Városi méhészet Budapest közepén

Időpont: 
2013. június 5. 19:00 - szerda

Különleges vállalkozásra készül a frankfurti székhelyű finger csoport két tagja idén nyáron Budapest közepén. Florian Haas és Andreas Wolf nyilvános, bárki által megközelíthető városi térben alakít ki urbánus méhészetet, amit egy úgynevezett vegyes méhészcsoport gondoz majd.

A munkához a helyi szakértők mellett bárki csatlakozhat. A cél, hogy a csoport tagjai őszig elsajátítsák a méhészkedés alapjait, illetve a képzés közben a különböző érdeklődésű, hátterű és élethelyzetű résztvevők között párbeszéd és együttműködés induljon el. A német művészek irányításával augusztus végén a városi méhészek egy szokatlan kulturális intézményt is létrehoznak. A kaptárak tetején nyílik meg az Új Múzeum Méheknek, amelynek makettszerű tereibe a méhek berepülhetnek, a látogatók pedig kívülről nézhetik meg a rendhagyó kiállítást. A finger csoport idén Frankfurtban nyitotta meg az első ilyen múzeumot, amelynek budapesti fiókját a nyári közös munka során alakítják ki. A rendhagyó intézmény négy „teremmel“ és tematikus kiállításokkal fogadja majd a látogatókat - embereket és méheket egyaránt.

 2013. június 3. 12:11 - méz 2 ©méz 2

A finger csoport tagjai június 5-én, szerdán 19 órától a Klauzál tér 14. szám alatti Lumen Zöldség és Közösségi Szolgáltatóba várják az érdeklődőket egy beszélgetésre.

A művészek bemutatják eddigi munkájukat és budapesti terveiket, valamint mézkóstolóttartanak, ahol többek között az általuk készített városi mézből is ízelítőt adnak. Az ingyenes előadás angol nyelvű, magyar tolmácsolással.

 Külföldön az ezredforduló környékén olyan nagyvárosokban jelentek meg háztetőkön a kaptárok, mint New York, Párizs, Toronto vagy London. Berlinben a Hotel Intercontinental, Bécsben pedig az Operaház tetején működik városi méhészet. Az urbánus környezet miatt az így termelt mézet betonmézként is szokás emlegetni. Magyarországon a méhészkedés jelentős múltra tekint vissza, hiszen a XVII. századtól dokumentálták hazai méhészetek létezését, az 1800-as évek közepén pedig megalakultak az első méhészcéhek. Ma Magyarország az egyik legjelentősebb mézexportőr az Európai Unióban, ugyanakkor a városi méhészkedésnek egyelőre nincsenek hagyományai. A rendhagyó városi méhészképzés támogatja is a résztvevőket, hiszen ez a gazdálkodási forma a későbbiekben akár megélhetési lehetőséget nyújthat nekik. A vegyes méhészcsoport elindításával a művészek a társadalom különböző csoportjainak egymástól való elszigetelődésére reagálnak, és az együttműködés fontosságát hangsúlyozzák.

 2013. június 3. 12:11 - méz 3 © Részletek és jelentkezés az induló vegyes méhészcsoportba június 20-ig:  http://kozossegimez.tumblr.com/

Hozzászólások (1)

 • anon
  morzsa

  A méhek és az emberi társadalom összefüggései: Új Múzeum Méheknek
  Méhdemokrácia, rajintelligencia, ehető méhbábok, közösségi méhészet – rendhagyó művészeti projekt a Műcsarnok hátsó teraszán a Közösségi Méz program keretében

  Két hónapos műhelymunka után augusztus 22-től a nagyközönségnek is bemutatkozik Magyarország és Budapest első városi méhészete a Hősök terén, a Műcsarnok hátsó teraszán. Az alapötlet a frankfurti székhelyű finger művészcsoporttól származik, amelynek tagjai, Florian Haas és Andreas Wolf az elmúlt években Németország több nagyvárosában alakítottak ki közösségi méhészeteket és indítottak el úgynevezett vegyes méhészcsoportokat.

  A budapesti kísérlet július elején kezdődött csaknem 40, különböző korú, hátterű és élethelyzetű érdeklődő bevonásával. A csoport tagjai Tornyossy Csaba okleveles méhész vezetésével betekintést nyerhettek a méhészkedés és a mézkészítés alapjaiba, valamint közösen gondozzák a szorgos rovarokat.

  A művészeti projekt részeként, és egyúttal egy négynapos programsorozat nyitányaként augusztus 22-én, csütörtökön 18 órakor a Műcsarnok hátsó teraszán felállított kaptárok tetején nyílik meg az Új Múzeum Méheknek,. A szokatlan kulturális intézmény három makettszerű termébe a méhek berepülhetnek, a látogatók pedig kívülről nézhetik meg a rendhagyó, tematikus kiállításokat. Az augusztus 22-i megnyitón a német művészek, a szervezők és a méhészcsoport tagjai rendhagyó tárlatvezetéseket tartanak, valamint a vendégek megkóstolhatják az első budapesti közösségi mézet is.

  A Közösségi Méz a Műcsarnokkal együttműködésben megvalósuló független kezdeményezés.

  Sajtóanyag

   

  aug. 13, 2013

Hirdetés