Nőnapi ajánlat

Jegyár: 
Ingyenes
Időpont: 
2013. március 8. 16:00 - 19:00 - péntek

Szeretettel várjuk Önt KönyvTÁRlat - Múzsák és szentek című sorozatunk nőnapi programjaira! Párizs, szalonok, kávéházak alcímmel Léda és Ady szenvedélyes kapcsolatát mutatjuk be az OSZK (Országos Széchényi Könyvtár) Dísztermében.

Márciusi KönyvTÁRlatunkkal kapcsolódunk az országos Mindenütt nő! című programsorozathoz, mely azért született, hogy három napon át nőkről szóló, a nők problémáival foglalkozó, női alkotókat bemutató programokat láthassanak az érdeklődők Budapesten és országszerte.
A KönyvTÁRlat programsorozat aktuális darabja egy különleges női sors bemutatására vállalkozik. Ady műveinek, hagyatékának tükrében kiváló irodalomtörténészek tartanak előadást Ady és Léda szenvedélyes kapcsolatáról, az igazi nagy múzsa, Léda lenyűgöző szellemiségéről Ady versein keresztül.

Program:
Az igazi Léda
„Amivé formálsz, az leszek”
Az elmúlt években felerősödött az érdeklődés az írók és művészek múzsái, alkotótársak, elfojtott vagy megélt önmegvalósító törekvései iránt. A nők szerepét számba venni Ady mindennapjaiban nem kis feladat. A két meghatározó személyiség Léda (Brüll Adél) és Csinszka (Boncza Berta) voltak. A legenda és a valóság feltárása mind a mai napig izgatja a kutatókat és az olvasókat is. Léda alakját, személyiségét, életviszonyait férjéhez, Diósy Ödönhöz és szerelméhez, Ady Endréhez fűződő kapcsolatán keresztül vizsgálja visszaemlékezések és dokumentumok segítségével, belehelyezve őt a XX.század eleji általános nőkép, megítélés kontextusába.

2013. március 4. 15:49 - léda ©léda


A könnyek asszonya versekben és levelekben
Élete lehetne nyitott könyv is, mégis tele van megfejthetetlen titokkal. A versek, melyeknek múzsája volt, mindent elmondanak róla. De kiről? Lédáról? A valóságos személyről? Vagy arról az asszonyról, akit Ady Endre felemelt a hétköznapiságból a csodált halhatatlanok közé?

Különleges nőnapi koncerttel kedveskedünk a megjelenteknek: Myrtill és a Swinguistique jazz előadás.
Micheller Myrtill és zenekarának vadonatúj műsora, amely a múltszázad Franciaországát idézi fel, francia és angol nyelvű dalokkal, vidám gipsy swing stílusban. Myrtillt a műsorban két gitár, nagybőgő és dob felállású zenekar kíséri.
Kamarakiállításunkon fotóritkaságok, kéziratok és egyéb meglepetések tekinthetők meg.

Bővebben: www.oszk.hu/konyvtarlat/konyvtarlat-leda

Hirdetés