacifántos, de rájöttem, én is szoktam „konfitálni” a konyhában (tessék csak rákérdezni, hogy milyen főzési eljárást takar?). Nem utolsó falat a sült libacomb avagy libamell – ugye amelynek a sütéséhez érteni kell, hogy ne legyen túl száraz, de zsíros se.
Beszéljünk az újdonságról is, a libamájhurkáról – azaz, ne beszéljünk róla, inkább kóstold meg, érdemes.
Pénteken bejárván a főbb helyeket és megnézvén az ételválasztékot, s miután elfogyott a sült máj a tányéromról, s maradt egy falat kenyér (kovászos, fehér, frissen sütött), még hiányérzetem támadt. Libatöpörtyű. És azt is találtam.
Ínyenceknek még a libatepertős csoki vagy tokaji aszús libamájas fagyi … de nem sorolom,
Miközben a 16 busszal jövök le a Várból, eszembe jut a nóta:
.. amely lánynak az ágypárnája liba-, libatollal van tele, barna legény, ha ráfekszik, jaj de mélyen elalszik ..”. Vajon ismerik a hajdúsámsoniak ezt a dalt?
Na mindegy, majd jövőre megkérdezem.

Hasznos információk: a Budavári Libamájfesztivál napi belépője, kupon formájában, 5000 Ft vásárlás esetén, 2012. december 31-ig teljes egészében levásárolható a Kézműves Magyar Ízek Márkaboltjában (Budapest, III. Ker, Szőlőkert u. 4/b).
- A fesztiválról további információt a www.libamajfesztival.hu oldalon lehet találni.