2018. június 22. - péntek

Nők Budapest labirintusában

Kinyomtatom...
Időpont: 
2013. május 5. 11:00
letoltes.jpg

A város a legtöbb nyelvben nőnemű szó. Ám ha valaki Budapest híres, vagy éppen mára már elfeledett, de érdemdús hölgyeit keresi, nehéz feladat elé állítja magát. Fővárosunkban számos emléket állítottak a tragikus sorsú Erzsébet királynénak, mindenki tudja, kiről nevezték el a Margitszigetet és valószínűleg azt is, ki volt Laborfalvi Róza.

De mi a helyzet azokkal a nőkkel, akik nem voltak szépséges királynék vagy ünnepelt színésznők, ezzel szemben sikerrel harcoltak az egyenjogúsításért, a tanulás, a munka szabadságáért, a politikai részvétel lehetőségéért, vagy éppen a szociális gondoskodás, a kultúra, a nevelés terén kifejtett munkásságukkal alkottak maradandót? Ki volt Bischitz Johanna, akit nemcsak Ferenc József, de a szerb király is kitüntetett? Kiről nevezték el a Weiss Alice Gyerekágyas Otthont? Hol volt a híres Női Casino? Fővárosunk sem az utcák elnevezésében, sem szobrokkal, sem emlékművekkel nem emlékezik meg arról a kulcsfontosságú folyamatról, amelyet a női terek kialakítása jelentett a 19. század végétől 1945-ig, a feminizmus "államosításáig".

nők.jpg

Anyák napja alkalmából a BUPAP (Budapesti Aszfaltprojekt) csapatával nagybuszba ülünk, és miközben végighaladunk az Erzsébet hídtól az Erzsébet térig, megtudjuk, hol élt és hol munkálkodott Slachta Margit, az első magyar női országgyűlési képviselő, meghallgatjuk Teleki Blanka és Lővei Klára történetét, akiket a saját nevelőintézetükkel szemben tartottak fogva évekig az Újépületben. Felfedezzük a város rejtett, vagy nem is annyira rejtett, de női vonatkozásaitól megfosztott tereit és a hozzá kapcsolódó régi és új történeteket, melyek új, demokratikusabb magyar történeti emlékezés kereteit teremthetik meg.
A túrát összeállította és vezeti: prof. dr. Pető Andrea, a CEU Társadalmi Nemek Tudománya Tanszékének tanára.

A BUPAP-sétáin való részvételhez regisztráció szükséges!
Regisztráció itt: http://bupap.hu/hu/jelentkezes/nok-budapest-labirintusaban.html

A BUPAP sajtóközleménye

 

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

fotó Lantos Zsuzsanna

Egy jómódú család összetört életének töredékeit ismerhetjük meg az olasz író, Enrico Luttmann Szilánkok című darabjában.

A kiállításon

Február 15. óta várja a nagyközönséget a lenyűgöző emberi testet bemutató tárlat, és a hatalmas érdeklődésre való tekintettel a szervezők úgy döntöttek, hogy meghosszabbítják a nyitva tartást.

plakát

Egyetlen alkalommal levetítik Az ördög jobb és bal keze című western-vígjátékot, majd a Bud Spencer-Terence Hill Emlékzenekar ad koncertet a páros legnépszerűbb filmzenéiből.