Szakcsi 70. július 8-án!

Jegyár: 
3000 Ft
Időpont: 
2013. július 8. 20:00 - hétfő

Szakcsi Lakatos Béla a hazai jazz élet egyik legrégebben aktív, mégis korát meghazudtolóan fiatalos, nyughatatlanul alkotó alakja. A zenei szabadsághoz való makacs ragaszkodása, magánéletében és művészetében egyaránt sziporkázó humora és nem utolsó sorban kifinomult játéka az elmúlt évtizedekben nevét a magyar jazz jelképévé emelte.

Ahogy a 65. születésnapját megelőző több mint ötven – Szakcsi már kilenc évesen zongorázott! – úgy az elmúlt öt év is rendkívül mozgalmasan telt életében. 2008-ban a Szegedi Szabadtéri Játékokon bemutatták Szentivánéji álom című world musicaljét, mellyel új műfajt teremtett. A musical azóta is sikerrel szerepel a Budapesti Operettszínház repertoárján. 2010-ben létrehozta Climate Change nevű együttesét, mellyel a XX. századi klasszikus zene – elsősorban Sztravinszkij és Bartók – hatására írott saját kompozícióit adja elő. Szóló improvizációs CD-je az Alerant Zrt. támogatásával Live at Budapest Jazz Club címen szintén 2010-ben jelent meg. A lemez anyaga bizonyítja a XX. századi klasszikus zene, valamint Kurtág és Eötvös Péter műveinek Szakcsira való erőteljes hatását, aki jelenleg is tanulmányozza Richard Strauss, Bartók, Sztravinszkij műveit, melyeknek harmóniai világát saját improvizációival ötvözi.

2013. július 3. 17:05 - szakcsi1 (1) ©szakcsi1 (1)

A Gipsy Jazz tovább gondolásaként 2012-ben nagyszabású world jazz projektet hozott létre, melyben afro-merikai, indiai és európai cigány származású zenészek is közreműködtek. 2008-ban, 65. születésnapja tiszteletére rendezett koncertjének felvétele nemrégiben jelent meg, melyen Chris Potter, Reginald Veal és Terri Lyne Carrington játéka is hallható.
Szakcsi Lakatos Béla művészi és zenetörténeti jelentőségét azok névsora is jól példázza, akik születésnapja alkalmából a hazai jazz élet központjában örömzenéléssel, és külön erre az alkalomra készülő meglepetés szerzeményekkel köszöntik fel a hazai jazz szimbolikus alakját, a 70. születésnapját ünneplő Szakcsit.

Helyszín: Budapest Jazz Club (XIII. Hollán Ernő utca 7.)
 Sajtóanyag