MNG extra és Pannonhalma

Időpont: 
2012. november 23. 0:00 - péntek

2012. augusztus 12. 9:35 - Pannonhalma (Fotó: Bujnovszky Tamás) ©Pannonhalma (Fotó: Bujnovszky Tamás)
Fotó: Bujnovszky Tamás
Különleges múzeumi estével várja a látogatókat a Magyar Nemzeti Galéria november 23-án pénteken. A múzeum novemberi MNG Extra programjának vendége a Pannonhalmi Bencés Főapátság lesz. Az este középpontjában a 145 éve született Vaszary János művészete áll, akinek életművét előadásokon és tárlatvezetéseken ismerhetik meg az érdeklődők. Az este során az is kiderül, hogy mi a kapcsolat a Pannonhalmi Apátság és Vaszary János között.

Az érdeklődők kerekasztal-beszélgetésen ismerhetik meg a közelmúlt kortárs építészetének egyik legnagyobb vihart kavaró felújítását, a Pannonhalmi Bazilika átépítését, megkóstolhatják az ezeréves hagyományokra visszatekintő bencés gyógynövénykert különlegességeit, koccinthatnak az Apátsági Pincészet Szent Mártonról elnevezett újborával, és megízlelhetik a Viator Apátsági étterem és borbár libakülönlegességeit. A gyógynövénykertről és a borászatról szintén hallhatnak rövid előadásokat az érdeklődők. A tárlatvezetéseken a Bencés Gimnázium diákjaival is találkozhatnak a látogatók, akik kedvenc műtárgyaikról mesélnek, valamint koncertet is adnak. Az MNG Extra Kreatív Műhelyében teafiltert készíthetnek pannonhalmi gyógyfüvekből és iniciálét rajzolhatnak az alkotni vágyó kicsik és nagyok.

Az este középpontjában a 145 éve született Vaszary János művészete áll.

19.00 órától Plesznivy Edit művészettörténész tart előadást A két Vaszary: a festő és a hercegprímás címmel, ahol sok érdekességet megtudhatunk Vaszary János és a pannonhalmán végzett Vaszary Kolos kapcsolatáról, valamint Vaszary János bibliai témájú alkotásairól.

21.00 órától Vaszary János Aranykorá-ról, Bellák Gábor művészettörténész tart előadást Az Aranykor, avagy egy kép élete, halála és feltámadása címmel.

Az MNG EXTRA Jazz színpadán 20.00-tól Csemer Boglárka és Sebestyén Áron duó játszik.