2018. augusztus 19. - vasárnap

Francia Filmnapok

Kinyomtatom...
Időpont: 
Repeats mindennap (Vasárnap) április 26 2009-ig . 2009. április 15
13. Francia Filmnapok

Az idei a tizenharmadik év, hogy április közepén megrendezik a Francia Filmnapokat. Budapest és Debrecen mellett Szegeden, Pécsett, Miskolcon, Győrött, Szolnokon, Egerben és Kecskeméten nézheti meg a közönség premier előtt a legfrissebb francia filmtermés legjavát.

A Francia Filmnapok célja, hogy ízelítőt adjon a későbbiekben, az év során, Magyarországon mozikba kerülő francia filmekből, s azokat egy-egy vetítés erejéig premier előtt bemutassa a közönségnek. A rendezvény mindig az alkotók – rendezők és színművészek - személyes kíséretében mutatja be a legkülönbözőbb stílusú és műfajú friss francia filmeket.

Az idei filmnapok kínálatban szerepel A provence-i fűszeres című, bukolikus bájával magával ragadó romantikus történet. Az osztály című dráma - mely tavaly elnyerte az Arany Pálmát, és idén Oscar-díjra is jelölték - egy olyan iskolában játszódik, ahol szinte minden diák különféle nemzetiségű és hátrányos helyzetű családból jött. A Külvárosi mulató című zenés film a harmincas évek Párizsába viszi a nézőt, s különlegessége, hogy az idősödő Pierre Richard is feltűnik benne, ezúttal komoly szerepben.

Idén láthatjuk majd a vásznon a két „Depardieu-gyereket”: a nemrégiben elhunyt Guillaume hajléktalant alakít egyik utolsó filmjében, a Versailles című keserédes történetben, Julie pedig a II. Világháborúban játszódó Kémnők-ben jelenik meg, melynek női főszereplője Sophie Marceau. Dany Boon írta és rendezte minden idők legfergetegesebb francia vígjátékát – mely Franciaországban a valaha volt legnézettebb film is egyben, az Isten hozott az Isten háta mögött-et, melyben a nagy nevettető szerepel is. Kristin Scott-Thomas Philippe Claudel megindító filmjében, az Oly sokáig szerettelek-ben Juliette-et alakítja, aki 15 év börtön után talál vissza családjához, végezetül a tavalyi siker után idén is lepereg majd egy rövidfilm-összeállítás, melyben többek között szerepel Jeanne Moreau, egy meteorit sújtott rajzfilmember, és két polip is.

Budapesten idén is a Corvin Budapest Filmpalota ad otthont a Francia Filmnapoknak, míg április 19.-29. között az Örökmozgó Filmmúzeum Az új Éva című klasszikus válogatással hódol a francia színésznők előtt. Olyan legendás művésznők filmjei nézhetők majd meg, mint Marion Cotillard, Karin Viard, Vanessa Paradis, Audrey Tautou, Charlotte Gainsbourg vagy Juliette Binoche.

A filmek eredeti nyelven, magyar felirattal futnak majd, s aki három jegyet vásárol, a harmadikat – és minden továbbit – harminc százalék kedvezménnyel veheti át.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

A Cool túra következő megállója az A38 Hajó.

plakát

Ma este a Páncélba zárt szellemmel folytatódik a Paramount Nyári Mozi az A38 Hajón.

Déva - jelenet

A 75. Velencei Filmfesztivál Biennale College Cinema szekciójában lesz Szőcs Petra Déva című nagyjátékfilmjének világpremierje.