V. Kézműves Magyar Ízek Vására és Gasztropiac

Helyszín: 
Jegyár: 
1.500 Ft/nap, 12 éves korig ingyenes a belépés
Időpont: 
2013. március 8. 0:00 - péntek - 2013. március 10. 0:00 - vasárnap

Ötödik alkalommal rendezik meg a Kézműves Magyar Ízek Vásárát és Gasztropiacot március 8-10. között a budapesti Millenáris B épületében. A vásárra kilátogatók a már megszokott közel 120 magyar termelő mellett friss hús, hal és zöldség standokkal kibővített árukínálatból válogathatnak, illetve az úgynevezett "Gasztropontokban" akár az itt megtalálható alapanyagokból elkészített finomságokba is belekóstolhatnak. Igazi szenzációnak ígérkezik a négyszáz éve kihalt őstulok húsából készült kolbász és szalámi is.

Az ötödik Kézműves Magyar Ízek Vására és Gasztropiac idén márciusban is számos érdekességet és íncsiklandó ételkülönlegességet tartogat a rendezvényre kilátogatók számára. A tél végével egyre nő a zöldségfogyasztás, ennek megfelelően a vásáron olyan leves és főzelékfélék is helyet kapnak, amelyeket a megújuló tradíciók jegyében, mégis új formában kóstolhatnak meg az érdeklődők. Ilyen ínyencség például a tejszínes céklafőzelék malaccsászárral, a vajas zöldborsófőzelék bélszínrolóval, a csicsókakrémleves rozscipóban tálalva, valamint a Bajai Halászlé grillezett pontytejjel.

2013. március 1. 9:26 - V. Kézműves Magyar Ízek Vására és Gasztropiac ©V. Kézműves Magyar Ízek Vására és Gasztropiac

A tavasz a megújulás időszaka, éppen ezért a vásárt is megújították a szervezők: erre utal a Gasztropiac elnevezés is. A rendezvény helyszínén kialakított Gasztropontokon a látogatók kedvenc élelmiszereiket kényelmesen, egy időben, egy helyen szerezhetik be. A praktikusan sétáló-tálkákban szervírozott különlegességeket akár nézelődés közben is könnyedén elfogyaszthatják az érdeklődők. A Gasztropontok különlegességei közül érdemes kiemelni még a gratinírozott zöldségeket bükki sajtmártásban, a zelleres almás salátát füstölt fürjtojással, vagy a tanyasi csirkepörköltet mini túrógombóc körettel. A mini-fogások mellé pedig természetesen a legkiválóbb minőségi magyar borokat és pálinkákat kínálják majd kísérő gyanánt.

Kolbászételekben is bővelkedik a rendezvény. Az ínyenceket aszaltszilvás szürkemarha kolbász, kacsakolbász málnamustárral, vagy pikáns kolbász magosmustárral várja, a sonka standnál pedig pácolt szarvassonka vajastészta kosárban, vörösboros áfonyával, valamint a füstölt szürkemarha hátszín sonka hagymalekvárral és gyökérkenyérrel nyújt feledhetetlen gasztronómiai élményt.

Igazi szenzációnak ígérkezik a magyar szürkemarha ősének tekinthető őstulok kolbász és szalámi. A négyszáz éve kihalt állat genetikai állományával szinte tökéletesen megegyező Heck-marhából mindössze hatvan példány él a Hortobágyi Nemzeti Parkban. Ezekből most vágtak először, így a vásárra kilátogatók az elsők között kóstolhatják meg az őstulokból készült húskészítményeket.

Az ötödik Kézműves Magyar Ízek Vására és Gasztropiacra gyerekeknek 12 éves korig ingyenes a belépés. A rendezvényről további információt a www.kezmuvesmagyarizekvasara.hu, valamint a facebook.com/magyarizek oldalon találhatnak az érdeklődők.