Haydn Év 2009

Helyszín: 
Időpont: 
2009. május 31. 11:00 - 23:00 - vasárnap

A 2009-es évben világszerte megemlékeznek Haydn halálának 200. évfordulójáról. Május 31-én a Hungarofest Kht. tizenkét órás „zenemaratont” szervez a Millenárison. Ingyenes programokkal várnak kicsiket és nagyokat, mindazokat, akik ismerik a "szimfóniák atyjának" zenéjét, s mindazokat, akik még nem.

A Haydn Maraton egyedülálló zenei élményben részesíti a Millenárisra látogatókat: különféle formációk, változatos feldolgozásokban szólaltatják majd meg a zeneszerző műveit egész nap. A jól ismert klasszikus dallamok mellett a népszerű crossover műfajban is felcsendülnek Haydn kompozíciói.

A "szimfóniák atyjának" és a vonósnégyes megteremtőjének titulált zseni már kisgyermekként, egy háromnyelvű alsó-ausztriai falucskában felnőve vált fogékonnyá a különböző nemzetiségek zenéi iránt, a szervezők pedig a gyereknapi vasárnap délelőttjére és délutánjára olyan muzsikusokat kértek fel, mint Halász Judit, az Óbudai Danubia Zenekar és a Sebő-együttes, hogy segítsenek a legkisebbeket is fogékonnyá tenni Haydn zenéje iránt. Fellép még Bölöni Réka Társulata, a Drums Ütőegyüttes, a Brass in the Five, a Garabonciás Táncegyüttes, a Jánosi Együttes, a Trio LaKriA és a Mirrorworld, valamint a Zuglói Filharmónia Fúvószenekara is, a zenén túl pedig egész nap kézműves foglalkozások színesítik a programot, a kulináris különlegességek kedvelői pedig Haydn kedvenc ételei és italai közül válogathatnak.

Este 20.30-tól a crossover műfajok kedvelői egy igazi zenei ritkaság fültanúi lehetnek: a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Kocsis Zoltán vezényletével egy páratlan kísérlet során Szakcsi Lakatos Bélával közösen dolgozza fel a mester műveit. A Haydn Maraton záróakkordjaként a Budapest Bár lép fel. Az egész napos Zenés Gyereknapi Haydn Maraton minden programja ingyenes. A rendezvény házigazdája: Novák Péter.

Magyarországon öt város vesz részt az osztrák Haydn Festspiele Eisenstadt által létrehívott World Creation projektben, így zenekedvelők Haydn A teremtés című oratóriumát itthon –egyedülálló módon – egy napon, öt helyszínen, Budapesten, Pécsen, Esztergomban, Sopronban és Balatonfüreden hallgathatják meg.

Hirdetés