VIII. Újbuda Jazz Fesztivál 2012

Helyszín: 
Időpont: 
2012. szeptember 7. 0:00 - péntek - 2012. szeptember 8. 0:00 - szombat

Idén nyolcadik alkalommal kerül sor az Újbuda Jazz Fesztiválra, amely eredetileg Újbuda megalakulásnak 75. évfordulójára jött létre. A MU Színház, az A38 Hajó és Újbuda önkormányzatának együttműködéséből született fesztivál az évek során igazi nemzetközi rangú és színvonalú zenei eseménnyé nőtte ki magát, amelyen az európai és tengerentúli dzsessz legnagyobbjai éppúgy fellépnek, mint hazai tehetségek.

2008. június 10. 18:19 - Lewis Jordan, szaxofon ©Lewis Jordan, szaxofon
Lewis Jordan, szaxofon

Az immár igazi hagyománnyá vált fesztivált – a szokásoknak megfelelően – szeptember elején rendezzük meg, és ideális nyitóeseménye a 2003-ban nyílt A38 Hajó tizedik, jubileumi szezonjának.

Részletes program:

 • 2012. szeptember 7., péntek
  19:30 Koncertterem

  Bin-Jip, K3 (A)
  Jegyár: 1000 Ft, elővételben kapható.

  A Bin-Jip (ejtsd: bin dzsip) szokatlan hangzású neve mögött három fiatal zenész rejtőzik. A zenekar megalakulása után nem kapkodta el a színre lépést: több, mint egy évig írták és csiszolgatták eklektikus, a korábbi munkáikhoz képest modernebb és kísérletezőbb hangzású, mégis dalközpontú műsorukat, mielőtt 2010-ben koncertezni kezdtek volna.
  A Bin-Jip zenekar igen demokratikus munkamódszerrel dolgozik: a zenészek szinte egyenrangú zeneszerzőkként, hangszerelőkként és producerekként vesznek részt a munkában – nemcsak saját hangszeres szólamaikkal járulnak hozzá az egészhez, hanem együtt alakítgatják a dalszerkezeteket, hangszíneket, effekteket. Az együttes Enter című bemutatkozó lemeze 2010 őszén jelent meg Magyarországon a saját alapítású, LAB6 nevű kiadónál, Japánban pedig a Whereabouts Records gondozásában. Ekkor még Kaltenecker Zsolt billentyűs is a zenekar tagja volt, aki azóta elhagyta az együttest. Az Enter a 2011-es Fonogram díjátadón az év alternatív albumának járó díjat nyerte.
  A zenekar nevét az azonos című koreai film után kapta, a kötődési pont – túl azon, hogy ez a tagok egyik kedvelt filmje – az, hogy a különös hangulatú alkotás lakásokban, szobákban játszódik, a zenekar eddigi léte pedig szintén szorosan kötődik egy szobához, Andrew nappalijához, ahol a dalok készültek, és a zenészekből zenekar lett.
 A Bin-Jip jelenleg második lemezén dolgozik.

  Az elnevezését a tagok nevének kezdőbetűiből nyerő K3 formáció az osztrák dzsessz egyik legeredetibb és legmeghökkentőbb színfoltja, egyben remek párosítás a Bin-Jiphez: az akusztikus és elektronikus hangzásokategyedi módon elegyítő trió a popzene és a szabd improvizáció között egyensúlyozik, páratlan eleganciával.
  A három K-betűs stílustörő és -keverő zenéjében a dub, a trance, a noise és a drum and bass éppúgy ott bujkál, mint a szó legszorosabb és legnemesebb értelmében vett dzsessz. E stílusok határait bátran tolják ki egyre messzebbre, okosan elkerülve a klisék, a mainstream, az akadémikus és a “nagy fordulatszámú” jazz buktatóit. Rögtönzés, spontaneitás és humor a fő tartozákai annak a levesnek, amit a koncertjeik alatt főznek, és amiből csupán egyetlen összetevőt hagynak ki: a kiszámíthatóságot.
 • 20:00 Tetőterasz
  Tomor Barnabás Trió feat. Barabás Lőrinc és Premecz Mátyás
  Jegyár: 800 Ft, elővételben kapható.

  Tomor Barnabás a Bass Loco zenekar basszusgitárosa és frontembere. Improvizatív, ksérletező formációja, a Tomor Barnabás Trió 2010 tavaszán alakult. Az együttes a jazzt rockosan, a rockot jazzesen közelíti meg, bluesra és funkra hangolva. A trió koncertműsora néhány feldolgozástól eltekintve Tomor Barnabás és Rónai Zsolt szerzeményeiből áll. 2010 óta szinte az összes meghatározó budapesti klubban fellépett, de vidéken is egyre gyakrabban fordul meg. A zenekarvezető Tomor Barnabás több formációban fordult meg vendégként: fő zenekara, a Bass Loco mellett számos kiváló zenésszel játszott, többek közt Mohai Tamással, Weisz Gáborral, Mezőfi Istvánnal, Gozlan Fatimával, illetve nemrégiben Kardos Dániellel és Molnár Dániellel megalapította a Kardos-Tomor-Molnár Triót. Hosszú várakozás után a zenekar idén nyáron elkezdett dolgozni első lemezfelvételein, melyekből a tervek szerint ősszel már hallható lesz néhány felvétel.

  A trió ezúttal két vendégzenésszel, a trombitán játszó Barabás Lőrinccel, valamint avbillentyűs hangszereket megszólaltató Premecz Mátyással kiegészülve értelmezi újra repertoárját. A áthangszerelt számokon kívül néhány teljesen új számot is hallhatunk az öttagúra bővült formációtól.
 • 2012. szeptember 8., szombat
  18:30 Koncertterem

  Grencsó Collective One feat. Lewis Jordan (H/USA)
  Psaico Bop feat. Sabir Mateen (I/USA)
  Skolin Trió
  Jegyár: 1500 Ft, elővételben: 1000 Ft.

  Grencsó István szaxofonos és fuvolista a magyar avantgard jazz kiemelkedő alakja. Pályafutása 1979-ben, a Masina Jazz Csoport megalapításával indult, szélesebb körű ismertségre pedig az 1980-as években Szabados György partnereként tett szert. 1984-ben hozta létre a Kollektívát, amely azóta is első számú zenekara. Ezzel a folyton változó formációval tíz albumot jelentetett meg. Grencsó repertoárja rendkívül sokszínű, a zeneszerzőt a formai változtatások mesterének tartják. Improvizatív zenei kísérletei mellett feldolgozott számtalan jazz-standardet, aktuális divatirányzatoktól függetlenül játszott popot, rockot és etnót, újraértelmezte a hatvanas évekbeli magyar tánczenéket, sanzonokat, komponált klasszikus zenébe hajló szvitet. Játszik a a Kampec Doloresszel, állandó tagja volt a tavaly elhunyt Szabados György vezette MAKUZ-nak és az elektronikát is alkalmazó Budbudasnak.
  A nemzetközi dzsesszélet számtalan hatalmas egyéniségével működött együtt, többek között a kortárs avantgárd egyik legnagyobb hatású szaxofonosával, Lewis Jordannel is, aki ezúttal az Újbuda Jazz Fesztivál vendége.

  Az olaszországi dzsessz egyik legnevesebb, nemzetközileg is elismert formációja, a Psaico Bop Tiziano Zanotti szaxofonista és Alessio Alberghini nagybőgős találkozásából alakult. A hol kvartettként, hol trióként fellépő zenekar a dzsessz szabad improvizációs kísérleteit terjesztette ki, jócskán a hagyományos jazz keretein túlra. A Psaico Bop kifinomult, álomszerű, szinte ezoterikus zenéjét” a szakma és a közönség egyaránt nagy lelkesedéssel fogadta. Lüktető ritmusok, magas szintű technika, ösztönösség és inspiráció: ezekből az alapelemekből keveredik ki a Psaico Bop muzsikája.
  A trió ezúttal egyedülálló együttműködésben vesz részt: budapesti koncertjének vendége nem más, mint a Philadelphiában született szaxofonista, zeneszerző, karmester és költő, Sabir Mateen, a jazztörténelem egyik kiemelkedő, nem hétköznapi figurája. Mateen az észak-amerika dzsesszélet egyik integratív alakja, aki elsősorban a Sun Ra Orchestrából ismerhetünk, játszott már a korábban az A38 Hajón fellépett Matthew Shippel is.

  A sKoLin TRio 2010-ben alakult az újpesti zeneiskola tanulóiból. Sztenderdek és saját szerzemények alkotják műsorát, és a tagok elkötelezetten keresik a különböző stílusok keveredésének határait. A a trió 2012-es Talentométer tehetségkutató verseny jazz-elődöntőjének a nyertese.