ZeneSzüret 2012

Időpont: 
2012. október 1. 0:00 - hétfő - 2012. október 7. 0:00 - vasárnap

A puttonyban izgalmas zenei csemegék, ősbemutatók, fantasztikus koncertek várják a klasszikus zene szerelmeseit október 1-7. között Pécsett. A második alkalommal megrendezendő fesztivál látogatói csodavilágba csöppenhetnek, ha szeretik a komolyzenét, ha nem, élmények nélkül biztosan nem térnek haza.

A szervező Dél-Dunántúli Filharmónia latba vetette sok évtizedes tapasztalatát, kapcsolatait és olyan hetet ígér, amit kár volna kihagyni!
Az esti nagy koncertek jó része az EKF évében felépült - Európában is kiváló akusztikájáról híressé vált - Kodály Központban lesz hallható.

A Zene Világnapján (október 1.) kezdődő Fesztivál nyitókoncertje a Pannon Filharmonikusok ünnepi hangversenye lesz.

Károly Róbert egyedüli olyan pécsi zeneszerző, akinek operáját bemutatta a pécsi színház, de II. János Pál látogatása alkalmából írt oratóriuma is nemzetközi visszhangot váltott ki. Szerzői estjén a város ismert előadóművészei szerepelnek majd, s így köszöntik 75. születésnapja alkalmából.

„A mi Három Tenorunk” – Ez a különleges produkció a ZeneSzüret Fesztivál meghívására jött létre!
A nívós énekversenyek díjazottjai, színpadi szerepek résztvevői, Kiss B. Atilla (Liszt-díjas) és Horváth István, ezúttal a Csillag Születik tehetségkutatógyőztesével, Mészáros János Elekkel közösen adják elő a legismertebb tenor áriákat. Műsorukban Nápolyi dalok, Verdi, Donicetti, Puccini, Erkel, Kálmán, Lehár művei szerepelnek.

Bánky József, a Cziffra György-díjas kiváló pécsi zongoraművész az idén 150 éve született francia mester, C. Debussy legnagyobb zongoraciklusának mind a 24 darabját ismét megszólaltatja, az általa megtartott 1962-es pécsi bemutató 50. évfordulóján.

A Vashegyi György vezette Orfeo Zenekar a régizene legavatottabb tolmácsolója Magyarországon, akik korhű hangszereken játszanak. Vendégük Malcolm Bilson a zeneszerető közönség számára is csak ritkán hallható hangszeren, fortepianon játszik két Mozart zongoraversenyt. A Mozart művek mellett felhangzik Haydn Merkúr szimfóniája is.
Bilson egy későbbi koncerten is hallható lesz, ahol Szutrély Katalin énekművésszel együtt lép színpadra.
A Budapesti Fesztiválzenekar muzsikusai és Fischer Iván által válogatott gyerekszereplők a frissen színre állított Britten gyermekoperát, a Noé Bárkáját mutatják be.
A Kodály Központ színpadán lép fel Ilya Kondratiev, a tavalyi Nemzetközi Liszt Ferenc zongoraverseny 2. helyezettje. A kamarakoncerten a fiatal előadó mellett, három másik ifjú zongorista is bemutatkozik majd.
A Liszt Ferenc Kamarazenekar 50 éves fennállása alatt játszott a magyar EU Elnökség megnyitóján, I. János Károly spanyol királynak, a világ leghíresebb koncerttermeiben, most a fesztiválon zenélnek majd!

A Bazilikában egy különleges hangszerpárosítást hallhatnak: Wolfgang Kogert orgonán és Nikola Djoric harmonikán fog játszani.

Lesz még: kortárs művészek kiállítása, a bárzongorista verseny győzteseinek játéka, filmklub, ahol a jó filmek közös tulajdonsága, hogy klasszikus zenei betéteket hallhatnak, Déli zongoraszó, Hangcsapda (interaktív színházi labirintus), utcazenészek és még sok érdekesség, meglepetés várja a Fesztivál alatt Pécsre látogatókat.

Részletes program: www.zeneszuret.hu

Hirdetés