Múzeumok Éjszakája 2012

Jegyár: 
1500 Ft, 600 Ft (6-18 éves kor között)
Időpont: 
2012. június 16. 0:00 - szombat - 2012. június 17. 0:00 - vasárnap

Június 16-án Budapesten és több vidéki helyszínen Múzeumok éjszakája lesz – s ennek az jeles eseménynek növeli a jelességét, hogy 10. alkalommal rendezik meg. Ez a 10. év nem jár külön hangsúllyal, mert mint a sajtótájékoztatón elhangzott: a nehéz gazdasági helyzet itt is érződik.

A sajtótájékoztatónak hangulatos helyet a Törley Pezsgőpincészet adta az okból is – hangzott el – hogy az idén nemcsak ponzorként, de helyszínként is részt vesznek a mostani vendéglátók: egyedülálló tárlatot nyitnak. A Törley Gyűjtemény és Látogatóközpont a Múzeumok Éjszakáján nyitja meg először kapuit az érdeklődők előtt.

Mivel más az idei éjszaka a tavalyinál? Szerencsére, nincs lényeges változás: az alapkoncepciók maradtak, de ugyanilyen szerencsének tarthatjuk, hogy a helyszínek és a programok bővültek. Idén a fővárosban 95 jelentkező 104 helyszínen, vidéken pedig 132 jelentkező 181 helyszínen kínál programokat.

A fő látványosság Raffaello Santi Esterházy Madonna képe Szépművészeti Múzeumból a fertődi Eszterházy-kastélyba kerül erre az éjszakára. Inkább csemege, mint a többség által megtekintett látványosság lesz – már csak azért is, hiszen Fertődre ezért nem sokan fognak ellátogatni. Mindenesetre érdekes ötlet és csodás látványban lesz része annak, aki ide eljut.

A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint az esemény jelentős turisztikai vonzerővel bír – nekem erről nincsenek hivatalos adataim – de személyes tapasztalatom, hogy ezen az éjszakán az ember gyakran fut össze külföldiekkel. Gyorsan átlapozva a programfüzetet, egy olyan programot találtam, ahol angol nyelven is van tárlatvezetés, más alkalmat, más nyelvet nem is találtam. Hmm.

Megváltozott a rendezvény honlapjának a neve tavalyhoz képest: www.muzej.hu, s amint látom, csak magyar nyelvű. Ez a második hmm-em az előző bekezdésben írtamhoz.

Aki már évek óta résztvevője ennek a programnak, az tudja, hogy miről van szó. Aki meg most vág neki először, annak szeretnék pár gyakorlati tanácsot adni a budapesti programokkal kapcsolatosan:

  • Budapesten a rendezvény karszalagos belépővel látogatható. Ezeket a BKV kiemelt pénztáraiban és a helyszínen meg lehet vásárolni, (amely bármely más helyszínen is érvényes). Felnőtteknek 1500 Ft, gyerekeknek 6 éves kor alatt ingyenes, 18 éves korig (bár a korhatárt nem láttam leírva, csak mondták) 600 Ft. Nyugdíjas kedvezményről nem olvastam. Olvastam olyan helyszínt, ahol valami kedvezményt adnak, ha ott vásároljuk meg a karszalagot (nem pénzbeni, hanem más pénzes programjukkal kapcsolatosan).
  • Múzeumbuszok közlekednek, amelyeket karszalaggal ingyenesen lehet igénybe venni. Ugyanilyen jó (s néha jobb) lehetőség, hogy a BKV bármely menetrend szerinti járatán szombat 18 óra és hajnali 2 óra között is ingyenes az utazás. FIGYELEM: a nyomtatott program 51. oldalán (amit úgy találunk meg, hogy 49. oldal után lapozunk, s nem nézzük az oldalszámot, mert nincs) – felül az árakkal egy helyen TÉVESEN szerepel, hogy 16-05 óra között ingyenes a BKV járatokon karszalaggal az utazás.
  • Van fidelio különszám a programokról. Amit érdemes böngészni benne: elvétve vannak ingyenes programok, amelyhez nem kell karszalagot vásárolni. Aztán vannak olyan programok, amelyekhez előzetes regisztráció szükséges. Vannak olyan programok is, amelyhez nem kell előzetes bejelentkezés, de ha látjuk a kiírásból, hogy milyen ritkán és milyen kevés embernek tartanak vezetést – arra bizony sokkal előbb be kell állni a sorba. Több résztvevő ki is írta, hogy fenntartják a változás jogát, illetve arról ír, hogy részletesebben minderről a saját honlapjukon lehet olvasni. Ebből a két adalékból azt a következtetést lehet levonni, hogy nem elég a programfüzet, azért kattintsunk rá az intézmény honlapjára indulás előtt.
  • Persze, gondolhatjuk, rengeteg helyszín, rengeteg program – rengeteg helyre elmehetünk. Megkérdeztem több résztvevőt, s én arra a következtetésre jutottam, hogy 3 helyszínen vesz részt az átlag-látogató, beiktatva egy étkezést is – ami általában bekapunk valamit ülve és leöblítjük.
  • Van még honlap is, a már emlegetett www.muzej.hu. Ezen aztán kereshetjük és megtalálhatjuk az információkat – ezen minden rajta van. Én, amit nem találtam – de lehet, hogy rosszuk kerestem – s ennyivel több a fidelio -, hogy több vidéki helyszínen június 23-án lesznek programok a Múzeum éjszakája jegyében.
  • A gyerekekről pár szót: vannak kora délután kezdődő gyerekprogramok, nem panaszkodhatnak a gyerekes szülők sem, őket is megszólítják. Örvendetesnek tartom, hogy egyre kevesebb lesz azon emberek száma, akik az éjszakába még mindig nyúzzák és vonják csemetéiket, akik már a fáradtságtól és álmosságtól alig élnek. ..

Jó időt , jó program-válogatást és meglesz akkor a jó szórakozás is!