Kortárs képzőművészeti nemzetközi csereprogram – az első kiállítás

Időpont: 
2013. február 13. 0:00 - szerda - 2013. március 29. 0:00 - péntek

A tavaly útjára indult UNION-Amadeus Rezidens program pályázatának két nyertese közös kiállításon mutatta be az ösztöndíj kapcsán született műveit február 13-án.

A nemzetközi csereprogram keretében az egyik nyertes Prágában, a másik pedig Bukarestben tölthetett két hónapot alkotással, a helyi kulturális miliőből töltekezve. Az Amadeus Művészeti Alapítvány nemrég megnyílt kiállítóterében az amaTáR-ban március 29-ig látható Balázs József Tamás (Bajóta) és Hory Gergely képzőművészek két hónapos rezidens útját bemutató tárlat.

Az UNION Biztosító az Amadeus Művészeti Alapítvánnyal karöltve tavaly azzal a céllal indította útjára műterem- csere programját, hogy a 35 évnél fiatalabb magyar képzőművészek számára egy-egy kelet-közép-európai országban biztosítsa művészeti pályájuk kibontakozását, illetve az adott ország művészeti életének megismerését. A hosszú távra tervezett UNION-Amadeus Rezidens Program évente két művésznek biztosít 1000 Euro összegű ösztöndíjat, valamint szállást, műtermet és kiállítási lehetőséget a nyertes magyar pályázók számára. A kezdeményezés a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület szakmai közreműködésével valósul meg, akik részt vesznek a pályázó hazai és külföldi művészek elbírálásában is. A pályázatot évi két alkalommal hirdetik meg a két szakmai szervezet művészei körében.

A 2012. évi pályázatok egyik győztese Balázs József Tamás szobrász lett, aki két hónapot tölthetett vendégként a csehországi kulturális komplexumban, a Meet Factoryben. Hory Gergely építészhallgató pedig Bukarest képzőművészeti életében merülhetett el az ősz folyamán. A 2013. február 13-án megnyílt tárlat a két művész rezidens munkáit mutatja be az érdeklődőknek az Alapítvány nemrég átadott kiállítóterében, az amaTáR-ban, mely az UNION Biztosító támogatásával hiánypótló kezdeményezésként valósult meg.

Bajóta érdekes megfogalmazású szobrai és a tavalyi ArtMarket Budapesten is bemutatott The Collective Input (Bajóta, Gombos Andrea, Szvet Tamás) projekt dokumentációja, illetve Hory Gergely román identitásfilozófiai munkáit március 29-éig láthatják az érdeklődők.

„A kortárs képzőművészet elkötelezett támogatása hosszú évek óta része az UNION Biztosító és anyacége, a Vienna Insurance Group működésének. A tavaly útjára indult Rezidens program első bemutatkozó kiállításán látható, külföldön született művek tanúskodnak arról, hogy a csereprogram során szerzett tapasztalatok valóban nagyban segítették a nyertes művészek szakmai pályáját.” – mondta Maják Viktor, az UNION Biztosító kommunikációs igazgatója.

Helyszín: Budapest, 1035, Veder utca 14.