Teaceremónia bemutató

Időpont: 
2013. április 20. 15:00 - szombat

Az Enshu-ryu Teaiskola - a Magyarországi Japán Nagykövetség szervezésében – teaceremónia bemutatót és előadást tart. Szeretettel meghívjuk erre a bemutatóra Önt és kedves partnerét, barátait!

Enshu-Ryu Teaiskola a figyelmességet állítja szellemiségének középpontjába. Nem túlzás az az állítás, hogy a japán asztali szokások és jó modor a sado (szadó, a "teaútja")-nak nevezett teaceremóniában - a tea elkészítésében és a vendégek részére történő felszolgálásban kristályosodik ki. A teakészítés gyakorlása és művészi szintre emelése a sado lényeges része, ám még ennél is fontosabb a teaszertartás szellemiségének megértése. Amikor a házigazda teaceremóniára hívja vendégeit, ennek során "belelátnak egymás szívébe, olvassák egymás gondolatait" - tartja a mondás. A teaszertartás lényegét a másik fél helyébe képzelve magunkat, a partner érzései iránti figyelmesség alkotja.

400 évvel ezelőtt Kobori Enshu (Ensú) nevű főúr, aki egyben művész, esztéta és sadomester volt, egy új teaceremónia stílust hozott létre: ezt hívják ma Teaiskolának. Az Enshu-Ryu a buke-sado (buke-szadó, a szamurájok által gyakorolt teaceremónia stílus) irányzatot képviseli és abba a stílusirányba illeszkedik, amit daimyo-sado (daimjó-szadó, "főúri teaceremónia" stílus)-nak hívtak.

 Az Enshu-Ryu Teaiskola által manapság megjelenített formák és elvek folytatják ennek a teaceremónia típusnak a régi időkben kialakított stílusát. Az Enshu-Ryu Teaiskola mottója, miszerint "egyszerre szükséges ragaszkodni a szabályokhoz, de eltérni is azoktól" a teaszertartás esszenciájára világít rá. Azok az értékek, mint a wa ("harmónia"), a kei ("tisztelet"), a sei (szei, "tisztaság") és a jaku (dzsaku, "nyugalom") a "tea útjának" filozófiáját testesítik meg: békés és fegyelmezett elmével, szimpátiával kell mások felé fordulni, hogy harmóniában élhessünk a többi emberrel és a dologi világgal.

Kérdezzük meg magunktól, vajon nem ez a leginkább elvárható eszmény, amelyről nem feledkezhetünk meg a mai modern társadalmi viselkedésben sem?

A teaszertartásnak - e hagyományos japán művészeti ágnak generációról-generációra történő átadásával az Enshu-Ryu Teaiskola fontos szerepet tölt be a fenti filozófia méltó megvalósításában. Egy japán mondás úgy tartja, hogy "a régi felfedezésével képessé válunk megérteni az újat". Tehát a teaszertartásnak is fejlődnie kell lépést tartva a változó időkkel. Reméljük, hogy korunk teaceremóniája, a "Heisei (Heiszei)-teaceremónia" is tovább fog fejlődni a jövőben.

2013. április 4. 11:24 - teáscsésze.jpg ©teáscsésze.jpg
 teáscsésze

(A fenti teás a http://terebess.hu/terebessgabor/japanraku.html -ről való,  a hivatkozottt oldalon a rakukerámiáról olvashatunk).

Jelenleg az Enshu-Ryu Teaiskolának több helyi szervezete is van Japánban, és minden egyes vidéki teaiskolának van fiatalok számára szervezett szekciója, amely a fiatalok körében népszerűsíti a teaszertartást. Ezzel párhuzamosan az Enshu-Ryu Teaiskola tevékenysége közé tartozik a teaceremónia bemutatása és elterjesztése Európában és Délkelet-Ázsiában. Akár a mai modern korban is felemelő élmény lehet, ha egy szépséges kimonót magunkra öltve veszünk részt teaceremónián, bár manapság egyre nagyobb népszerűségre tesz szert, ha kerülve a feltűnést, egyszerű utcai ruhában élvezzük a teaszertartás pillanatait. Elmondható, hogy a sado iránt egyre több ember érdeklődik és próbálja magáévá tenni.

Üdvözlettel, a Japán Nagykövetség Kulturális osztálya 

Kérjük, hogy részvételi szándékát 2013. április 15-ig (hétfő) jelezze a résztvevők nevével együtt, a Japán Nagykövetség Kulturális osztálya felé a culture@bp.mofa.go.jp e-mail címre! 

Helyszín: BGF Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán (1054 Budapest, Alkotmány u. 9-11. 

 

Hirdetés