A finn szőnyeg 1707-2012 között

Helyszín: 
Időpont: 
2013. június 22. 0:00 - szombat - 2014. január 5. 0:00 - vasárnap

A ryijy nagy múltú, különleges finn szőnyeg. Az elsőket vikingek készítették, akik a nyitott hajókon a sós víztől megkeményedett állati bőrök helyett nedvesen is meleg, csomózott gyapjútakarókba burkolóztak. A ryijyk a hajókból, csónakokból kerültek az ágyakba, és a partvidékek után a szárazföld belsejében is elterjedtek.

A középkor óta takaróként, szőnyegként, az esküvői szertartások rituális kellékeként használt ryijy a finnek számára nemcsak a melegséget, hanem a kézügyességet, a szépérzéket, a fantázia szabadságát és az élő hagyományt egyaránt jelképezi.

2007. október 10. 9:46 - 03_Ryijy_reszlet_NM ©03_Ryijy_reszlet_NM

A Néprajzi Múzeum impozáns tárlata 106 egyedi, lenyűgöző formavilágú és színharmóniájú, kiemelkedő művészi értéket képviselő finn szőnyeget mutat be Tuomas Sopanen magángyűjteményéből.

2008. január 15. 9:55 - 04_Ryijy_reszlet_NM ©04_Ryijy_reszlet_NM

A kiállítás a ryijy történetének több mint 300 esztendős múltját mutatja be. A különleges tárgytípus végig kalauzolja a látogatót a finn történelem különböző stíluskorszakain, bemutatja készítésének sajátos technikáját, feltárja esztétikai szépségeit, és szemlélteti azt a folyamatot, amelynek során a népművészet egykori használati tárgya a finn design egyik különleges, meghatározó példája lett.

A Néprajzi Múzeum sajtóanyagából

 

Hozzászólások (1)

 • anon
  morzsa

   A Néprajzi Múzeum új programjai:

  A Ryijy varázsa – tárlatvezetés és workshop Tuomas Sopanennel
  2013. augusztus 15. csütörtök, 16.00
  2013. augusztus 17. szombat, 10.00

  Rendkívüli szépségű finn szőnyeg kiállítás látható a Néprajzi Múzeumban. A 300 évet átfogó speciális textilgyűjtemény tulajdonosa Tuomas Sopanen biológus, aki a programok során megosztja a közönséggel gyűjtővé válásának és az izgalmas szőnyeg-vadászatoknak a történetét, és személyesen kalauzolja az érdeklődőket a több, mint 100 különleges szőnyeg között. A tárlatvezetést egy exkluzív workshop követi, ahol Tuomas Sopanen bemutatja a ryjy készítés technikáját, a szimmetrikus gyapjúcsomók hurkolását, amit a résztvevők a gyakorlatban kipróbálhatnak és akár maguk is elkészíthetnek egy kis darab ryijyt. A vállalkozó kedvűek számára a Néprajzi Múzeum boltja komplett ryijy kézimunka csomagokat kínál.

  A tárlatvezetés és a workshop angol nyelvű.

  A programok múzeumi belépőjeggyel látogathatók.

  aug. 09, 2013