Egri Szüret 2012

Időpont: 
2012. szeptember 21. 0:00 - péntek - 2012. szeptember 22. 0:00 - szombat

Eger városának életét szinte egész évben szőlő- és borünnepek tarkítják, melyek közül méltóképpen emelkedik ki az Egri Szüreti Fesztivál, amely hagyományos az egri szüret kezdetét jelzi. Az idei szüreti rendezvény hangsúlyos eleme, hogy idén 100 éves az Egri Bikavér Szabályzat. 1912-ben jelent meg először a bikavért adó szőlőfajták leírása, mely Grőber Jenő egri szőlősgazda nevéhez köthető.

Szeptember 21-én, pénteken délután a szőlőáldásra várva, a Bazilika előtt a város és a hegyközség elöljárói mellett Eger apraja-nagyja felsorakozik. Megjelennek a helyi hagyományőrző együttesek, a jelmezesek, csőszök, vödrös asszonyok, puttonyos férfiak, az Egri Borbarát Hölgyek, és nem maradhat ki az Európai Borlovagrend Bikavér Legátusa és százráncú köpenyükben az Egri Fertálymesteri Testület sem.

A sorakozó után a díszes menet megindul a borospincéiről híres Szépasszony-völgybe. A menet élén a város és a hegyközség zászlójával két lovas, őket két hintó követi.

Az első bakján a hajtó mellett az Egri Szüret ceremóniamestere, a kisbíró ül, a hintóban pedig a polgármester és a hegybíró foglal helyet Dobó István társaságában. Eger városa idén ünnepelte a 460 éve történt (1552) egri vár viadalát: a csata eseményeit újrajátszották, melyhez több fordulós válogatáson keresték meg Dobó, Bornemissza, Vicuska, Sárközi és Jumurdzsák megformálóit. Dobó István, Bornemissza Gergely és Vicuska részvétele az Egri Szüreti Fesztiválon azt jelzi, hogy Eger egész évben emlékezik a jeles évfordulóra.

A másik hintóban, Bornemissza Gergely és Vicuska utazik a zenészekkel és nótás asszonyokkal.

A hintók után az egri legények a vállukon viszik a feldíszített szüreti koszorút, utánuk következik a városi testületek, a hagyományőrzők csapatok és az egri lakosok hosszú sora.

A Szépasszony-völgybe leérve a menet körbemegy a pincesor előtt, folyamatosan meg-megállva, kóstolgatva a pincék borát. Egy egri bor sem maradhat ki a szüreti fesztiválból: a Szépasszony-völgyben 12 befogadó pince lehetőséget ad a nem a völgyben működő egri borászatoknak is a kóstoltatásra.
A Szépasszony-völgyben a szőlőkoszorút átadják a hegybírónak, aki megnyitó beszéddel köszönti a szüretet.

Az egriek egy szőlőkoszorúhoz kapcsolódó ősrégi népi játékot is felelevenítenek: aki lopni merészel a koszorúból, az zálogot ad, amit csak egy személyes produkcióval válthat ki a színpadon - ezzel el is kezdődik az önfeledt szüreti ünneplés.
Az Egri Szüreti Fesztivál első napján a pincéknél borbemutatók, kóstoltatások, vetélkedők zajlanak, a színpadon pedig a folk műsoroké a főszerep: a néptáncegyüttesek, népzenekarok fellépése után táncházzal zárul a nap.

Az Egri Szüreti Fesztivál második napján vetélkedők, népi játékok és családi programok várják a Szépasszony-völgy látogatóit. A szüret fő műsorszáma szombaton a Hot Jazz Band koncertje.

Az Egri Szüret színpadán főként egri művészek lépnek fel: a Buszkasi, az Agria Voces, az Extázis, a Rejtező zenekar, a kicsiket a Bábika kézműves játszóház és a Babszem Jankó Gyermekszínház szórakoztatja.

Hirdetés