ZöldPont a Millenárison

Helyszín: 
Időpont: 
2009. május 15. 0:00 - péntek - 2009. december 30. 0:00 - szerda

Megnyílt a ZöldPont – élhető város a Millenárison című interaktív, tudományos kiállítás a millenáris B csarnokában, amely a 4 fő elem: a föld, a levegő, a víz és a tűz témáján keresztül a környezettudatos gondolkodásra hívja fel a figyelmet.

Egy „varázsszemüveg segítségével” megláthatjuk, hogyan használhatjuk a körülöttünk lévő háztartási gépeket ahhoz, hogy kevesebb energiát fogyasztva spórolhassunk az áramszámlán. Mi a korszerűbb: a táv- fűtés vagy az egyedi cirkófűtés – és miért? Mi történik egy olyan egyszerű, de fontos anyaggal, mint a víz? Mitől folyik a csapból, vagy hogyan védekezünk az árvizek ellen?

Az installációk egy-egy témát vagy tudományterületet mutatnak be az alapismeretektől az elmélyültebb tartalmakig. Emellett számos civil szervezet együttműködésével időszaki programok, versenyek és játékok bővítik a kínálatot. Vendég lesz a Hajnal című ismeretterjesztő színdarab, amely a szelektív hulladékgyűjtést népszerűsíti a legkisebbek körében – az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. oktatóprogramjának keretében. 2009. június 5-én a Környezetvédelmi világnap alkalmából egy nemzetközi megmozduláshoz kapcsolódva – a Magyar Telekommal együttműködve – a parkban levetítik Luc Besson és Yann-Arthus Bertrand Home című filmjét.
A főbejárat előtt felállított 5,5 méter magas Baobab fa és a köréje épülő kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a klímaváltozás hatásaira és az emberi összefogás fontosságára az új, nemzetközi, ENSZ által decemberben aláírandó klímaegyezmény ratifikálása előtt.

A kiállítás mellett a Jövő Iskolája (oktatási programja keretében) iskolán kívüli tanórákat tart a 6–18 éves korosztálynak. Az iskolás csoportok a tanórákhoz illeszthető foglalkozások által is megismerhetik a ZöldPont – élhető város a Millenárison kiállítás tartalmát. A kooperatív és drámamódszerekkel tartott foglalkozások az interaktivitásra, az önálló, kritikai gondolkodásra fókuszálnak.

A kiállításnak nem közvetlen szándéka, hogy értékrendet közvetítsen. Nem ítél és nem ítélkezik. Nem jelöl ki biztos és tévedhetetlen utakat, nem kínál egyedi és üdvözítő megoldásokat. Olyan alternatívákat és szempontokat mutat be, amelyek bizonyos szituációkban a közbeszéd tárgyai, amelyek megjelennek életvezetésünk során, vagy amelyek a tudományos élet fontos kérdései. Arra törekszik, hogy minél több szempontot mutasson be, és minél több megoldási lehetőséget vázoljon fel. A fő célkitűzés tehát felhívni a figyelmet az egyéni felelősségre, valamint megismertetni a látogatókat a világban fellelhető trendekkel.

Nyitvatartási idő: szerda–péntek: 9.00–17.00, szombat–vasárnap: 10.00–18.00

Jegyárak: Felnőttjegy: 1200 Ft, Családi jegy (nagycsaládos igazolvánnyal vagy max. 6 fő, ebből 2 felnőtt): 3400 Ft, Csoportos felnőttjegy (min. 4 fő): 1100 Ft, Gyermek- és ifjúsági jegy (diákigazolvánnyal): 1000 Ft, Iskolai csoportos jegy (előzetes bejelentkezéssel 15 fő felett): 800 Ft