2018. június 20. - szerda

Szamurájok és gésák

Kinyomtatom...
Időpont: 
2013. július 19
japanese_exhibition_16.jpg

A Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeumban új időszaki kiállítás nyílik. A kiállítás a hagyományos japán viseletek és napjaink iparművészeinek kapcsolatát kívánja reflektorfénybe állítani, azzal a szándékkal, hogy a Múzeum japán gyűjteményének kiváló viseleti darabjait (2006-2012 között kiemelt restaurálással megújult 19. századi szamurájpáncélt és női kimonókat), valamint a hozzájuk tartozó viseleti kiegészítőket együtt állítsa ki a kortárs magyar ékszertervezők által készített, japán viseletek inspirálta ékszerekkel, kiegészítőkkel, személyes használati tárgyakkal.

A kiállítás első részében a szamurájok díszviseletét, fegyvereit, és azok díszítményeit mutatjuk be. A Hopp Ferenc Múzeum japán gyűjteményében őrzött, ritkaságértékű szamurájpáncél (Japán, 1820.), a férfi díszpáncélok emblematikus darabjaként kiválóan reprezentálja a japán szamurájok díszöltözékét, amely a férfi díszviseletek további tárgyainak (kardok, tsubák, kardveretek) felvonultatásával érzékelteti a hagyományos japán tárgykultúra látványos és nagy érdeklődésre számot tartó vonulatát.

A kiállítás második részében a férfiak használati tárgyai (övben hordott netsuke-függő nehezékek, inrō dobozkák stb.) láthatók írószertartók és dohánykészletek társaságában.

A harmadik kiállítási egység a hagyományos női viseletek és obi mustrák, valamint a női hajdíszítés jellegzetes eszközeinek bemutatása. Itt kaptak helyet azok a Kiotóban készült mai obi mustrák, melyeket 2011-ben egy nagylelkű japán adományozótól kapott a Múzeum. Az igen változatos anyag remekül példázza a mai japán kézműves ipar hagyományos technikákat még alkalmazó műhelyeinek működését.

A kiállítás negyedik egysége a gyerekek világát eleveníti meg, olyan darabok láthatók, melyek hagyományosan a gyerekekhez, a gyermeki léthez és annak vonatkozó ünnepeihez kapcsolódnak (pl. Kisfiúk Napjának jellegzetes gyermek szamurájpáncélja, vagy a Babaünnephez tartozó kimonót viselő baba). Ezeken a tárgyakon keresztül a gyermek és fiatal korosztály – a felnőtt viseletek, kiegészítők, és egyéb tartozékok mellett – betekintést nyerhet a hagyományos japán gyermekvilágba is, megteremtve annak a lehetőségét, hogy párhuzamot vonjon az őt magát körülvevő, és egy távoli világ tárgyai között.

Mind a négy tematikai egységhez hozzárendelve láthatók a kiállításban magyar iparművészek által készített ékszerek és személyes használati tárgyak, viseleti kiegészítők, melyeket a japán öltözetek és kellékeik inspiráltak. A mai kor művészei a japán öltözködés hagyományos darabjaiból, azok anyaghasználatából, formavilágából, készítés-technikájából, mintarendjéből, színvilágából meríthettek ihletet. Több mint négyszáz kiállított tárgy egymás mellett mutatja be a hagyományos japán művészetet, és a mai magyar iparművészek által értelmezett, japán művészet által ihletett, a mai kor emberének készített tárgyakat.

A gazdag szimbólumrendszerrel rendelkező hagyományos japán műtárgyak és az azok által inspirált, új értelmezési lehetőségeknek teret adó magyar iparművészeti munkák bemutatásához – a gyermek és felnőtt korosztály számára egyaránt igénybe vehető – komplex közönségkapcsolati program nyújt segítséget a kiállítás időtartama alatt. A kiállítási koncepció tükrében múzeumpedagógiai és múzeumandragógiai programjaink kiindulási pontja mindig a hagyományos japán tárgy, mely kortárs közegbe helyezve a hagyományos funkció megtartása mellett vagy annak elhagyásával új, a hagyományostól eltérő anyagtársítások köntösében jelenik meg. A programok minden korosztály számára kivitelezhetőek és lehetőséget adnak a személyes érdeklődés felkeltésére, a témában való elmélyülésre.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

A kiállításon

Február 15. óta várja a nagyközönséget a lenyűgöző emberi testet bemutató tárlat, és a hatalmas érdeklődésre való tekintettel a szervezők úgy döntöttek, hogy meghosszabbítják a nyitva tartást.

A kiállításon Párizsban

„Nem történik benne semmi, csak az, hogy egy ember megeszik egy halat” – mondta Szindbád-Krúdy írását átolvasva egy nyomdász.

plakát

Az Európai Fenntarthatósági Hét keretében 2018. június 1-jén.