Kamarazene

Időpont: 
2013. június 9. 19:30 - vasárnap

Az Erdődy Kamarazenekar koncertjére a XX. századi lengyel zenetörténet egyik legmeghatározóbb zeneszerzőjének, Witold Lutosławski születésének 100. évordulóját ünneplő magyarországi programsorozat keretében kerül sor.

A program különlegessége, Tansman 1930-ból származó Triptyque című művének magyarországi bemutatója lesz. A koncertről felvétel is készül, mely a varsói DUX lemezkiadó gondozásában jelenik majd meg. 

A Tryptyk egy misztikus hangzású, expresszív lendületű, dianamikus alkotás, melyek csúcspontjait, egyfajta gépies ritmika hatja át, erőteljes szinkópa motívumokkal. Ugyanakkor a zenemű leghatásosabb elemei pont a kimértebb tempójú, de a legnagyobb aprólékossággal, mesteri körültekintéssel kidolgozott hangzású nyugodtabb részek.

 Az est karmestere Marcin Edmund Nałęcz-Niesiołowski lesz. A nagyszerű lengyel dirigens, Bogusław Madey professzor tanítványaként szerzett diplomát a varsói Fryderyk Chopin Zeneakadémia karmester szakán, valamint itt szerzett doktori címet is 2010-ben. 1997-2011-ig a Białostocki Opera és Filharmonia művészeti vezetője és igazgatója. Jelenleg a Stanisław Moniuszko Zeneakadémia professzora Gdańskban, a varsói Filharmónia együttesének művészeti vezetője és a Varsói Nagyszínház – Nemzeti Opera rendszeres vendég karmestere. 

Erdődy Kamarazenekar

Az elsősorban a magyar zenetörténet értékeinek népszerűsítését és kortárs hazai kompozíciók bemutatását céljául kitűző Erdődy Kamarazenekart Szefcsik Zsolt hegedűművész alapította 1994-ben Budapesten. Az együttes magyarországi kottatárak kéziratai alapján több mint száz művet mutatott be évszázados feledés után, s ezzel mára a legkiterjedtebb magyar vonatkozású repertoárral rendelkező zenekarrá vált.

Az Erdődy Kamarazenekar több mint 10 éve ápol gyümölcsöző kapcsolatot a budapesti Lengyel Intézettel, melynek felkérésére az együttes számos lengyel művet mutatott be elsőként Magyarországon, sőt 2003-ban a varsói DUX kiadó gondozásában egy lengyel és magyar műveket tartalmazó lemezt is megjelentetett.

Helyszín: Budapest Music Center, Koncertterem
Budapest, IX. Mátyás u. 8.

Részletesebben: http://polinst.hu/

Sajtóközlemény

 

Hirdetés