Mediawave 2009

Időpont: 
Ismétlődés mindennap szombat máj. 02 2009-ig.
2009. április 25. 0:00 - szombat
2009. április 26. 0:00 - vasárnap
2009. április 27. 0:00 - hétfő
2009. április 28. 0:00 - kedd
2009. április 29. 0:00 - szerda
2009. április 30. 0:00 - csütörtök
2009. május 1. 0:00 - péntek
2009. május 2. 0:00 - szombat

Idén 19. alkalommal rendezik meg Győrben április 25. és május 2. között a Mediawave Nemzetközi Film és Zenei Fesztivált. Az idei versenyprogramba 1334 filmből az előzsűri 67 filmet válogatott animációs-, kisjáték-, kísérleti-, dokumentum- és játékfilm kategóriában.

Játékfilmek:

 • Veit Helmer, a Tuvalu rendezőjének új játékfilmje, az Abszurdisztán egy kis falu közösségének mindennapjait mutatja be, akiknek a víz, azaz annak hiánya, jelenti a legnagyobb gondot, no meg a férfiak, akik kisujjukat sem mozdítják azért, hogy megoldják a helyzetet.
 • Christophe van Rompaey Moszkva, Belgium c. játékfilmje a Cannes-i Filmfesztiválon a Legjobb filmnek és a Legjobb forgatókönyvnek járó díjakat szerezte meg. A film egy teljesen átlagos negyvenes éveiben járó nő és egy nála több mint egy évtizeddel fiatalabb kamionsofőr szerelmét, annak akadályait, illetve kibontakozásának lehetőségeit boncolgatja a maga naturalista, realista, ugyanakkor ironikus stílusában.
 • Jens Jonsson A pingpong királyában ügyesen játszik a skandináv tragikomédia műfajára jellemző stílusjegyekkel. Rille és Erik mindenben totális ellentétei egymásnak, mégis legjobb barátokként tisztelik a másikat, hiszen testvérek. Legalábbis így hiszik… Talán nem véletlen, hogy Jens Jonsson első nagyjátékfilmje a 2008-as Sundance Filmfesztiválon bezsebelhette a legjobb fényképezés díját és a zsűri nagydíját is.

Kisjátékfilmek:

 • Jan Wagner az élet mindennapi apró örömeiről, az első kapásról, az első randevúkísérletről és nem utolsó sorban a testvéri szeretetről és bajtársiasságról mesél tömören rendkívül visszafogott színészi játékkal, kevés dialógussal, minimalista képi világgal, filmjének mégis rendkívül bensőséges, intim hangulatot varázsolva A bátyám c. alkotásban.
 • Hatuey Viveros mexikói filmrendező fekete-fehér képekkel mesél egy öreg férfiról az Árapályban, aki napról-napra tengerbe veszett feleségének különböző tárgyait próbálja meg visszakapni a víztől, mintha így őt magát is újra magáénak tudhatná.
 • Benh Zeitlin a Dicsőség a tenger felettben New Orleansért mond gyászmisét giccs, túlzott szentimentalizmus vagy éppen szenzációhajhászás nélkül, a túlélők erejét és életigenlését a központba állítva.
 • Andrew Haigh 5 mérföldje egy tizenéves lányról szól, akit unokatestvéreivel együtt nyaralni küldenek az óceán partjára, annak reményében, hogy ott megfeledkezik a kórházi ágyon fekvő nővéréről. A film operatőre a Deltát is fényképező Erdély Mátyás volt.

Animációs filmek:

 • Bill Plympton világhírű animációs filmrendező egészestés filmje, az Idióták és angyalok Tarantino és Wenders filmjeinek hangvételét, tematikáját jeleníti meg a maga sajátos „Plympton” stílusában.
 • David Anderson idén egy - minden értelemben - lírai, a perzsa költészetre és kalligráfiára épülő rövid animációs filmjével, a Rejtőzködők nyelvével van jelen a versenyben.
 • Signe Baumane Szex teljes mellbedobással című erotikus oktató rajzfilmjének első 3 epizódja tavaly már járt nálunk. Idén a folytatásokat küldte el, amelyek segítségével ugyanolyan izgalmas felfedezéseket tehetünk ezen a területen, mint az előző részekkel tavaly.

Kísérleti filmek:

 • Alla Kovgan és David Hinton Dél-Afrikában készült Nora c. táncfilmje, mely Nora Chipaumire életét dolgozza fel a tánc nyelvén beszélve.
 • Laura Taler Szerelmes dalok c. zenei kísérleti filmje Mozart, Wolf és Mahler zenéjére meséli el a mindannyiunk által olyan jól ismert, régi-régi történetet a szerelemről, a hűtlenségről és a megbocsátásról.
 • Daniel Abke Holnap, igen! c. filmjében a kosarasok edzésének, illetve meccsének ritmikájából, mozdulataiból, zajaiból komponált filmre lélegzetelállító analízist mindennapi tevékenységeink muzikalitásáról.

Dokumentumfilmek:

 • Bettina Timm az Űrállomásban egy olyan, a világ által már rég elfeledett, Isten háta mögötti, a kozmikus sugárzást vizsgáló központba látogat el, ahol a két takarítónővel együtt mindössze hat ember tengeti még mindennapjait. Itt a 3500m magasan fekvő állomáson, az Aragaz hegy csúcsán mintha 1980-ban megállt volna az idő.
 • Javier Chillon a A Schneider-kórban álarchív felvételeket készített és használ, hogy minél hitelesebbnek tűnjön a néző szemében ál-dokumentumfilmje arról, hogy az ötvenes években a szovjetek egy csimpánz segítségével halálos vírust terjesztettek el Nyugat-Németországban.
 • Boris Mitic több epizódból álló Viszlát, hogy vagy? c. dokumentumfilmjében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy egy 50.000 km-es, 3 évig tartó balkáni túra alatt dokumentált anyagokból egy csokorra való aforizmagyűjteményt állítson össze a maga szarkasztikus humorában.
 • Chao Gan A vörös versenyben azoknak a szegény családból származó kínai gyerekeknek a fárasztó edzésekkel zsúfolt napjait követi végig, akiket szüleik tornászoknak adnak annak reményében, egyszer – bajnokként – megváltják őket az anyagi nyomorból.

Hozzászólások (1)

 • anon
  zsuzsi

  A Diákzsűri Díja: Christophe van Rompaey (Belgium): Aanrijding in Moscou/Moscow, Belgium/Moszkva, Belgium  102 min.

  A Diákzsűri Különdíja: Alla Kovgan & David Hinton (USA, Egyesült Királyság, Mozambik): Nora  35 min.

  KPMG Felelős Társadalomért Díja: Alina Rudnitskaya (Oroszország): Kak stat stervoi/Bitch Academy/Szuka Akadémia  29 min.

  A Legjobb Színészi Játék Díja: Christophe van Rompaey (Belgium): Aanrijding in Moscou/Moscow, Belgium/Moszkva, Belgium 102 min.

  A Legjobb Operatőr Díja: Gigor Attila (Magyarország): A nyomozó/The investigator  107 min

  A Legjobb Rendezés Díja: Gigor Attila (Magyarország): A nyomozó/The investigator  107 min

  A Legjobb Kísérletifilm Díja: Jelena Girlin & Mari-Liis Bassovskaja (Észtország): Kleit/The Dress/A ruha  10 min.

  A Legjobb Animációsfilm Díja: Michaela Copikova (Szlovákia): O ponozkach a laske/About Socks and Love/Zokniról és szerelemről  7 min.

  A Legjobb Kisjátékfilm Díja: Denis Villeneuve (Kanada): Next Floor/A következő emelet 12 min.

  A Legjobb Játékfilm Díja: Veit Helmer (Azerbajdzsán): Absurdistan/Abszurdisztán  87 min.

  A Fesztivál Fődíja: Boris Mitic (Szerbia): Do vidjenja, kako ste?/Goodbye, How Are You?/Viszlát, hogy vagy?  60 min.

  máj. 04, 2009