2018. június 20. - szerda

A Farnesina Gyűjtemény művészei - Carla Accardi

Kinyomtatom...
Időpont: 
2013. június 6 - 2013. június 28
carla_1.jpg

Az olasz Külügyminisztérium – a nagy olasz művészek külföldi bemutatása programkeretében – egy jelentős vándorkiállítást hozott létre Carla Accardi műveiből, aki az olasz művészvilág egyik meghatározó alakja. 

A Carla Accardi Hangtalanul című kiállítás kurátorai, Laura Cherubini és Maria Rosa Sossai nagyrészt a közönség számára eddig ismeretlen vásznakat mutatnak be, melyek 1999-től 2012-ig készültek; továbbá olyan 1969. és 1972. között keletkezett alkotásokat, melyek történelmet írtak (Rózsaszín, Sárga, Szürke jelek, Rózsaszín fekete és Zöld fekete című sicofoil alkotások), valamint néhány háromdimenziós művet (az 1999-es Esernyőcskék, vagy a 2008-2009-es Hullám) és két vásznat a Farnesina Gyűjteményből.

carla 2

Carla Accardi (Trapani, 1924.) a Forma1 csoport egyetlen nőtagja és egyike az olasz absztrakt művészet legkiemelkedőbb képviselőinek, képes volt a megújulásra, ugyanakkor hűséges maradt összetéveszthetetlen, sajátos stílusához. Hatvan évet felölelő alkotói pályafutását végig a szigorú és egyben örömteli kifejezési szabadság kísérte; kutatta a festészet kétdimenziósságát, a szobrászat és az építészet térfogati elemeit, mégpedig örökös párbeszédben az anyaggal. 1946-tól Rómában tartózkodik, ahol főleg fekete hátterű fehér vonalaira egyaránt felfigyel a kritika és az informális kulturális közeg. A hatvanas években túllép a sík felületeken, és kitalálja a térbeli formákat, melyeket átlátszó silicofoil lapokra felhordott színekkel hoz létre. A hetvenes években térkapcsolata kiteljesedik a lakható és bejárható Sátrak sorozatban. A következő évtizedre a durva vászont betöltő kromatikus megfogalmazás jellemző, míg a kilencvenes években túlsúlyba kerülnek a könnyedén, gördülékenyen rácsavarodó, ölelkező alakzatok.

 A kiállítás célkitűzése: bemutatni egy igen nagy olasz művészt, Carla Accardi-t, aki olyan megújulási képességgekkel rendelkezik, ami kevesek sajátja. Képei frissességet, újdonságot árasztanak, amelyek néhány háromdimenziós, az átlátszóság ihlette darabbal is szerves

Helyszín: Vasarely Múzeum (1033 Budapest, Szentlélek tér 6.
A kiállítás megtekinthető 2013. július 28-ig, kedd/vasárnap 10.00/17.30.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Zsuffa Zsanna Lídia - kócsag

A 300 m2-nél valamivel nagyobb alkotás a XI. Bertalan Lajos utca 16. szám alatt található társasház tűzfalára került fel, tervezője Zsuffa Zsanna Lídia.

A kiállításon Párizsban

„Nem történik benne semmi, csak az, hogy egy ember megeszik egy halat” – mondta Szindbád-Krúdy írását átolvasva egy nyomdász.

plakát

Az Európai Fenntarthatósági Hét keretében 2018. június 1-jén.