2018. november 15. - csütörtök

A finn szőnyeg 1707-2012 között

Kinyomtatom...
Helyszín: 
Néprajzi Múzeum
Időpont: 
2013. június 22 - 2014. január 5
02_ryijy_reszlet_nm.jpg

A ryijy nagy múltú, különleges finn szőnyeg. Az elsőket vikingek készítették, akik a nyitott hajókon a sós víztől megkeményedett állati bőrök helyett nedvesen is meleg, csomózott gyapjútakarókba burkolóztak. A ryijyk a hajókból, csónakokból kerültek az ágyakba, és a partvidékek után a szárazföld belsejében is elterjedtek.

A középkor óta takaróként, szőnyegként, az esküvői szertartások rituális kellékeként használt ryijy a finnek számára nemcsak a melegséget, hanem a kézügyességet, a szépérzéket, a fantázia szabadságát és az élő hagyományt egyaránt jelképezi.

03_Ryijy_reszlet_NM

A Néprajzi Múzeum impozáns tárlata 106 egyedi, lenyűgöző formavilágú és színharmóniájú, kiemelkedő művészi értéket képviselő finn szőnyeget mutat be Tuomas Sopanen magángyűjteményéből.

04_Ryijy_reszlet_NM

A kiállítás a ryijy történetének több mint 300 esztendős múltját mutatja be. A különleges tárgytípus végig kalauzolja a látogatót a finn történelem különböző stíluskorszakain, bemutatja készítésének sajátos technikáját, feltárja esztétikai szépségeit, és szemlélteti azt a folyamatot, amelynek során a népművészet egykori használati tárgya a finn design egyik különleges, meghatározó példája lett.

A Néprajzi Múzeum sajtóanyagából

 

Még nem értékelted

 A Néprajzi Múzeum új

 A Néprajzi Múzeum új programjai:

A Ryijy varázsa – tárlatvezetés és workshop Tuomas Sopanennel
2013. augusztus 15. csütörtök, 16.00
2013. augusztus 17. szombat, 10.00

Rendkívüli szépségű finn szőnyeg kiállítás látható a Néprajzi Múzeumban. A 300 évet átfogó speciális textilgyűjtemény tulajdonosa Tuomas Sopanen biológus, aki a programok során megosztja a közönséggel gyűjtővé válásának és az izgalmas szőnyeg-vadászatoknak a történetét, és személyesen kalauzolja az érdeklődőket a több, mint 100 különleges szőnyeg között. A tárlatvezetést egy exkluzív workshop követi, ahol Tuomas Sopanen bemutatja a ryjy készítés technikáját, a szimmetrikus gyapjúcsomók hurkolását, amit a résztvevők a gyakorlatban kipróbálhatnak és akár maguk is elkészíthetnek egy kis darab ryijyt. A vállalkozó kedvűek számára a Néprajzi Múzeum boltja komplett ryijy kézimunka csomagokat kínál.

A tárlatvezetés és a workshop angol nyelvű.

A programok múzeumi belépőjeggyel látogathatók.

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

A Lenin-kultusz és Vlagyimir Iljics kortárs átirataiból nyílik kiállítás Hódmezővásárhelyen.

plakát

Számos pompás corvina és más díszkódex érkezett magyar gyűjteményekből és a világ távoli pontjairól, New Yorktól Párizson keresztül Bécsig az Országos Széchényi Könyvtárba.

részlet a kiállításon

Bukarestbe érkezett a Közlekedési Múzeum nemzetközi vándorkiállítása.