Sierra Maestra

Időpont: 
2013. május 28. 0:00 - kedd

Idén májusban egy új, négy állomásból álló koncertsorozat indul útjára Magyarországon, a Cl Music szervezésében. Tavasszal és ősszel két-két alkalommal a világzenei műfaj különleges produkcióit hozzák el hazánkba, koncerttermi körülmények közé. Elsőként a kubai Sierra Maestra zenekar koncertjeire kerül sor Budapesten és Pécsett.

A Sierra Maestra, akárcsak a legfinomabb szivar vagy rum, Kuba jelképei közül való. Az ország lemagasabb hegysége ez, páratlan növény- és állatvilággal, és azzal a beláthatatlan trópusi dzsungellel, mely a kubai forradalomban Fidel Castro főhadiszállásául szolgált. Ezt a vidéket tekintik a legelterjedtebb kubai zenei stílus, az afrikai ritmusok és az európai dallamok ötvözetén alapuló son szülőföldjének is, így hát nem véletlen, hogy az utóbbi évtizedek egyik legrangosabb kubai zenekara erről nevezte el magát.

2010. március 28. 19:23 - SierraMaestra2_cBartosz Madejski.jpg ©SierraMaestra2_cBartosz Madejski.jpg

1976-ban, amikor a Sierra Maestra a havannai egyetem hallgatóiból megalakult, még távolról sem érződött az a láz, amely két évtizeddel később a kubai zene reneszánszához vezetett. De hogy a Sierra Maestra ennek az előszelét képezte, az teljesen nyilvánvaló. A zenekart alapító Juan de Marcos González édesapja a kubai zene egyik forradalmasítójaként számon tartott Arsenio Rodríguez együttesének tagja volt, Marcos pedig később a kultikus Buena Vista Social Club megalakítója lett. A Sierra Maestra pályafutása ugyanakkor túlmutat azon, hogy hidat teremtett a son harmincas- és hetvenes évekbeli hangzása között, hiszen ma népszerűbb, mint bármikor korábban.

Pedig a csúcsról indult… A régivágású son-zenekarok felállását – tres, gitár, trombita, bongó, güiro és ének – a Sierra Maestra basszusgitárrral és további ütőhangszerekkel fejelte meg, ami nemcsak felfrissítette a hangzást, de a son újbóli virágzását eredményezte. 1976-tól három éven át a Sierra Maestra nyerte el az a kubai egyetemek zenei fesztiváljának az első díját, 1981-től pedig a nemzetközi színtéren is hazája kirívó reprezentánsa lett. Ugyancsak 1981-ben jelent meg az első albuma is, a Sierra Maestra llegó con el guanajo relleno, rendkívül kedvező szakmai- és piaci fogadtatással. A következő évben Y Son Asi címmel egy újabb korongot tett az asztalra – ami a monopolizált kubai lemezkiadásban különleges érdemnek számított –, és ezért megkapta az év legnépszerűbb kubai együttesének kijáró Gerasol díjat. Hamarosan egymást követték a meghívásaik az európai fesztiválok mellett Ázsiába és Afrikába is.

1994-ben angliai koncertjeik közepette vették fel a tekintélyes World Circuit lemezkiadó számára a Dundunbanza című albumot. Arsenio Rodríguez, Ignacio Pineíro és más klasszikusok szerzeményeivel ez lett az első nemzetközi terjesztésű lemezük, amiként ez lett a nemzetközi lemezpiac első átütő kubai sikere is. (Három évvel a kultikussá váló Buena Vista Social Club projekt előtt, melyben amúgy négy Sierra Maestra-tag is muzsikált.) És nincs megállás azóta sem. A kilenctagú együttesből öten a régiek, és mintha csak most kezdenének belelendülni… Tibiri Tabara, Salsa, Rumbero soy, Son – Soul of Nation, Sonando Ya, folytatódott nemzetközi lemezsikereik sora. A legutóbbi, Sonando Ya című albumuk 2010-ben Grammy-díj jelölést is kapott.

A Sierra Maestra éppen olyan, mint a kubai rum. Minél öregebb, annál bódítóbb. Nem lehet ellenállni neki.

 

Időpont és helyszínek:
május 28. (kedd), 19:30 - Budapest, Akvárium Klub
május 29. (szerda), 19:00 - Pécs, Zsolnay Kulturális Negyed – E78

Hirdetés