Kerekező Alkotónap

Időpont: 
2013. május 1. 0:00 - szerda

Május 1-je a nyár közeledtét jelző dátum. Régen a falusi majálison együtt örvendezett a falu közössége, a módosabbak ilyenkor elvegyültek a szegényebbek között, minden a szórakozásról és a mókázásról szólt.

Ezt a napot a szentendrei Skanzenben is vidámság övezi, hiszen a Szabadtéri Néprajzi Múzeum minden évben egy-egy témára összpontosítva képzőművészeti pályázatot hirdet május 1-hez kapcsolódóan, amelyre nem csak egyének, hanem családok és baráti társaságok is pályázhatnak. Az idei Alkotónap témája szorosan kötődött a múzeumban nemrég megnyitott Kocsik és szekerek kiállításhoz, ezért május 1- jén minden mozog, fordul, pörög és gurul.

2013. április 30. 10:59 - skanzen 3.jpg ©skanzen 3.jpg

A múzeum 3 tájegységében nem győzzük kapkodni a fejünket a gazdag programkínálat láttán. A Stípa Népi Hagyományőrző Egyesület 5 különféle lovas fogatát nemcsak távolról nyílik lehetőség megszemlélni, de izgalmas időutazásra is hív, hiszen a látogatók kedvük szerint felszállhatnak az egyszerű, vagy a díszes fogatokra az ünnepi viseletbe öltözött gazdák, gazdasszonyok mellé a bakra, vagy helyet foglalhatnak a Viktória-hintón a színes napernyővel ékeskedő úri kisasszonyok között.

2013. április 30. 11:37 - skanzen majális 2.jpg ©skanzen majális 2.jpg


10:30-kor a pásztor kocsis behajtja a racka juhnyájat a tanyára, pataigazításra megy a kovácshoz, miközben gyűlnek a lisztes zsákok a zempléni kocsin, hogy aztán a malom felé vegye az irányt. A múzeum árnyas, fákkal övezett Nyugat-Dunántúl tájegységében a hűvösben heverésző, majálisozó nép a hajdani falvak tavaszi örömünneplését kelti életre: a nők és a férfiak evéssel-ivással és virtuskodó játékokkal múlatják az időt.

Felelevenítik a májusfaállítás szokását, hiszen e napon az ország számos pontján májusfát állítottak a természet újjászületésének szimbólumaként. A legények éjszaka mentek ki az erdőbe és szerezték be a májusfának valót, majd feldíszítették virágokkal, szalagokkal, esetleg bort és kalácsot aggattak rá, így helyezték a hajadon lányok háza elé - ezzel kinyilvánítva szándékukat és érzésüket a leány, annak szülei, illetve a falu felé.

A felhőtlen szórakozáshoz a vendégmúzeumok is hozzájárulnak; a Magyar Műszaki és
Közlekedési Múzeum keréktörténelmi bemutatójából kiderül, hogyan jutott el az ember
a tömörkeréktől a küllős kerekek használatáig. A család minden tagjának szórakoztató kihívást jelent ellátogatni a „gördülékeny játékudvarba”, vagy felpattanni a trükkös bringák nyergébe, ahol az ügyesebbeket a klasszikus kis és nagy kerekű velocipéden kívül hullámos kerekű és mini bicikli egyaránt várja. A győri MOBILIS Interaktív Kiállítási Központ fizikusai a kerék működését modellezik izgalmas kísérletekkel, az érdeklődő pedig modern eszközökkel tervezhet kereket.

Az esztergomi Duna Múzeum helyszínéről a vízcsobogás árulkodik, hiszen többféle vízi kereket, csigavonalas vízemelőt, egy kis hajómalmot is működtetnek.

A Bajor Gizi színészmúzeum a vándorszínészet kulisszatitkaiba enged bepillantást: játékos totó ad információt a hajdani vándorszínészet koráról, és bárki pillanatok alatt a jelmezeket magára öltve egy drámai főhőssé, vagy bátor szegénylegénnyé változhat az élénk színű drapériák mögött.

Aki a mai járművek iránt érdeklődik, keresse fel a Magyar Autóklubot, ahol régi, autózással kapcsolatos filmek peregnek, de jót lehet derülni a „részeg szemüvegek” akadálypályáján haladva. A készenléti mentősök a járművek működésével kapcsolatban adnak felvilágosítást.

11:00 órakor a Recyklo Band muzsikájára gyülekeznek a pályázók, akik a kerékpár- és autóalkatrészekből készített hangszereket is megszólaltathatják,
11:40-kor pedig ünnepélyes keretek között megnyitják az Alkotónapi pályamunkákból rendezett kiállítást és a 84 díjazott is megkapja méltó jutalmát.

A nap folyamán lesz még vonat makett és szélforgó készítés, kerékkel történő munkavégzés a gazda és gazdasszony irányításával,
14:00 órakor JÁR-GÁNY futam az összes jármű részvételével és persze zsibvásár, kürtöskalács és kosaras körhinta, mint egy igazi, jó vásárban.

A szentendrei Skanzen sajtóközleménye

Hirdetés