2018. november 14. - szerda

A Lovagkirály ünnepe Győrben

Kinyomtatom...
Időpont: 
2013. június 28 - 2013. június 30
sztlaszlonap_gyor_sajto5.jpg

Szent László király neve napján a Győri Önkormányzat évről-évre díszközgyűléssel tiszteleg a lovagkirály előtt, míg a püspökség szentmisével és körmenettel ünnepli a magyar történelem nagy alakját.

Szent László király öröksége a közelmúltig elsősorban egyházi szempontból volt jelentős, de az utóbbi években a Lovagkirály ünnepén Győrben a szakrális rendezvények mellett a világi programok, az udvari kultúra jellegzetes rituáléi is előtérbe kerültek.

SztLaszloNap_Gyor_sajto8

A lovagi tornák, a legendák, a misztériumok a történelmi középkorba repítik a látogatókat, a rendezvénysorozat fókuszában a becsületesség, a lovagiasság, a vitézség eszményei állnak.

A Szent László Napok kiemelt eseménye a több mint 300 fős lovagkort idéző kosztümös felvonulás, melyen lovasok, íjászok, zászlóforgatók, zenészek, hagyományőrző lovagrendek korhű jelmezekben idézik a lovagkort.
A rendezvény fő helyszínén, az Aranyparton kézműves vásár, mesterségek bemutatói, lovagi táborok, gyalogos és lovas tornák, ügyességi játékok, kézműves foglalkozások, gyermekprogramok várják a közönséget.
A helyszínen felépített jurtáknál bepillanthatunk a középkori hétköznapokba: hogyan éltek, aludtak, főztek a kor harcosai, de hagyományőrző íjászverseny, ostor bemutató, botvívás, kopjatörés, sőt buzogánycsata is lesz.

A Szent László Napok kiemelt fellépői: Szent László Lovagrend, Szent György Lovagrend, Megyer Sarja Lovas-íjász Egyesület, Csókakői Hunok, „Kard Rendje” Lovagi Kör és Vívóiskola, Somos Együttes, Nomádok.

Szent László Nap_sajto

Szent László király személye a városban őrzött hermával egyértelműen Győrhöz köthető, ahol minden év június 27-én, Szent László napján, egy ünnepi körmeneten viszik körbe a Szent László csontereklyéit tartalmazó hermát, ami a helyi Bazilikában található.

A Szent László herma Magyarország egyik legjelentősebb szakrális emléke, a Szent Korona és a Szent Jobb mellett. A csontereklyéket 1192-ben, László király szentté avatásakor emelték ki a nagyváradi sírból, majd hermába helyezték. A hermát a nagyváradi székesegyházból, Náprági Demeter erdélyi püspök 1607-ben hozta magával Győrbe. Az Európa legszebb hermájának tartott ötvös remekmű az egyetlen hiteles árpád-házi királyábrázolásunk.

SztLaszloNap_Gyor_sajto4

Szent László Napok szellemisége, lenyűgöző jelmezei, díszletei, a középkor varázslatos hangulat méltán ejti bámulatba a látogatókat.

Bővebben:fesztivalkozpontgyor.hu/index.php

Sajtóközlemény

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

Idén 16. alkalommal jelentkezik az évről évre egyre népszerűbb MittelCinemaFest – Közép-Európai Olasz Filmfesztivál.

plakát

Mészáros Antónia, az UNICEF magyarországi vezetője nyitja meg a 15. Verzió Filmfesztivált este 7-kor a Trafóban.

plakát

Este 6-tól éjjel 11-ig tartanak a programok a Holnemvolt Várban.