21. Zempléni Fesztivál 2012

Időpont: 
2012. augusztus 11. 0:00 - szombat - 2012. augusztus 19. 0:00 - vasárnap

Szerényebb keretek között, a korábbi évekhez képest mennyiségileg kevesebb kínálattal, de változatosságából és színvonalából mit sem veszítve indul útjára a 21. Zempléni Fesztivál.

A közönség most is megtalálja azokat a kedvelt „zempléni fesztiválos” programokat, amelyekért érdemes akár a teljes időszakot Zemplénben tölteni. A nyitó- és záró koncert keretezte napokban Szerencstől Füzérradványig bebarangolhatják a gyönyörű tájat, miközben a régizenétől a jazzig széles palettájú zenetörténeti utazást tehetnek, ugyanakkor nem hiányoznak majd az irodalmi és a színházi produkciók, kiállítások sem. A kulturális események mellett a tokaji borvidék számos pincéje kínál a remek muzsika mellé kitűnő bort és különleges gasztronómiai élményt.

Sosztakovics, Weber, Mendelssohn és Paganini kamaraműveiből válogatott koncertjével a Liszt Ferenc Kamarazenekar és Varga Gábor klarinétművész nyitja meg az rendezvényt, ezúttal sárospataki református templomban. Zárásként a bibliai gondolatokat zseniális érzékkel, monumentális tablók sorozataként megírt Händel-művet, a Messiást Hollerung Gábor vezényletével hallgathatja meg a fesztivál közönsége. A pódiuméneklés élvonalába tartozó szólisták: Horváth Evelin, Megyesi Schwartz Lúcia, Kálmán László és Kovács István, a komoly oratorikus előadási gyakorlattal rendelkező Budapesti Akadémiai Kórustársaság, valamint az utóbbi években jelentős hazai és nemzetközi sikereket arató Budafoki Dohnányi Zenekar alkotja az oratórium nívós előadógárdáját.
Bogányi Gergely, a világhírű zongoraművész, testvérével, a csellista Bogányi Tiborral
meglepetés koncertre készül Tokajban, kamarapartnerük Megyesi Schwartz Lúcia lesz. Tehetséges fiatal muzsikusok bemutatását mindig fontos feladatának tartja a fesztivál, a Junior Prima díjas Vámosi-Nagy Zsuzsanna és Szilágyi Kinga Katinka fuvola-hárfa estje a füzérradványi Károlyi-kastély programja lesz.
Irodalom és zene. A komáromi Jókai Színház nagyhatású Arany-estje a Magyar Nyelv Múzeumában, az Örkény művekből, az évfordulóra készült Egyperces évszázad című előadás Fehér Anna és Áron László közreműködésével pedig Sárospatakon, a Művelődés Házában várja a műfaj kedvelőit.
Játsszunk Háry Jánost! – Kodály Zoltán daljátékának bábos változatát elsősorban gyerekeknek, de felnőtteknek is ajánlja a Kolibri Színház. A nagy népszerűségnek örvendő Megérthető zene keretében Hollerung Gábor karmester, Oláh Kálmán jazz-zongorista társaságában a barokk zene jazzel való rendkívül izgalmas kapcsolatát boncolgatja majd. Oláh Kálmán triójával a jazz programokat is gazdagítja, amelyeket a Tátrai Trend, Deseő Csaba és a Gyárfás Trió neve is fémjelez.

2009. december 9. 11:52 - Magyar Állami Népi Együttes ©Magyar Állami Népi Együttes
Magyar Állami Népi Együttes

A Magyar Állami Népi Együttes Magyar Rapszódia című összeállítása egyben a 24. Zemplén Néptáncfesztivál nyitóeseménye. Kirándulókoncertek, kamara- és gasztronómiai programok fellépőiként köszönthetjük többek között, az Excanto Régizene Együttest, a Vujicsics Együttest, a Harmónia Gardent Szirtes Edina Mókussal, fellép az ugyancsak Junior Prima díjas In Medias Brass Quintet és a Heavy Brass Guys Tuba Quartet. Ritmus és melódia című műsorával a tokaji színház vendége lesz Szulák Andrea és a Stúdió 11, a Bohém Ragtime Band pedig Szerencsen koncertezik.
Gyémánt László festőművész életmű kiállítása és a lengyel üvegművész, Witold Śliwiński tárlata mellett a fesztivál ideje alatt számos érdekes kiállítást tekinthetnek meg a látogatók.

Sokszínű programokkal, változatos helyszínekkel, egyedi hangulattal augusztusban ismét várja régi és új vendégeit a Zempléni Fesztivál.

Részletes információ a www.zemplenfestival.hu honlapon található.